Trump versus Kim in Beijing?

  0
  272

  Leestijd: 4 minuten.

  Zou het er dan toch van komen? Gaan de twee meest onberekenbare figuren in de internationale politiek toch diplomatiek armpje drukken op een op voorhand al tot ‘historisch’ verklaarde top? Het heeft er alle schijn van. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un zullen elkaar vermoedelijk binnenkort in de Chinese hoofdstad Beijing de maat kunnen nemen.

  Alles wijst er op dat de voorbereidingen nu in volle gang zijn. Kim dook dinsdag onverwacht op in Beijing. Het was zijn eerste optreden buitenshuis en het is veelbetekenend dat hij op audiëntie ging bij die andere president voor het leven, China’s Xi Jin Ping.

  De Noord-Koreaanse leider kwam met de Kim-express, de presidentiële trein die zijn vader ook altijd gebruikte als hij naar Beijing ging voor overleg inzake onderhandelingen met de VS. Hij werd onthaald als een grootvorst. De rode loper werd uitgerold, er werd een koninklijk banket aangericht en Kim mocht op de foto met Xi. De wereld moet weten dat alles weer koek en ei is tussen beide landen.

  Daar was de klad ingekomen toen Xi het afgelopen jaar op aandringen van de VS de sancties, onder ander een olieboycot, tegen Kim stevig had aangedraaid om hem te weerhouden van al te drieste nucleaire plannen. Met een zware economische depressie in Kims land als gevolg.

  Dat was niet meer dan een intermezzo want ondanks alle mot van de afgelopen jaren waren China en Noord-Korea bondgenoten door dik en dun. China vocht aan de kant van Noord-Korea in de burgeroorlog met het Zuiden (1951-’53) en hield het regime van de Kims in barre tijden economisch overeind.

  Ze hebben ook nu een groot gemeenschappelijk belang. De Amerikaanse troepen die de veiligheid van Zuid-Korea garanderen moeten daar vertrekken. Dat is ook de kern van Kims ‘vredesvoorstel’. Hij is bereid zijn kernwapenprogramma te bevriezen in ruil voor een  Amerikaanse aftocht. Dat was altijd in Washington onbespreekbaar, al weet je het met Trump natuurlijk nooit.

  Daarmee wil Kim een wig drijven tussen de plooibaardere Zuid-Koreaanse regering in Seoul en Washington. En dat is ook iets dat bij Beijing altijd op de agenda staat en nu nog meer urgentie heeft gekregen door de dreigende handelsoorlog met de VS.

  De reactie uit Washington was voorspelbaar. De harde lijn van Trump had Kim naar de onderhandelingstafel gedwongen.

  In Seoul waren ze ook blij. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in mag volgende maand als opwarmertje voor het echte werk al met Kim rond de tafel. Donderdag wordt er door beide partijen overlegd over de agenda van deze mini-top die in de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea’s moet plaatsvinden. Daar zit enige symboliek bij. Het herinnert aan het feit dat Noord en Zuid sinds het einde van de burgeroorlog formeel nog steeds in oorlog zijn.

  De diplomatieke ouvertures zijn een initiatief van Kim. Het afgelopen jaar was de spanning op het Koreaanse schiereiland zo hoog opgelopen dat pessimisten een oorlog, inclusief een nucleaire confrontatie, tussen Noord-Korea en de VS vreesden. Kim had met een serie kernproeven en het testen van raketten, waaronder een die de VS zou kunnen bedreigen, de VS tot het uiterste getergd.

  Het ging gepaard met in de recente diplomatieke geschiedenis nooit eerder vertoonde scheldkanonnades tussen Trump en Kim. Daarbij dreigde Trump dat hij het land van het ‘raketmannetje’ ‘te vuur en te zwaard’ zou vernietigen, want zijn ‘atoomknop was groter’. Kim op zijn beurt noemde Trump ‘een demente idioot’.

  Begin dit jaar verlegde Kim onverwacht zijn koers. Hij stuurde aan op ontspanning, eerst met het Zuiden en vervolgens ook met de VS. Een Noord-Koreaanse delegatie nam deel aan de Winterspelen in het Zuiden, waarbij Noord en Zuid onder een gezamenlijke vlag het stadion binnen marcheerden. De grote verrassing kwam begin deze maand toen Kim zich bereid verklaarde tot een top met Trump die al in mei zou kunnen plaatsvinden.

  De verwachtingen van de top die nu dus lijkt door te gaan, zijn niet hooggespannen. Dat Kim zijn kernwapenarsenaal opgeeft, achten experts hoogst onwaarschijnlijk: het is zijn levensverzekering. Het zal hem daarbij niet zijn ontgaan dat de VS het akkoord met Iran, dat het kernwapenprogramma van de ayatollahs bevriest, wil opzeggen. Dat zal de bereidheid tot serieuze concessies zeker niet vergroten.

  Als om dat te illustreren meldde de New York Times dinsdag dat Kim de productiecapaciteit voor kernwapens blijft uitbreiden. De krant publiceerde satellietfoto’s waarop te zien zou zijn dat een nieuwe reactor in bedrijf wordt genomen. Uitsluitend voor het opwekken van energie, aldus de Noord-Koreanen. Maar Amerikaanse deskundigen menen te weten dat er met plutonium wordt gewerkt en daarmee kunnen ook kernwapens worden geproduceerd.

  Een doorbraak mag in Beijing of waar de top ook zal plaatsvinden, niet worden verwacht. Wat het ook wordt, een krachtmeting tussen twee alfamannetjes of een beleefde uitwisseling van diplomatieke platitudes, Kim heeft de buit dan in elk geval voor een deel binnen. De Kims hebben altijd geaasd op erkenning door Washington. En met een ‘historische’ handdruk tussen Kim en Trump die de hele wereld over zal gaan, wordt die erkenning bezegeld.