Trump, een lucifer en een kruitvat

  14
  486

  Leestijd: 4 minuten.

  Als de voortekenen niet bedriegen haalt Donald Trump een streep door het atoomverdrag met Iran. Je weet het natuurlijk nooit bij de Amerikaanse president, maar soms dreigt hij zich aan zijn woord te houden.

  Het akkoord stamt uit 2015 en heeft als doel de ontwikkeling van een Iraans kernwapen op de lange baan te schuiven. In de hoop dat van uitstel afstel komt. In ruil daarvoor werden de economische sancties tegen Teheran verlicht. Het was het resultaat van marathononderhandelingen waar naast de VS en Iran ook het VK, Frankrijk en Duitsland deelnamen.

  Zeker, het is niet volmaakt, verdiende geen schoonheidsprijs en was slechts het hoogst haalbare, dus was het voor Trump, zoals we weten zelf een perfectionist, meteen de ‘slechtste deal ooit’. Dat het het grootste diplomatieke kunststuk was van zijn voorganger Barack Obama, Trumps favoriete bete noire, hielp ook niet. Obama is een obsessie van Trump. Alles wat Obama heeft gedaan, goed of slecht, moet kennelijk ongedaan worden gemaakt.

  Tot een paar maanden geleden leek het akkoord nog te redden. Trump fulmineerde en dreigde wel maar er waren altijd verstandige mannen in de buurt die hem van drastische stappen wisten te weerhouden. Deze, veiligheidsadviseur Herbert McMaster en minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson, zijn nu vervangen door de hardste haviken uit de harde havikenschool, John Bolton en Mike Pompeo. Voor hen is de Iran-deal net als voor hun meester, een ‘ramp’.

  Nu moeten we inderaad geen illusies hebben over het regime van de ayatollahs. Het is een theocratische dictatuur en nooit te beroerd het vuur aan te blazen in deze vanoudsher licht ontvlambare regio. Er wordt gestookt in Irak, Libanon, Jemen, en niet te vergeten Syrië waar Teheran samen met Moskou en Ankara de moordenaarsbende van Bashar al-Assad in het zadel houdt.

  Niettemin, volgens onafhankelijke inspecteurs zou Teheran zich redelijk goed aan het akkoord houden. De Iraniërs moesten een paar keer op de vingers worden getikt en dat bleek afdoende. Verder geen klachten, aldus de controlerende instantie, het Internationale Atoom en Energie Agentschap, IAEA.

  Om die reden willen de Europese ondertekenaars ook dat het akkoord overeind blijft. Dat was de boodschap van Trumps vriend, de Franse president Emmanuel Macron, en zijn Duitse niet-vriendin, bondskanselier Angela Merkel, toen ze vorige week op bezoek waren. Ook de Britse minister van buitenlandse zaken Boris Johnson deed per ingezonden stuk in de New York Times een gedevalueerd duitje in het zakje maar hij wordt door niemand serieus genomen. Enfin, het resultaat van deze interventies was nul. Trump liet zich niet overtuigen.

  Voor alle zekerheid, want je weet nooit met Trump, had de Israelische premier Benjamin Netanyahu, dezelfde week nog even alle registers opengetrokken en verklaard dat Iran de boel belazerde. Israel maakt zich, niet zonder reden, bezorgd over het gestook in Lebanon, de Palestijnse gebieden en Syrië. Alleen, zijn inschatting wordt niet gedeeld door zijn belangrijkste generaal. ‘Het (akkoord) werkt’, aldus de bevelhebber van de Israelische strijdkrachten, generaal Gadi Eizenkot.

  Als je een belangrijk internationaal verdrag eenzijdig opzegt, heb je doorgaans een plan B. Dat moet uiteraard beter zijn dan het bestaande akkoord. Je verzekert je van de steun van je belangrijkste bondgenoten. De gevolgen in de betreffende regio moeten redelijk overzienbaar en voor zover mogelijk beheersbaar zijn. Daarnaast is het raadzaam rekening te houden met de mogelijke repercussies in andere crisisgebieden, bijvoorbeeld Korea.

