Trump nu van de ketting

  4
  413

  Leestijd: 3 minuten.

  De stem van de redelijkheid is nu verstomd in het Witte Huis. Met het vertrek van minister van defensie Jim Mattis is er niemand meer die de chaos binnen de perken kan houden. Mattis was de laatste van de drie generaals die als de ‘volwassenen in de zaal’ Donald Trump van al te drieste avonturen probeerden te weerhouden.

  Veiligheidsadviseur Herbert McMaster werd weggewerkt. De chef staf van het Witte Huis, de waakhond van de president, houdt het zelf voor gezien. Twee jaar in het ‘gekkenhuis’ was voor John Kelly kennelijk het maximum. En nu dus Jim Mattis.

  Eerder had Trump zijn minister van buitenlandse zaken al ontslagen. Rex Tillerson had ook zijn moeilijke momenten met de president. Een idioot, aldus de oud-topman van Exxonmobil over zijn baas. Zijn ontslag viel nog te verkroppen. Tillerson was geen sterke minister. En bovendien waren de generaals er nog. Zolang zij een oogje in het zeil hielden, was er een kans dat de VS en de wereld Trump zonder ernstige blijvende schade konden overleven.

  Mattis geldt zonder meer als het grootste verlies. De ex-generaal van de mariniers was voor de bondgenoten vaak de enige reden om nog enig vertrouwen te houden in Washington. Mattis wilde Trump onder vier ogen nog wel eens de waarheid vertellen. Dat het geen goed idee was om de Nato te ondermijnen. Dat het schofferen van vitale bondgenoten als Japan en Zuid-Korea, onverstandig was. Dat Vladimir Poetin echt geen vriend is. En Kim Jong Un, zijn makker uit Noord-Korea, de bloeddorstigste dictator van deze tijd. Mattis vond niet altijd gehoor maar wist toch vaak erger te voorkomen.

  Tot een paar dagen geleden. Het besluit van Trump om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken en het plan om in Afghanistan hetzelfde te doen waren voor de minister de laatste druppel. De wereld moest er zoals gebruikelijk per presidentiële tweet kennis van nemen. Isis was verslagen, aldus de president. De klus zat er op en de jongens konden naar huis. Het was de inlossing van een belofte en zijn kerstgeschenk aan het volk.

  Het was tegen het advies van ongeveer iedereen die enigszins de weg weet in het Midden-Oostelijke mijnenveld. Het vertrek van de Amerikanen is inderdaad een cadeau. Maar dan voor de tegenstanders en vijanden van de VS. Vladimir Poetin heeft nu een geweldige kerst, net als de ayatollahs in Teheran, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, collega Bashar al-Assad van Syrië. Zij krijgen nu vrij spel. En oh ja, Isis schijnt ook weer zijn jihadistische kop op te steken.

  Nu Mattis afzwaait, is de weg vrij voor de kampioenshavik in het Witte Huis, John Bolton. Bolton heeft net als Trump nauwelijks oog voor de belangen van bondgenoten, vindt internationale organisaties als de VN voornamelijk ballast en ziet diplomatie eigenlijk als iets voor watjes. Een supermacht als de VS moet ongestoord zijn eigen gang kunnen gaan.

  We mogen ervan uitgaan dat Trump geen opvolger op defensie zal benoemen die hem tegenspel gaat bieden. De president voelt zich het meest senang in het gezelschap van hielenlikkers en stroopsmeerders. Competentie, kennis van zaken, het hebben van ruggegraat, zijn momenteel geen aanbevelingen voor een carriere in het Witte Huis.

  Dat is gezien de toestand in de wereld een verontrustend vooruitzicht. Vriend Poetin zit zoals altijd op het vinkentouw. Er dreigt een Koude Oorlog met China. En in het Midden-Oosten is het altijd bal. Dan heb je toch liever deskundigen met een eigen, goed onderbouwde mening om je heen.

  Dat is temeer van belang nu Trumps presidentschap in een cruciale fase komt. De speciale aanklager Robert Mueller zou nu de laatste hand leggen aan zijn rapport over de Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen van 2016 en de banden tussen Moskou en de Trump-campagne. Of enige betrokkenheid van Trump zelf bewezen zal kunnen worden, weet nu alleen nog Mueller. Maar hoe dan ook, het gaan roerige tijden worden in Washington en dan worden figuren als Mattis node gemist.

   

  4 REACTIES

  1. Ik denk dat Rusland en China niet bijkomen van deze geweldige president. Onze minister van Defensie deed ook wat huilie huilie en hoe Europa regeert, is mij niet bekend. Een zwak Europa waar 27 landen al dan niet knokkend met en tegen elkaar hoeven we niets te verwachten, hooguit wat geschreeuw en weinig wol. China en Rusland vinden het allemaal geweldig en prachtig. Amerika en Europa hebben kennelijk niet door dat zij druk bezig zijn zich over te geven aan Rusland en China. Vroeger op school leerde ik over het rode en gele gevaar en dat we ons, op alle fronten, daar tegen dienden te verdedigen. Nu is het America first en het verdeelde Europa first. Het kan verkeren.

  2. Ja Gerald een ding is zeker geld geeft macht en wie geld heeft wil meer macht . Dus rijken met geld zullen dus alles er aan doen om Trump niet te verliezen zolang er geen gelijkwaardige is die op de centen van de rijken past . En er zullen weer veel op hem stemmen want de economie draait goed de werkeloosheid is bijna lager dan in de 60.tiger jaren . Dus ook die op een houtje moesten kauwen zullen Trump willen bedanken voor een vaste werkplek . Kijk eens naar Nederland Rutte kan al 8 jaar oprotte maar bij de volgende verkiezingen is hij er weer bij.

   • @Harm
    Je stelt e.e.a. te simpel voor. Ook binnen de Democratische partij zijn veel leden met heel veel geld. Denk alleen maar de Clintons en hun directe omgeving. Zij willen in ieder geval van Trump af. Natuurlijk willen velen verder met Trump, maar net zo velen willen dat beslist niet. En in toenemende mate vinden we die ook binnen zijn eigen partij. Het is nog lang niet beslist en het wordt met de dag spannender.

    De werkloosheid in 2018 vergelijken met de 60-er jaren lijkt me niet zinvol. Zo kan altijd wel een periode gevonden worden waarin het beter of slechter gaat. Het gaat om de trends van vandaag en vooral ook de definities van die cijfers. En die laten een veel genuanceerder beeld zien. Ook Amerikanen kennen deze beelden.

  3. Alle voortekenen wijze erop, dat Mueller belangrijke aanwijzingen heeft voor Trumps betrokkenheid bij allerlei onfrisse activiteiten. Het geschutter van Hillary Clinton met e-mails valt daarbij in het niet. Gelukkig veranderen de machtsverhoudingen op 1 januari a.s. zodat Trump dan minder vrij spel heeft.

   Ik hoop enerzijds, dat we snel verlost worden van deze onverlaat met de naam Trump. Anderzijds moet ik er niet aan denken, wat de ongetwijfeld met vertrek gepaard gaande onrust weer teweeg gaat brengen in de wereldpolitiek, economie en binnenlands. Om het maar niet te hebben over zijn opvolger Pence: een op het oog beschaafder man, maar met even verwerpelijke ideeën en bovendien super-religieus. In sommige kringen wordt hij gezien als een extremist.

   Kortom, met vertrek of vleugellam maken van Trump zijn de problemen nog lang niet voorbij. Maar in ieder geval wordt herverkiezing met de dag onwaarschijnlijker en dat is voor iedereen goed, ook voor de Republikeinen.

  Comments are closed.