Trump blijft in verdachtenbank

  1
  543

  Leestijd: 4 minuten.

  De opluchting was dus niet van heel lange duur. Een paar weken geleden twitterde Donald Trump opgetogen dat hij vrijgesproken was op alle fronten. Het rapport van speciale aanklager Robert Mueller had de donderwolken boven het Witte Huis verdreven. Hij had bij de presidentscampagne van 2016 niet samengespannen met Rusland. En evenmin had hij het onderzoek van Mueller belemmerd. ‘Make America great again’.

  Dat blijkt nu toch een erg voorbarige en onterechte positieve draai aan het rapport. Of liever aan de samenvatting die minister van justitie William Barr ervan had gebakken. Donderdag verscheen het rapport in zijn volle omvang, 448 pagina’s. Weliswaar stevig opgeschoond maar niet genoeg om een forse dosis belastend materiaal te kunnen verdonkeremanen.

  Het rapport bestaat uit twee delen. Deel I gaat over de samenspanning met de Russen tijdens de campagne van drie jaar geleden. En wat blijkt: er is wel degelijk samengewerkt met Moskou. Alleen, het bewijs is niet sluitend genoeg voor een strafrechtelijke vervolging. Er is geen ‘smoking gun’. Maar dat de Russen graag Trump in het Witte Huis wilden zien en dat Trump-campagne hun hulp daarbij graag accepteerde, staat nu buiten kijf.

  In deel II komt de belemmering van de rechtsgang aan de orde. In de samenvatting van Barr had Mueller zich van een oordeel onthouden. Hij zag niet direct reden tot vervolging maar pleitte de president evenmin vrij. Je zou kunnen zeggen dat Mueller met deze conclusie wel erg terughoudend is. In zijn rapport somt hij niet minder dan 11 pogingen op om het onderzoek te torpederen. Met als belangrijkste dat Trump tot twee keer toe heeft geprobeerd hem te ontslaan.

  Want de president zat bij alle bravour erg in zijn piepzak. Toen hij hoorde dat Mueller werd benoemd heeft hij gezegd: dit is het einde van mijn presidentschap. ‘Ik ben de lul’.

  De bal ligt nu bij het Congres dat ongetwijfeld nieuwe afleveringen aan de soap gaat toevoegen. Trump is nog lang niet uit de gevarenzone. De Democraten die de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, willen het rapport in de ongekuiste versie zien. Want wie delen weg lakt, heeft vast iets te verbergen. En ze willen Mueller zelf horen. In de hoop op nog meer brisante onthullingen en, vooral, om het vuur brandende te houden. De campagne voor de verkiezingen van volgend jaar is al begonnen. En als Trump nog steeds in de verdachtenbank zit, kan dat alleen maar in hun voordeel uitpakken.

  En hier is scepsis op zijn plaats. Het onderzoek van Mueller zorgt vooral voor opwinding in Washington. Buiten de vierkante kilometer, the Belt Way, waar de politiek wordt bedreven, zal niemand het erg veel kunnen schelen. Zo’n onderzoek is gecompliceerd, het gaat erg vaak om de details en je moet wel een grote politiekjunk zijn om je daarin te willen verdiepen. De meeste mensen hebben daar geen tijd voor en geen zin in.

  Bovendien, het rapport zal het oordeel van het grote publiek over de president vrijwel zeker niet veranderen. Die waardering is al jaren in beton gegoten. Trump blijft ondanks alles de held voor zijn aanhang. Het Mueller-rapport is voor hen wat Trump ervan vindt, een ‘heksenjacht’. En de anti’s zien zich weer eens in hun afschuw bevestigd. Trump blijft de schurk die hij voor hen toch al was. Het is voor beide kampen weinig meer dan het zie-je-wel-effect.

  Daarom lijkt het onverstandig voor de Democraten om hun vuurkracht tijdens de campagne te concentreren op het Mueller-rapport. De meest ervaren en gehaaide Democraat in het Congres Nancy Pelosi wil dat hoe dan ook voorkomen. De partij moet zich aldus de voorzitter van het Huis vooral bezig houden met de economie, gezondheidszorg, onderwijs, de groeiende kloof tussen arm en rijk. Daar draait het bij ‘de mensen in het land’ om. Niet om in Washington punten te scoren met het rapport van Mueller. Niet dat je dat moet nalaten, zeker niet, maar het is absoluut niet de hoofdzaak.

  Niettemin zal het voor Pelosi een harde dobber worden om de linkervleugel van haar partij in toom te houden. Vorig jaar is die vleugel bij de laatste Congresverkiezingen versterkt door een grote toestroom van jonge, radicale afgevaardigden. En die willen bloed zien. Zij willen een afzettingsprocedure tegen Trump in gang zetten. Dat dit gezien de machtsverhoudingen, de Republikeinen van Trump hebben de meerderheid in de Senaat, op voorhand een kansloze missie is, vermag hun strijdlust niet te temperen.

  En wat Pelosi coute que coute wil voorkomen is dat de linkervleugel het programma gaat domineren en dat een linkse en dus voor de meeste Amerikanen onverkiesbare kandidaat het tegen Trump gaat opnemen. De president heeft het kanon al in stelling gebracht. De Democraten zijn ‘socialisten’. Dat is voor veel Amerikanen het ergste scheldwoord dat bestaat. Je kan nog veel beter een crimineel zijn dan een socialist. En een crimineel heeft  vermoedelijk meer kans op het Witte Huis dan een socialist. Als de Democraten niet uitkijken, zit het land nog vier jaar vast aan Trump.

  1 REACTIE

  Comments are closed.