Trump wordt nooit normaal

  0
  876

  Leestijd: 2 minuten.

  Hoe moet ik reageren op de stroom van idiote uitspraken en decreten van de nieuwe Amerikaanse president Trump? Die vraag houdt politieke leiders in de hele wereld bezig sinds “the Donald” werd verkozen en helemaal sinds hij zijn intrek nam in het Witte Huis. Dus ook Mark Rutte zal er een antwoord op moeten vinden.

  Hoewel premier van een van oorsprong calvinistisch land behoort Rutte bij uitstek tot de rekkelijken. Hij is een pragmaticus, die het liefst zaken doet met iedereen. Dus liet hij in eerste instantie weten dat hij niet zou gaan reageren “op iedere tweet van Trump”. De premier ging ervan uit dat het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president niet zal leiden tot ingrijpende wijzigingen in de wereldpolitiek.

  Dat was een kleine twee weken geleden. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat Trump echt héél anders is dan zijn voorgangers. En dat ingrijpende wijzigingen in de wereldpolitiek allerminst zijn uit te sluiten. Want Trump roept niet alleen van alles, hij doet het ook. Zie het inreisverbod voor personen uit zeven moslimlanden dat hij enkele dagen terug aankondigde en waarover de verontwaardiging wereldwijd groot is.

  Het kabinet nam, na een kleine aarzeling, afstand van deze beleidsdaad. Het zei die af te keuren en te betreuren. Maar dat vindt een deel van de Kamer onvoldoende. Met name GroenLinks, D66 en SP eisen een keiharde veroordeling van Trump. Zij zullen er vandaag in een Kamerdebat bij Rutte op aandringen dat hij zich met kracht tegen hem uitspreekt.

  Voor Rutte is dat een probleem. Ongetwijfeld vindt hij ook dat wat Trump doet van geen kanten deugt, maar de man is wel president van de Verenigde Staten. En bovendien: het is verkiezingstijd. Een al te scherpe reactie op het antiterroristenbeleid van de Amerikaanse president zou een deel van de potentiële VVD-aanhang wel eens in de armen van Geert Wilders kunnen drijven.

  Tijdens een discussie met studenten in Den Haag deed Rutte woensdag een ultieme poging om de oppositie tevreden te stellen. Hij noemde het inreisverbod van Trump “niet normaal”. Sinds hij vorige week de natie opriep om normaal te doen of anders maar te vertrekken weten we dat dit zo ongeveer het ergste verwijt is dat de VVD-leider iemand kan maken.

  Maar de linkse partijen in de Kamer zullen het bij lange na niet voldoende vinden. Ze zullen eisen dat Rutte de maatregel van Trump als pure discriminatie betitelt. Ze zullen hem wellicht ook vragen waarom hij – in tegenstelling tot onder anderen vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher – woensdag niet aanwezig was bij de grote anti-Trumpdemonstratie in Den Haag.

  Dat Rutte bij demonstraties meeloopt is zo goed als ondenkbaar. Het is volstrekt in strijd met zijn realpolitieke natuur om op deze manier met morele verontwaardiging te koop te lopen. “Mijn taak is het de problemen op te lossen, niet om te demonstreren,” zei hij op de bijeenkomst met de Haagse studenten.

  Rutte hoopt vermoedelijk dat Trump na zijn woeste start tot inkeer komt en “normaal” gaat doen. Zodat er weer als vanouds zaken gedaan kunnen worden. Die hoop lijkt ijdel. Niets wijst erop dat Trump ooit normaal wordt.