Trump breekt negatief record

  bron Pixabay

  2
  1083

  Leestijd: 1 minuten.

  Het is een bekend fenomeen, politici voeren campagne, de kiezers lopen er achteraan en na een tijdje zijn alle mooie beloften toch niet ingelost en komt de onvrede. Dit is ook de voornaamste reden waarom in landen met een twee-partijenstelsel de macht zo vaak wisselt en waarom de partij die bij coalitievorming de zwakste is en dus alle schuld in de schoenen krijgt geschoven, bij de volgende verkiezingen wordt weggevaagd.

  De afgelopen decennia heeft zo ongeveer elke Amerikaanse president wel een punt bereikt waarop een meerderheid van de kiezers het beleid afkeurde. Dat is overigens volstrekt willekeurig, gebaseerd op gevoel en niet op feiten. Volgens de geschiedschrijving is iedereen nu bij met “Reaganomics”, meer dan 50 procent van de kiezers had het na 727 dagen van zijn regering al gezien. Bush senior hield het 1336 dagen uit, Bill Clinton 573. Bush junior 1205 dagen en Obama 936, ook al pinkt iedereen nu een traantje weg dat hij niet meer in het Witte Huis zit.

  Donald Trump bereikte deze drempel al na 8 dagen. Nu is een meerderheid van 51 procent van de ondervraagden het uitdrukkelijk oneens met zijn beleid. Hoera, een nieuw record zegt opiniepeiler Gallup.  Maar juist omdat Trump precies doet wat hij in de campagne heeft beloofd, staat 42 procent nog steeds achter hem.  De peiling werd verricht nog voor het inreisverbod voor moslims uit zeven Arabische landen, als die worden meegenomen verandert die 42 procent volgens een aantal bureaus zelfs in 35 procent.

  Trump houdt van aanpakken en wil in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap geschiedenis schrijven. Maar veel Amerikanen bekennen nu al openlijk op het verkeerde paard te hebben gewed.

  Er is een goed Nederlands spreekwoord “hardlopers zijn doodlopers”. Wellicht heeft Trump na de jongste commotie begrepen dat politiek een stuk makkelijker wordt met een vleugje diplomatie. Als hij het gas er vol ophoudt kan hij op een horde stuiten waar hij op struikelt. We gaan het zien.

   

  2 REACTIES

  Comments are closed.