‘Trump doet het goed bij PVV-kiezer’

  0
  97

  Leestijd: 1 minuten.

  In de peiling van Maurice de Hond deze week geen verschuivingen. Wel is de kiezer gevraagd naar zijn of haar voorkeur in de Amerikaanse verkiezingen.

  Dit schrijft De Hond daarover:

  ‘De peiling van politieke voorkeur laat wederom geen verschuiving zien. In de afgelopen 4 weken zitten we weer in een heel stabiele periode.

   Evenals in 2004,2008 en 2012 hebben we vragen gesteld naar de voorkeuren bij de kandidaten van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Evenals die keren is er in Nederland een heel grote voorkeur voor de kandidaat van de Democraten.

  Clinton geniet ruimschoots de voorkeur boven Sanders (58% tegen 23%). Trump, Cruz en Rubio scoren ieder 20% bij de Republikeinen.

  Als de strijd uiteindelijk zou gaan tussen Clinton en Trump dan kiest 76% Clinton en 16% Trump. Alleen bij de PVV-kiezers doet Trump het vrij goed. Daar scoort hij 37% (tegen Clinton 50%).

  57% van de Nederlanders denkt dat Clinton gaat winnen.

   Een maand voor het referendum in 2005 over de Europese Grondwet was de verwachte opkomst 32% en de verwachte tegenstem 52%. In de maand erna zijn die percentage fors gestegen naar een opkomst van 63% en een percentage tegen van 52%.

  Twee maanden voor het referendum over het associatieverdrag met Ukraine is de verwachte opkomst 26% en de verwachte tegenstem 60%. Kiezers van de PVV en SP van dit moment zullen voor het overgrote deel tegenstemmen. Kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks voor het overgrote deel voor. De uiteindelijke uitslag (zowel opkomst als percentage voor-tegen) zal volledig afhangen van het verschil in opkomst tussen de kiezers van de verschillende partijen en veel minder van de mate waarin kiezers nog van voor naar tegen overgaan of andersom.’

  hond

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook