Trump vol op ramkoers

  11
  576

  Leestijd: 4 minuten.

  Donald Trump is weer eens vol op ramkoers. En dit keer maar liefst op drie fronten. De handelsoorlog met China escaleert. Het conflict met Iran kan zomaar uit de hand lopen. En in de relatie met de Europese bondgenoten, en met name Duitsland, dreigt een nieuwe ijstijd aan te breken

  Van deze confrontaties is de handelsoorlog met China vermoedelijk de minst gevaarlijke. Zeker, de onderhandelingen zitten vast. De president heeft de invoerrechten op Chinese producten meer dan verdubbeld en gedreigd met het verder aandraaien van de duimschroeven. En op zijn beurt heeft China aangekondigd terug te zullen slaan. Voor de wereldeconomie is het allemaal niet bevorderlijk, maar uiteindelijk het is een overzichtelijk conflict. Geen van beide partijen heeft belang bij een eindeloos touwtrekken. Misschien nog niet vandaag of morgen, maar er zal een formule gevonden worden waar ze allebei mee kunnen leven.

  Trump wil scoren in de binnenlandse arena. Het beleid tegenover China is het belangrijkste thema van de buitenlandse politiek voor de komende jaren. Het gaat een grote rol spelen bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. En Trump wil de kiezers  laten zien dat hij de man is die de ‘valsspelers in Beijing’ eindelijk op hun nummer zet. Dat kun je niet overlaten aan de Democraten die de grote rivaal veel te lang zijn gang hebben laten gaan. America Great Again, dat kan alleen met Donald J. Trump.

  Collega Xi Jingping wil gezichtsverlies voorkomen. Hij weet dat hij aan het kortste eind zal trekken want de Chinese export is nog erg afhankelijk van de Amerikaanse markt. Hij weet ook dat zijn arsenaal aan represailles kleiner is dan dat van Trump. De onvermijdelijke concessies zullen daarom zo goed mogelijk verpakt moeten worden.

  De onderhandelaars moeten deze twee uitgangspunten met elkaar zien te verzoenen. Dat zal nog een hele toer worden maar daar heb je de diplomatie voor, met haar experts,  spindoctors en verbale rookgordijnen.

  Met Iran ligt het een stuk lastiger. Voor de Amerikanen zijn de ayatollahs in Teheran de exporteurs van het terrorisme en de aanstichters van zo ongeveer alle ellende in het Midden-Oosten. Met hen is een diplomatieke oplossing eigenlijk niet mogelijk. Daarom trok Washington zich vorig jaar ook terug uit het akkoord waarbij Teheran afzag van de productie van kernwapens. Bij inspecties bleek dat Iran zich keurig aan de afspraken hield maar dat mocht niet baten.

  Het uiteindelijke doel van de Amerikanen schijnt de val van het regime te zijn. Sancties moeten de ayatollahs op de knieën dwingen. Dat de gematigde elementen daarmee in de armen van de hardliners worden gedreven, schijnt Trump op de koop toe te willen nemen. Alleen, de kansen op succes zijn te verwaarlozen. Een bewind dat nauwelijks boodschap heeft aan het welzijn van zijn burgers, zal niet gauw zwichten voor economische druk. Bovendien, niets is zo goed voor het herstel van de nationale eenheid als een bedreiging van buiten af. En helemaal als die van de Grote Satan komt.

  De Iraanse kwestie is ook een strijdpunt geworden met de Europese bondgenoten. Frankrijk, het VK en Duitsland blijven tot grote ergernis van Washington voorstander van het atoomverdrag. Zij zien geen enkele reden om het op te zeggen. En het is evenmin goed voor de bondgenootschappelijke sfeer wanneer de VS Europese bedrijven wil aanpakken die zaken met Iran blijven doen. Als de Washington er ook hier weer met gestrekt been ingaat, komt het vriespunt in de betrekkingen wel erg dichtbij.

  Sinds de komst van Trump zijn die betrekkingen fors bekoeld. Op één vitaal punt heeft de president trouwens zonder meer gelijk. De Europese NATO-leden zijn op een paar uitzonderingen na profiteurs. De Amerikanen zorgen voor hun bescherming en zij weigeren hun contributie te voldoen. Met name Duitsland, het belangrijkste land in Europa, loopt er de kantjes vanaf. De Duitsers hebben zich bij herhaling niet aan hun belofte gehouden om de defensieuitgaven aanmerkelijk te verhogen.

  En daar blijft het niet bij. Ook het feit dat Berlijn zich door aansluiting op het Russische gasnet voor zijn energievoorziening in hoge mate afhankelijk maakt van Moskou, is een bron van irritatie. Dat zijn plooien die nog kunnen worden gladgestreken als de persoonlijke relatie tussen regeringsleiders goed is, maar daar is in dit geval, understatement, geen sprake van. Angela Merkel en Trump kunnen elkaar niet luchten of zien. Trump schijnt daarbij niet te klein te zijn voor kinderachtige pesterijtjes. Bij de G-7, de top van de zeven economisch belangrijkste landen vorig jaar in Canada zou hij snoepjes bij Merkel op tafel hebben gegooid. Kon ze in elk geval niet zeggen dat ze nooit iets van hem kreeg.

