Trump praat rente omhoog

  0
  103

  Leestijd: 1 minuten.

  De afgelopen week is weer eens pijnlijk duidelijk geworden hoezeer Nederland en Europa afhankelijk zijn geworden van de internationale economische ‘mainstream’. Trump is nog niet eens begonnen, maar zijn aankondiging dat hij voor 1000 miljard dollar wil gaan versleutelen aan de Amerikaanse infrastructuur zorgde meteen al dat wereldwijd de lange rente omhoog ging, bij ons met 0,15%. Ook de aandelenkoersen vonden de weg omhoog weer.

  Beide ontwikkelingen zijn gunstig voor de Nederlandse pensioenfondsen, die zuchten onder de lage rente. Als deze ontwikkeling doorzet krijgen de dekkingsgraden eind dit jaar misschien net dat zetje dat nodig is om kortingen op de pensioenen van miljoenen Nederlanders volgend jaar te vermijden. Daarmee krijgt de Nederlandse politiek dan een cadeautje dat niet zelf is verdiend, bij kortingen zal de woede tegen de gevestigde partijen immers alleen nog maar toenemen. Het gevolg zou dan meer stemmen voor de protestpartijen zijn, waardoor coalitievorming alleen maar moeilijker wordt.

  Onder de regering Obama is een schuldenplafond ingesteld, als Trump fors wil gaan investeren moet de staat meer lenen en moet dat plafond mogelijk omhoog. Omdat nu ook het Congres in Republikeinse handen is, stijgt ook de kans dat Trump een verhoging kan doordrukken. Meer lenen betekent voor de markt een hogere rente en inflatieverwachting, zo is de redenering waar nu al op wordt geanticipeerd.

  In het verleden heeft Trump al gefulmineerd tegen de extreem lage rente en het opkoopprogramma van obligaties door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve Board. Voor dat opkopen drukt de ‘Fed’ maandelijks miljarden dollars bij. Maar het beoogde effect, meer groei en inflatie, wordt maar mondjesmaat bereikt. Dat geldt overigens in het kwadraat voor de Europese Centrale Bank.

  Met een meerderheid in de Senaat kan Trump de komende paar jaar ook zijn stempel op de Federal Reserve drukken, waar vier van de zeven zetels vrijkomen, onder wie die van voorzitster Janet Yellen, een ‘duif’ en Democrate. Met Trumpgezinde ‘haviken’ in de Fed is de verwachting gewettigd dat er een krapper monetair beleid gaat worden gevoerd met als gevolg terugkeer naar een ‘normaler ‘rentepatroon. De vraag is of dat in combinatie met het ‘handen uit de mouwen-denken’, dan wel tot een omslag kan leiden. Hoe je het ook draait, Trump lijkt wel iets in beweging te gaan zetten dat stilstond.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

  FOTO: Janet Yellen