  Dat plan B schijnt er niet te zijn. Trump zou erop gokken dat het vooruitzicht van nieuwe sancties Iran zal dwingen tot nieuwe, verdergaande concessies. De signalen uit Teheran wijzen daar vooralsnog niet op. Integendeel, beweren sommige deskundigen. De kans is groter dat de hervormers die betere betrekkingen met het westen willen, in de armen van de hardliners wordt gedreven. Op inbinden hoef je dan niet te rekenen.

  Sterker nog, Iran zou het vuur in de regio nog verder kunnen opporren. In Libanon was de Iraanse filiaalhouder, Hezbollah, bij de verkiezingen deze week de grote winnaar. In de Gaza-strook is de islamistische terreurorganisatie Hamas altijd bereid om na een seintje uit Teheran tot actie over te gaan. Dat kan Israel weer niet over zijn kant gaan. Kortom, het risico op de zoveelste uitslaande brand is groot. De olieprijs steeg de afgelopen dagen tot boven de 70 dollar, de hoogste sinds jaren, het gebruikelijke signaal dat met alles rekening moet worden gehouden.

  En omdat in de internationale politiek alles met alles samenhangt, moet de blik ook even op Korea worden gericht. Trump wil graag van zijn top eind deze of begin volgende maand met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jung-un terugkomen met een ‘historisch succes’. Dat zou misschien zelfs goed zijn voor een Nobelprijs voor de Vrede, die, daar is ie weer, Obama ook al heeft gekregen.

  We kunnen natuurlijk niet in het hoofd van Kim kijken, maar zou hij ooit een deal, wat je je daarbij ook moet voorstellen, sluiten met een man die zich niet aan een ander akkoord over ontwapening houdt? Tamelijk onwaarschijnlijk, toch? Dat die top een schertsvertoning wordt met veel Trumpiaanse toeters en bellen, wordt nu nog veel waarschijnlijker.

  Hoe dit moet aflopen weet natuurlijk niemand en Trump al helemaal niet. Het kan allemaal meevallen, natuurlijk, maar dan nog. Er is toch weer volslagen onnodig met lucifers gespeeld.

  14 REACTIES

  1. We leven in een vreemde wereld. De heer Haasnoot wijst terecht al op Israël, niet-ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag en bezitter van kernwapens. En juist dat Israël, Saoedi Arabië, net als Iran een sharia-staat en de VS van Trump werken samen om Iran te corrigeren. Het kan verkeren.

   Het is nu wel duidelijk hoe sluw Trump is. Hij eet nu namelijk van twee walletjes. Hij gaat door voor de sterke man met het opzeggen van de atoomdeal, maar hij profiteert toch van de voordelen van zo’n deal, omdat de andere contractpartners, Iran incluis, ermee doorgaan. ZO blijven de controles op de atoomontwikkeling van Iran toch mogelijk. En dat was één van de grote voordelen van die deal. Trump, onze hoerenloper, met fout geld aan zijn rijkdom gekomen en door de Russen aan zijn presidentschap geholpen, hoeft zich helemaal niet te schamen als hij wordt vergeleken met de sterkste maffiabazen. Dit alles althans volgens de meeste media.

   • Wat heeft Trumps hoerenlopen te maken met zijn Presidentschap? Is Stormy Daniëls nu ineens een Russische infiltrante? Wordt ze daarvoor aangeklaagd?
    Ik ken veel meer Presidenten die vreemd gingen; o.a. JF Kennedy, Clinton e.a. en ook Mitterand etc.in bijv. Frankrijk.

    Ik ben heel blij dat Trump zich, net als Israel en Saoedi Arabië, niet laat voorliegen door Iran. Dat de slapjanussen van de EU en lidstaten dat wel doen geeft overduidelijk aan dat we daar niets van te verwachten hebben. Nee, dat zooitje loopt liever in de pas met de politieke Islam. Helaas voor hen de meeste burgers niet.

    • De conclussie – als ik jullie reacties lees – wat zijn er toch veel hoerenlopers! Gelukkig voor ons, zijn er meer mensen met het oudste beroep van de wereld dan presidenten…
     Tja, mannen zijn mannen, ook al zijn het presidenten. Da’s duidelijk.
     Overigens – ter verduidelijking aan het publiek – ik heb het zeker niet over alle mannen en…
     Presidenten.