  En terwijl de belangrijkste Europese leiders door Trump worden geschoffeeerd (Merkel) of genegeerd (Emmanuel Macron), krijgt de Hongaarse premier Viktor Orban een uitnodiging voor een bezoek aan het Witte Huis. Orban is een door Trump bewonderde Sterke Man. Hij heeft lak aan de normen en waarden van de EU waarvan hij wel graag miljarden aan subsidie opstrijkt. Als je je belangrijkste partners wil beledigen, moet je iemand als Orban uitnodigen.

  En het is vooral kortzichtig. Amerika en Europa zijn op elkaar aangewezen om de opkomst van China en de gevaren in het Midden-Oosten het hoofd te kunnen bieden. Dat kan de VS niet alleen, wat Trump in zijn hoogmoed ook mag denken.

   

   

  11 REACTIES

  1. Terwijl Europa met zichzelf bezig is, voltrekt zich in het Midden-Oosten een ramp in slow motion. Netanyahu heeft zich nooit neergelegd bij de atoomdeal met Iran. Via de Joodse schoonzoon van Trump heeft hij Trump zover gekregen dat Amerika met oorlogsschepen naar de Golf van Perzië optrekt. Saoedische schepen worden aangevallen door Iran. Iran ontkent. Wat kan Iraanse leiders bezielen hun positie op het spel te zetten? Zouden het niet ongeregelde Iraniërs kunnen zijn die omgekocht zijn door Amerikaanse wapenhandelaren om te provoceren? Saoedi-Arabië slaat terug. Iran slaat terug. Amerika ziet een casus belli en bombardeert samen met Israël Iraanse kerncentrales. Iran slaat terug en wordt door Amerika verwoest. Russen komen tussenbeide. De Chinezen steunen Rusland en de Derde Wereldoorlog is een feit.

   Ik hoop dat dit een boze droom is, maar de wapenindustrie deinst nergens voor terug. Let goed op de ontwikkelingen de komende maanden en geloof niet alles wat via de media tot ons komt!

   • Ahmadinejad?
    Hij en anderen zijn volgens mij nog lang niet uitgespeeld.
    Deze zal daar waar hij kan zeker verstoren wat hij kan.

  2. 1e leugen : Niet trump die de unie en de NATO verraadt maar de unie! die verraadt de veiligheid van de Europeaan.
   2e: Een verdrag dat tot leven gekomen is uit angst/chantage/en bewust korte termijn denken is niet alleen crimineel maar ook het verdedigen niet waardig!! en doet Trump het enige wat nog mogelijk is.
   Wanneer de eerste raket al dan niet vanuit de Bekavallei op Europa afkomt en zelfs Straatsburg bereikbaar is dan is dit niet te wijten aan Trump! maar alle eurofiele droomdenkers die de unie blindelings vertrouwen.
   Rusland ! ja een linkmichel dat in de gaten gehouden moet worden! maar voor mij komt het echte gevaar uit het middel-oosten en alles wat wij binnen laten! en alles wat wij via moskeeën maar over ons heen laten komen.
   Kortom de unie ligt op ramkoers !! maar dan met zichzelf en kan als een kleuter niets anders dan naar een ander wijzen.

  3. Er wordt werkelijk alles aan gedaan om de Chinezen een wereldmacht te laten worden, de EU voorop. De EU lidstaten gaan liever met elkaar op de vuist dan dat zij een eenheid vormen, maar gelukkig hebben wij drie partijen in het Nederlandse parlement die de Chinezen met waterpistolen en rubberbootjes bij Lobith tegenhouden. Amerika wil graag een beetje hier knokken en een beetje daar knokken allemaal voor de wereldvrede, maar vooral America First en dat hebben de Chinezen goed in hun noren geknoopt, maar de EU begrijpen ze daar niets van en knokken onderling dapper voort.

  4. En hij heeft op alle fronten gelijk en daar kunnen ze in de EU niet tegen. Want alles in deze shit onderneming die ze de EU noemen faalt op alles. Het is een geld verslinnende organisatie waar iedereen maar uit de pot grabbelt en met een bestuurder die altijd dronken is. Het is alleen maar ikke ikke en de rest kan stikken. Het is alleen maar EU als het hun uitkomt.

  5. Een Europees leger is gedoemd te mislukken. Daarvoor zijn de Europese landen veel te eigenwijs. Frankrijk gaat gewoon zijn gang met zijn buitenlandse politiek. Tekenend is dat Frankrijk zijn zetel in de veiligheidsraad niet wil delen met Europese partners. Andere Europese landen zullen zeker niet meegaan met Franse avonturen. We hebben een sterk Amerika nodig om de kikkers in de kruiwagen te houden. Trump toont aan dat afhankelijkheid zijn prijs heeft. Kennis van de geschiedenis helpt om de afloop te voorspellen: Athene en Sparta gingen kibbelend ten onder tegen hun “beschermer” Rome.

   Je hebt gelijk Ronald, maar het helpt niet om de argumenten te herhalen. Ik begrijp je frustratie. Het is zeer de vraag of er met Baudet veel zal veranderen.

