Trump legt kwetsbaarheid economie EU bloot

  0
  108

  Leestijd: 2 minuten.

  Het ‘Trump-effect’ op de economie gaat onverminderd voort. Joeg Trump vorige week al de lange rente omhoog, nu probeert voorzitster Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve Board, gelijke tred te houden met de korte rente. In een toespraak voor het Amerikaanse Congres waarschuwde ze voor de risico’s als de ‘Fed’ te lang wacht met het verhogen van de rente. De Amerikaanse economie loopt als een trein en dreigt oververhit te raken als de rente te lang te laag blijft.
  Het is immers de taak van een centrale bankier om de ‘punchbowl’ van tafel te halen als het feest nog in volle gang is. Yellen vertelde dat de verkiezing van Trump niets met haar analyse te maken heeft, de Amerikaanse economie ligt op stoom, de werkloosheid zit onder de 5 procent en de inflatie gaat langzaam weer richting 2 procent. Tijd dus om het rempedaal op te zoeken.

  Inmiddels denkt 96 procent van de economen het zeker te weten, op 14 december als de Fed weer vergadert gaat de korte rente met 0,25 procent omhoog. De vorige verhoging dateert van december 2015 toen het leentarief voor banken bij de centrale bank op 0,25-0,50 procent werd gebracht. Door de $1000 miljard aan investeringen die Trump wil in infrastructuur wordt verwacht dat de Amerikaanse economie de komende paar jaar nog veel meer gaat groeien.

  Kortom, lange en korte rente gaan omhoog in de VS, dat zal de dollar een lift geven en ook kapitaal wegtrekken van Europa naar de VS waar het rendement beter wordt. Dat laat minder speelruimte voor de Europese Centrale Bank om de rente op nul te houden en voor tientallen miljarden obligaties te blijven opkopen. Door wegtrekkend kapitaal ontstaat immers schaarste en het zou wel heel dom zijn van de ECB om die schaarste op te vullen en de geldpersen te laten draaien om beleggers te laten profiteren van een beter rendement in de VS.

  Het kan dan ook niet anders dan dat Europa de VS moet gaan volgen wat betreft de normalisering van de rente, al is het dan later. Dat betekent dat de extreem lage rente, de erfenis van de zwaarste financiële crisis ooit, langzaam maar zeker tot het verleden gaat behoren. Een aantal eurolanden waaronder Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland, België en last but not least Italië, zuchten nog onder veel te hoge staatsschulden. Die zijn nu erg goedkoop te financieren, wat weinig pijn doet. Maar dat gaat dus veranderen.

  Er zijn eurolanden die inmiddels speelruimte hebben om de economie te stimuleren, andere hebben dat duidelijk niet. Trumps enthousiasme legt de onevenwichtigheden in de eurozone dus nog weer eens pijnlijk bloot.

  Samenvattend zal Europa voorlopig qua groei en terugkeer naar een normaal rente- en inflatiepeil achterop blijven hinkelen. De eerste twee jaar zal de ‘Trump-impuls’ de markten wel vleugels blijven geven, dan moet blijken of er sprake is van duurzaam herstel of een uitdovend vuur. We zijn er nog lang niet.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook