Trumpet on a string?

  1
  565

  Leestijd: 1 minuten.

  Inmiddels is de hele wereld al of niet vrijwillig onderwerp van de dadendrang van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, maar bedenkt hij het allemaal alleen?  Steeds meer zien politieke waarnemers ook de hand van Steve Bannon, die zich als topadviseur van Trump een machtige positie achter de schermen heeft verworven.

  Hij speelde al een doorslaggevende rol tijdens de campagne van Trump om de gemiddelde Amerikaan “Joe Sixpack” binnen te harken en met succes. Als belangrijkste adviseur van Trump zit hij nu ook in de Nationale Veiligheidsraad (NSC) en kan zo een grote stempel drukken op het binnen- en buitenlandse beleid.

  Bannon (63)  stamt uit een Iers-katholieke familie die aanvankelijk aan de Democratische kant stond. Tijdens zijn diensttijd bij de marine o.m. in de Perzische Golf veranderde Bannon van idee en vond de presidenten Jimmy Carter, maar ook George Bush jr. te slap. Hij wisselde van kamp en werd een Republikeinse “hardliner”.

  In 1983 ging hij werken voor de zakenbank Goldman Sachs met als specialiteit investeringen in de media. In 1990 richtte hij een eigen investeringsmaatschappij op die investeerde in tv-series. De succesvolste was “Seinfeld”.  In 1998 verkocht hij het bedrijf.

  De aanslagen op 9 september 2001 op de Twin Towers in New York en het Pentagon brachten hem terug bij de combinatie van media en politiek. Hij ging werken voor Andrew Breitbart, de stichter van de aartsconservatieve newssite Breitbart News. Na de dood van Breitbart in 2012 nam Bannon de controle over de site over. Dat leidde o.m. tot negatieve publiciteit voor Hillary Clinton en de rest is geschiedenis.

  Als belangrijkste adviseur van Trump trekt Bannon nu mede aan de touwtjes en niemand weet hoe groot zijn invloed precies is. Breitbart News heeft ook plannen om naar Europa te komen, ongetwijfeld tot grote vreugde van de populisten in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

   

  1 REACTIE

  Comments are closed.