Trump wil VS runnen als bedrijf

  0
  123

  Leestijd: 2 minuten.

  Donald Trump timmert al aardig aan zijn nieuwe ploeg ministers. De komende week zal die nagenoeg rond zijn en waarschijnlijk te boek komen te staan als de ‘club van 35 miljard’. Dat is ongeveer hun gezamenlijke vermogen bij elkaar. Ook eerdere regeringen, zoals die van George Bush jr., telde miljonairs,maar een ploeg waar een aantal miljardairs onder zitten, is ongezien.

  henk van lierop/frontbencher/donald trump
  Donald Trump

  In het zakenleven heeft Trump leren schuiven met ‘schaakstukken’ om uit te komen waar hij wilde en dat principe vinden we nu ook terug. Zo wordt Elaine Chao minister van transport en infrastructuur. Deze dochter van een Taiwanese scheepsmagnaat is getrouwd met de machtige voorman van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell. En laten nou net de Republikeinen bezwaren hebben tegen het plan van Trump om de staatsschuld met 1000 miljard dollar op te krikken om de verouderde Amerikaanse infrastructuur op de schop te nemen. Leg het straks maar uit in de slaapkamer.

  Zakenman Wlbur Ross wordt minister van Handel, hij vergaarde zijn fortuin door eind vorige eeuw bijna-failliete bedrijven op te komen, die te saneren en met enorme winsten door te verkopen.

  Voormalig bankier van Goldman Sachs Steve Mnuchin wordt minister van Financiën, de beloning voor het inzamelen van enorme sommen voor de campagne van Trump.

  Naar alle waarschijnlijkheid wordt komende week de baas van Exxon Oil, Rex Tillerson, benoemd tot minister van Buitenlanse Zaken. Hier heeft Trump lang naar gezocht, Tillerson heeft uitstekende banden met de Russische president Poetin. Die kent de 64-jarige van zijn tijd in Moskou, toen Boris Jeltsin nog aan de macht was. Exxon kreeg in 2011 toegang tot de olie- en gasreserves in het Noordpoolgebied en het Russische Rosneft kreeg belangen in wereldwijde concessies van Exxon.

  Tillerson is tegenstander van de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Als zijn benoeming rond komt, wordt een drastische ommezwaai verwacht in de houding van Washington ten opzichte van Moskou.

  Alles bij elkaar is er sprake van een interessant experiment, Trump wil de VS duidelijk gaan runnen als een bedrijf. Veel van zijn kandidaten hebben geen of nauwelijks bestuurlijke ervaring, ze passen wel in Trumps adagium van weg met de oude politieke elite. Al zijn ze gewend in heel veel nullen te denken.

  Daarbij is het zonneklaar dat er een onoverbrugbare kloof bestaat tussen de miljardairsploeg en de gewone Amerikaan op de hoek. Die stemde op Trump om zijn baan terug te krijgen en wil snel resultaat zien.

  Dat politiek bedrijven en het zakenleven niet altijd samen gaan bleek al wel uit het gestuntel rond Trumps telefoontje met de presidente van Taiwan. Een dankbare handelspartner van de VS, maar volgens China een afvallige provincie.

  Wat er de komende maanden gaat gebeuren zal in elk geval uniek zijn, een experiment dat wereldwijd ademloos zal worden gevolgd.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook