Trump roept in Brussel angstspook op

  0
  130

  Leestijd: 1 minuten.

  De aankomende Amerikaanse president Donald Trump noemt het ruimhartige vluchtelingenbeleid van bondskanselier Merkel “catastrofaal” en hij sluit niet uit dat meer lidstaten de EU gaan verlaten de komende tijd. “Mensen houden er niet van als vreemdelingen hun land binnenstromen en kapot maken,” zei Trump in een interview met de Duitse krant Bild en de Britse krant The Times. 

  Hij denkt ook dat dit de hoofdreden is voor de Brexit. “Mensen willen hun eigen identiteit behouden en de Britten dus ook. De massale toestroom van vreemdelingen was de laatste druppel, ik denk dat ook anderen zullen vertrekken”.

  Intussen kondigt de Britse premier Theresa May morgen officieel aan voor een “harde” Brexit te gaan, de stop op vrij personenverkeer gaat boven toegang tot de Europese markt. Trump verwacht haar dan ook meteen zodra hij in functie is, de uitkomst staat nu al vast, de handelsbetrekkingen zullen fors worden aangehaald. Daarmee drijft het Verenigd Koninkrijk weer een stukje weg van het vasteland. Bovendien wordt May’s onderhandelingspositie naar Brussel toe verstrekt.

  Ook de Europese bijdrage aan de NAVO krijgt een veeg uit de pan, die is achterhaald, alleen gefocust op de dreiging uit het oosten in plaats van ook tegen terrorisme op te treden. Natuurlijk moet Europa ook meer gaan betalen, nu financieren de Amerikanen bijna de helft van de NAVO-inspanningen.

  En wat de dreiging uit het oosten betreft, Trump wil Europa links voorbij schaatsen en met Poetin gaan praten over opheffing van de sancties in ruil voor vermindering van het kernwapenarsenaal. “De sancties doen Rusland veel pijn, ik denk dat we tot iets kunnen komen dat voor alle partijen voordelig is.”

  Trump is nog niet eens goed en wel in functie of hij schudt het verenbed in Brussel behoorlijk op en niet alleen daar. In een aantal landen komen er verkiezingen aan en nu al bezigen regeringsleiders als Angela Merkel steviger taal wat betreft de vluchtelingen. Door te zinspelen op mogelijk meer EU-lidstaten die het voor gezien houden roept Trump het grootste angstspook op dat in Brussel maar kan rondwaren.

  Tot nu toe was Europa gewoon alle problemen binnenskamers uit te vechten, nu wordt er opeens meegeregeerd vanuit de Trump Tower in New York. Dat is een noviteit.