    • U heeft helemaal gelijk met die andere presidenten. Maar daar is wel meer over te zeggen. Alleen bij Clinton gingen die “geruchten” al midden in zijn presidentschap en hij heeft er dan ook heel grote, bijna fatale, problemen mee gehad. Hij werd gered door het aanstaande einde van zijn periode als president. Kennedy was maar relatief kort president en toen speelden die geruchten niet. Na zijn dood had men het er nauwelijks meer over. Ook bij Mitterand speelde het pas tegen het einde van zijn lange presidentschap. Maar vooral zijn reactie op het bekend worden van zijn buitenechtelijke relatie was opvallend: “Nou en?” Het heeft geen rol gespeeld in zijn functie en hij heeft nooit zich in allerlei bochten gewrongen om e.e.a. te ontkennen.

     U noemt nu deze voorbeelden, maar er zijn ook andere met andere gevolgen. Wat vindt u van Berlusconi, Strauss Kahn, Sarkozy, Hollande.
     En dan nu Trump. Hij probeerde het af te (laten) kopen. Dat is de meest overtuigende aanwijzing, dat er iets aan de hand is wat het daglicht niet kan verdragen. En alleen dat al, wat dat dan ook is, is al een reden om eens heel kritisch naar een president te kijken. Bij Trump is dit inmiddels bepaald niet de enige smet.

     • Wij weten er te weinig van af om te kunnen beoordelen of er “iets aan de hand is” – de anti-Trump hetze komt voornamelijk van zijn politieke tegenstanders, de zogenaamde “Democraten” en hun perskanalen. Ik wil hier niet beweren dat Trump zo braaf is, maar zou hij echt zo veel slechter zijn dan de Clintons & Obama? Ik vrees van niet.

  2. Ondertussen heeft Israël zelf wel in het geheim vele atoomwapens geproduceerd. De pot verwijt de ketel dus dat ie zwart ziet….
   Maar daar hoor je niets over. Hypocriet zooitje!
   Iran mag het niet. Noord-Korea ook niet. Waarom Israël wel? Of Pakistan?
   Omdat Iran Israël bedreigd? En andersom gebeurd het niet?
   Ach kom nou.
   Het zijn allemaal ‘lieverdjes’ hoor… Trump ook.
   En onder Obama werd de hele wereld stiekem afgeluisterd… Zelfs bevriende naties (Merkel). Maar ook het gewone Amerikaanse volk. ‘T mocht niet volgens de grondwet. Een ‘doodzonde’ dus. Ja, ja. Toen Nixon het deed werd het nog ‘Watergate’. Maar onder Obama moest de klokkenluider Snowden zelfs naar Rusland vluchten…
   Je zal maar eerlijk en gewetensvol zijn en een Amerikaan. Onder het presidentschap van Obama Hoessein Barack. Ben je je leven ook niet zeker….
   ‘Yes we can’…. Liegen en bedriegen, bedreigen en vals spelen…
   Geen van de heren zal het ooit afleren, ze zijn allemaal hetzelfde. Blank, zwart, Arabisch of Joods. Al die presidenten, premiers of ayatollah’s zijn hetzelfde. Machthebbers…

   • Over Israël gesproken:
    Deze dagen wordt herdacht hoe 70 jaar geleden de Palestijnse bevolking massaal van haar geboortegrond werd verdreven, de Palestijnen noemen die gebeurtenis de Nakba, de catastrofe. In Gaza wordt al wekenlang gedemonstreerd en het Israëlische leger heeft geprobeerd de protesten met grof geweld de kop in te drukken, tientallen Palestijnen hebben daarbij al het leven verloren. De brute reactie van Israël doet denken aan de wijze waarop het Israëlische leger de tweede Intifada, de tweede Palestijnse opstand in 2000, de kop indrukte. Dat geweld toen en de vergoelijking daarvan door de ‘officiële’ Joodse instanties waren indertijd de reden van het ontstaan van Een Ander Joods Geluid.
    Overal ter wereld wordt de Nakba herdacht in bijeenkomsten, ook in Nederland, zie de agenda voor de verschillende bijeenkomsten.

  3. Wel beschouwd is het allemaal Obama’s schuld. Omdat deze voornamelijk regeerde door executive orders en zo veel minachting had voor zijn politieke tegenstanders, heeft hij het nooit voor de Senaat in stemming laten brengen. Dus hing de levensduur van Obama’s agenda af van zijn opvolger.