   Zag gisteren een mooi voorbeeld van nepnieuws: Bij de sterfdag van Van Oldebarnevelt werd hij geroemd (ook door Rutte) als de grootste Nederlandse staatsman. De verslaggever vermeldde niet dat deze grote staatsman onthoofd is door een verre verwante van ons geliefde vorstenhuis. Dat zou slechte PR zijn geweest. Half nieuws is ook nepnieuws.

  6. Zijn de Nederlanders de lessen van de geschiedenis verleerd? Vroeger schroomde Nederland zich niet om handelsbetrekkingen te maken en te houden met “moeilijke” landen. Denk maar Japan van vroeger, of het Rusland van Peter de Grote, hij heeft de o.a. scheepsbouw van de Nederlanders geleerd. Vroeger werden de Nederlanders niet voor niets de “Chinezen” van Europa genoemd.
   De toenemende bekoeling tussen de V.S. en Europa en dus ook Nederland opent juist nieuwe kansen om meer te gaan handelen met sterke landen als China en Rusland en India. Het gaat er toch om tegenwoordig zoveel mogelijk geld te verdienen. Bovendien waren wij al veel te afhankelijk geworden de V.S. De vorige presidenten hebben Europa feitelijk grotendeels afhankelijk gemaakt van deze overzeese handel met hun. Is er enige reden om altijd maar achter de V.S. aan te hollen en ons afhankelijk te houden, dat dacht ik niet !

  7. En dus wordt deze crisis weer aangegrepen om te pleiten voor een Europees leger? M.a.w. je versloft je defensie en laat je op kosten van een ander volk beschermen USA) komt eenvoudig je afspraken niet na – zoals Frankrijk en Italie immer bij het stabiliteitspact (financiën) over begrotingstekorten – en vervolgens schreeuw je politiek: MEER Europa?
   Een extra eurozone-begroting (financieel)…
   Een extra Europees leger (defensie)…
   Dus je verzaakt je afspraken in verdragen die je sluit en krijgt geen straf maar eist een beloning? Nog meer van dit zelfde zooitje… Meer Europa. En dan heeft de auteur het over waarden? Orban wordt uitgenodigd maar Merkel (de verzaakster – defensie) en Macron (de verzaker – financieel) niet? Europese waarden zijn: licht de boel op. Hoofdrolspelers Rutte, Merkel en Macron. ?
   En de mainstream media roept in koor: Trump… Die heeft het gedaan! ??????
   Ja hoor. De wereld is gestoord geworden.
   Wie is de schuldige en wie treft de blaam? Niet Trump die de waarheid toont…
   Maar ja dat mag je natuurlijk niet zeggen. ? Het komt mij ondertussen zoooooo zwakzinnig over…

   • Deel 1.
    Ronaldo ik ben het volkomen met je eens!
    De EU en de lidstaten vegen hun achterste af aan de NAVO-afspraken, lappen de EU-begrotingsafspraken naar believen aan hun laars en handhaven hun eigen wetten alleen als het ze goed uitkomt. En roepen vervolgens in koor dat er meer EU moet komen. je moet toch stapelgek zijn om dat zelfs maar te durven.
    In ons eigen land is het al niet anders; kijk naar gisteren. Volslagen extreem-linkse milieu-terroristen breken in bij een boerderij in Boxtel en er wordt 10 uur lang niets gedaan door de overheid. Met als gevolg gestresste varkens en daar krijgt de boer de schuld van. En daarna worden deze, veelal buitenlandse terroristen gevraagd om weg te gaan met achterlaten van hun gegevens. Alsof dat wat helpt; die komen echt niet terug voor hun veroordeling.

    • Deel 2;
     Los van alle emotionele schade mag de betreffende boer zelf opdraaien voor de schade aan zijn dieren en bedrijf want voor de verzekering geldt de oproer-bepaling. Dan komen de terroristen er nog genadig af met wat omgekieperde auto’s.

     Een overheid die zo lamlendig optreedt verdient niet langer medewerking; als de overheid (lees politiek) weigert om meteen op te treden bij deze grove massale wetsovertreding en daarna alleen wat gegevens noteert, waarom zouden burgers zich dan nog aan de wet houden? Goed voorbeeld doet goed volgen, toch?
     Als de politiek in de EU en ons eigen land niet naar de kiezer luistert dan wij het volste recht om ook niet naar de politiek te luisteren; de maat is vol! Mede daarom stem ik anti-EU!

     • Intussen zijn vanmorgen de laatste dierenterroristen van Boxtel vrijgelaten uit de cel in Eindhoven, zonder dat zij zich wilden identificeren. Daarom hebben ze ook geen dagvaarding ontvangen voor een rechtszaak. Kortom ze zijn gewoon vrijgelaten.

      Wat bestaan onze Overheden (OM, rechter, politie) toch uit een stelletje lamlendige slapjanussen. Een aanmoediging om het recht in eigen hand te nemen, anders kan ik het niet uitleggen.
      Stem FvD of PVV tegen onze lamlendige overheid die weigert haar eigen burgers te beschermen!

  Comments are closed.