Trump kan de vlag uithangen

  5
  475

  Leestijd: 2 minuten.

  Het opmerkelijkste aspect van het afzettingsproces tegen Donald Trump is dat het vrijwel niemand buiten de fanatieke voor- en tegenstanders een lor kon schelen. De impeachment werd live op tv uitgezonden maar de meeste kijkers grepen bij het zien van de eerste beelden meteen naar de afstandsbediening.

  De gangbare verklaring voor de desinteresse is dat de uitslag al op voorhand vaststond. De president zou worden vrijgesproken. De Democraten hebben in de Senaat te weinig stemmen om hem te kunnen afzetten. En de Republikeinen bleven gesloten achter hun man staan. Er was ook bij alle ophef in de kwaliteitspers en de tv-shows nauwelijks drama. Er vielen geen lijken uit de kast die het non-spektakel een verrassende wending hadden kunnen geven. Het was voorspelbaar en saai en dat is slecht voor de kijkcijfers.

  Er was even opwinding, nou ja, over een mogelijke getuigenis van de door Trump ontslagen nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Deze had zelf gezien en gehoord dat Trump zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski onder druk had gezet om belastend materiaal te vinden tegen Joe Biden, een mogelijke kandidaat van de Democraten bij de presidentsverkiezingen van dit jaar. Pas als hij dat binnen had zou hij voor een kleine 400 miljoen dollar aan militaire steun naar Zelenski’s land sturen.

  (Biden had zijn zoon Hunter aan een vet betaalde baan bij een Oekraïens bedrijf geholpen. Vandaar de Oekraïne-connectie.)

  Bolton had dit genoteerd in een nog ongepubliceerd boek over zijn blauwe maandag als Trumps buitenlandstrateeg. De New York Times had delen gepubliceerd die het hoofdpunt van de aanklacht tegen Trump, machtsmisbruik, bevestigden. Een optreden van Bolton die nog een rekening had openstaan bij Trump, zou wel eens heel slecht hebben kunnen uitpakken voor de president. Hoopten de Democraten.

  Er was één probleem. Om Bolton te laten getuigen hadden ze vier stemmen van de Republikeinen nodig. Even leek het erop dat vier Senatoren hun ruggengraat hadden teruggevonden. Ze wekten de schijn dat ze met de Democraten zouden stemmen. Maar gisteren haakte één van de vier af. De andere drie kunnen nu heel standvastig blijven, kijk ons eens, het is alleen niets meer waard. Trump kan zijn triomftweets klaarzetten voor verzending.

  Is de impeachment dan een exercitie in futiliteit geworden? En inderdaad, een andere conclusie is niet mogelijk. De Democraten hebben een punt als ze wijzen op een basisbeginsel van de democratie. Niemand staat boven de wet, ook de president niet. Maar dat lofwaardige uitgangspunt ging verloren in partijpolitiek gekrakeel. Dat was vooral te wijten aan de Republikeinen die van meet af aan van het proces een farce hebben gemaakt. Maar ook de Democraten konden de verleiding niet weerstaan om er  partijpolitieke munt uit te slaan.

  De aandacht van de geïnteresseerde kiezer kan zich nu richten op de eerste voorverkiezing van de Democratische presidentskandidaat maandag in de centraal gelegen staat Iowa. En die lijkt wel spannend te worden. De meest linkse kandidaat, Bernie Sanders, zou volgens de peilingen een neuslengte voor liggen. Maar een gelopen koers is het nog lang niet. En er komt nog een hele serie voorverkiezingen waar andere kandidaten beter scoren.

  De grote angst van de partijtop is dat er na deze marathon een kandidaat over de streep komt die goed ligt bij de basis en te links is voor de meeste kiezers. En dat kan uiteindelijk maar één man in de kaart spelen, precies: Donald J. Trump.

  5 REACTIES

  1. En hierbij is de zege van Donald begonnen. Het interesseert de kiezers geen bal, het enige wat ze interesseert is dat de president die gekozen is met bepaalde verkiezingsbeloftes het probeert waar te maken. Dat moet je de Donald nageven, het lukt niet allemaal maar hij geeft de kiezer in ieder geval de indruk dat hij zijn best er voor doet….De kiezer heeft niet het idee dat ze na de verkiezingen weer gigantisch genaaid zijn!!!
   Daar kunnen ze hier nog wat van leren, van de Donald…

   • Er wordt in de Nederlandse media heel verontwaardigd gedaan dat er geen extra getuigen mogen worden opgeroepen omdat de Republikeinen in de Senaat dat blokkeren; ze zijn daar in de meerderheid.
    Waar de media over zwijgen is dat de hele Impeachment procedure ueberhaupt nooit in de Senaat terecht was gekomen als het Huis niet in meerderheid daarvoor had gestemd; laten daar de Democraten nou in de meerderheid zijn.
    Geeft maar weer eens aan hoe gekleurd de media het nieuws brengen.

    • Je doet je naam weleer aan, Domme Henkie. Iedereen weet over de procedure van de impeachment: meerderheid in de Huis van afgevaardigden naar de Senaat, waar geen meerderheid is voor een impeachment.En daar zijn niet de Democraten maar de Republieken in de meerderheid! Inlichtingen hierover kreeg ik van de onze eigen media. Zelfs tientallen malen aangehoord.

  2. Donald Trump wordt voor het volgende ambtstermijn gewoon president de VS. De economie draait in de VS op volle toeren en morele kwesties rondom het beleid van Trump doen er niet toe voor de meeste Amerikanen. Voor een afbrokkelende en minder machtige EU wordt het voor de lidstaten lastig om met een president te onderhandelen en economische verdragen te sluiten van wie het slogan is:’Amerika first!’. Er zijn slechts winnaars en verliezers. Zorg dat je bij de winnaars hoort.

  Comments are closed.