  4. Trump doet het enige wat nog kan, een totale ramkoers!
   De EU heeft met dit akkoord wederom laten zien dat veiligheid ondergeschikt is aan handel.
   Dit akkoord komt bij mij over als geef Volvo toestemming voor het bouwen van 60 ton vrachtwagens maar ze mogen niet op de openbare weg.
   Atoomkoppen nee! maar je mag wel de bij behorende raket bouwen.
   De tactische grens van Iran is inmiddels opgeschoven naar de Libanese kust en is Europa voor Iran gemakkelijk te bereiken.
   Onkunde lafheid en handel hebben dit akkoord geschapen.
   Een plan B is voor N Korea en Iran niet meer aan de orde want dat geeft dan weer ruimte voor diplomatiek geklets in de ruimte waar de enige winnaars N Korea en Iran zal zijn.
   Geef Trump groot gelijk wanneer hij als een getergde stier recht op zijn doel af gaat en dit ook als waarschuwing voor landen die ook rare dingen willen doen!
   Europa en dan met name NL doet er verstandig aan om eens terug te kijken in de tijd en zich gaat afvragen waar ligt onze verantwoordelijkheid in de verspreiding van nucleaire wapens wat is onze schuld?( Abdul Qadir Khan). Het is de houding van wat vandaag is, is nu en morgen zien we dan wel.

  5. De Iraniërs op de vingers tikken????? Dat zal indruk gemaakt hebben. Wat zullen ze daar trillen in Iran. Het is precies wat “eigenzinnig” ook zegt en dat is de handel en geld. De hele EU is een flop. Het kost alleen maar geld en ik heb nog geen voordeel gemerkt.

  6. Naar verluidt, heeft Pompeo, Trump op de hoogte gebracht van het belangrijkste struikelblok rond de deal, de zogenaamde ‘sunset-clausule’, die beperkingen begint op te heffen van het nucleaire programma van Iran na 10 jaar vanaf de dag dat het van kracht werd. MAAR de E3 kan niet instemmen met het beëindigen van de sunset-clausule. Die bepaling is nu net cruciaal voor Trump.
   Ik vind dat Trump hier gewoon gelijk heeft en de E3 ongelijk.
   Maar misschien opent het een nieuwe mogelijkheid: De E3 kan vast houden aan de deal met Iran en gewoon olie krijgen (die wij nodig hebben), maar de VS dan niet (en die heeft het niet nodig).
   Iedereen blij dan.

   • Ik ben het met je eens!
    Zoals Israël heeft aangetoond is Iran helemaal niet gestopt met haar kernprogramma maar heeft ze dat alleen op een lager pitje gezet. Inruil voor opheffing van de handelssancties.

    En hoe reageert de EU? Die willen allereerst niet op de Amerikaanse zwarte lijst komen vanwege handel met Iran; want geld verdienen is natuurlijk het onderliggend motief. Maar dat wordt ons door de strot gewurgd als “onze veiligheid”; of te wel buigen voor de druk van de politieke Islam.
    Voorts Rohani zou wel eens verwijderd kunnen worden door de hardliners in Iran en dat zou kunnen leiden tot een nieuwe stroom vluchtelingen die de “Moslimheilstaat” ontvluchten toch?
    Nou heeft de EU met de meeste van haar lidstaten een politiek waarbij de Islam wordt omarmd als een soort redding of op zijn minst als een acceptabele ideologie. Dat ballonnetje zou dan worden doorgeprikt en dat vindt de EU niet leuk want het zet ze te kijk als nitwits en charlatans.

    Als mens ben ik absoluut geen fan van Trump maar in dit geval wel. Eindelijk iemand die zich niet om de lieve vrede een Irans oor laat aannaaien. Laten Israël en Saoedie Arabië dat nou met Trump eens zijn. En dat kan de slappe EU in zijn zak steken.

    • Israël heeft niets aangetoond. Amerika en Israël spelen onder één hoedje. Amerika is uit op de olie en het gas van Iran en Israël (met zijn kernwapens) wenst geen buurland met eenzelfde wapenarsenaal.

  Comments are closed.