Trump op vredespad

  1
  407

  Leestijd: 2 minuten.

  Donald Trump heeft zijn ‘veiligheidsadviseur’ ontslagen. Het zou ook kunnen dat deze veiligheidadviseur zelf ontslag nam. Dat is nog niet duidelijk. Maar wat wel duidelijk is dat er binnenkort een nieuwe veiligheidsadviseur komt die volledig naar Trumps pijpen danst.

  Veiligheidsadviseur was trouwens een verkeerde benaming voor John Bolton. De riant besnorde havik zocht vooral het conflict. Overal waar Bolton Amerikaanse belangen in het geding zag, wilde hij naar de wapens grijpen. Hij had het vooral voorzien op de Noord-Koreanen en de Iraniërs. Met lede ogen moest hij toezien hoe zijn baas de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un het hof maakte en toenadering wilde zoeken tot de ayatollahs. En toen Trump de Afghaanse Taliban naar zijn buitenverblijf wilde uitnodigen voor ‘vredesoverleg’ was de maat vol. Hij nam onstlag. Of werd ontslagen, natuurlijk.

  Je vraagt je trouwens af waarom de president met Bolton in zee was gegaan. Hij moest hem eigenlijk niet. Dat lag niet in de eerste plaats aan Boltons ideëen waar net zo veel rek in zit als in een blok beton. Dat speelt bij Trump nooit een grote rol. Iemand moet gewoon doen wat hij zegt. Tegenspraak niet gewenst. Nee, het zat ‘m in die snor. Als Bolton die snor, zijn handelsmerk, had afgeschoren, had hij misschien nog een kans gehad. Maar die snor én zijn ontembare aanvalsdrift konden wel eens net teveel zijn geweest voor de president.

  Wat betekent het vertrek/ontslag van Bolton voor de toestand in de wereld? Waarschijnlijk dat het iets veiliger wordt. Wie ook de nieuwe adviseur wordt, de vierde inmiddels, hij zal niet overal de brand in willen/mogen jagen. Trump deinst ondanks zijn macho-image en soms dolle retoriek tot nu toe altijd terug voor actie. Weet u nog hoe het begon met Kim? Hij dreigde Noord-Korea ‘te vuur en te zwaard’ te vernietigen. Een half jaar later zaten ze hand in hand in Hanoi en had Trump nog nooit zo’n fijne vriend gehad.

  Zoiets kan ook met de mollahs in Teheran gebeuren. Die houden de Trumpiaanse avances nog steeds af maar zullen vermoedelijk op een voor hen geschikt moment hun vredesduif loslaten.

  Misschien zijn zelfs de kansen op een oplossing in de handelsoorlog met China gestegen. In elk geval beginnen er binnenkort nieuwe onderhandelingen en met het vertrek/ontslag van Bolton is er een stoorzender minder. Succes blijft onwaarschijnlijk maar is niet ondenkbaar. Met Trump weet je het nooit.

  De belangrijkste reden voor Boltons vertrek/ontslag moeten we waarschijnlijk in de binnenlandse politiek zoeken. De campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar is al begonnen. Trump is drie jaar geleden ook gekozen omdat hij ‘oude oorlogen’, bijvoorbeeld met de Taliban in Afghanistan, wilde beëindigen en geen nieuwe, bijvoorbeeld met Iran, zou beginnen. ‘America first’ betekende ook geen buitenlandse avonturen en geen dode Amerikanen.

  Nieuwe conflicten zouden nieuwe munitie leveren voor de campagne van de Democraten. Nu zijn die zelfs in staat om verkiezingen te verliezen als er geen tegenkandidaat is, maar Trump zal geen risico willen nemen. Na zijn overwinning van drie jaar geleden heeft herverkiezing in 2020 heeft altijd de opperste prioriteit gehad.

  Het is even wennen: Trump op vredespad. En we weten natuurlijk nooit hoe lang dat duurt. Hij kan zomaar weer een verkeerde afslag nemen. Maar het ontslag/vertrek van Bolton is hoe dan ook goed nieuws. En, zeg eens eerlijk, wie had dat uit dit Witte Huis verwacht?

  1 REACTIE

  1. …Hij dreigde Noord-Korea ‘te vuur en te zwaard’ te vernietigen. Een half jaar later zaten ze hand in hand in Hanoi en had Trump nog nooit zo’n fijne vriend gehad…Wat een president die tot inkeer komt. Van oorlogspresident naar vredespresident. Jammer dat Blair en Balkenende van het politieke toneel zijn verdwenen. dan konden die Trump nomineren voor de Nobelprijs voor de vrede. O, nee, ik vergis me, die twee hielden meer van oorlogje spelen samen met Bush in Irak om daar vrede te brengen, democratie en nog meer van dit moois, o ja, mensenrechten. Het resultaat is bekend. Maar laten we vooral niet vergeten dat wat voor president er ook zit, een oorlogspresident, of vredespresident: God bless America en nog wel first America dan pas de rest van de wereld.

  Comments are closed.