Turkse provocaties welkom in verkiezingstijd

  1
  4109

  Leestijd: 5 minuten.

  In verkiezingstijd is alles anders voor een premier. Tijdens de campagne is Mark Rutte VVD-stemmentrekker en vergeet hij soms liever dat hij ook nog een kabinet heeft geleid, merkte Edith Schippers. Even later is Mark Rutte weer regeringsleider en re(a)geert hij harder dan ooit op Turkse provocaties. Maar ook met het oog op de verkiezingen, en op Geert Wilders.

  Maar eerst even Edith Schippers, nog even minister van Volksgezondheid. Ze zal vreemd hebben opgekeken toen haar politiek leider Mark Rutte een van haar spraakmakendste beleidsvoornemens, nog maar van een  paar maanden geleden, zat te relativeren. In het Nederlands Dagblad zag hij het er nog niet van komen dat een volgende kabinet met een wet zou komen die stervenshulp bij voltooid leven mogelijk maakt. Inderdaad een beetje raar, want zijn eigen kabinet had in oktober deze wet nog aangekondigd, en dan ga je die toch niet zelf op de lange baan schuiven. Maar misschien zijn er nog christelijke zieltjes (want dat zijn de abonnees van het Nederlands Dagblad) te verleiden op een wereldse liberale partij te stemmen. In de strijd om de grootste partij te blijven, kun je geen kans laten liggen, nietwaar.

  Maar dan had Rutte even buiten zijn eigen Edith gerekend. Zij was het die samen met de inmiddels gesneuvelde justitieminister Ard van der Steur haar nek uit stak voor de omstreden stervenshulp bij voltooid leven. Dat zou ze zich toch niet zomaar even laten afnemen om een paar christelijke kiezers te paaien. In reactie op het interview met Rutte in het Nederlands Dagblad hield Schippers de poot stijf. Zij ziet haar plan gewoon terugkomen in het regeerakkoord van partijen die het volgende kabinet gaan vormen, en daar staat dan natuurlijk ook de handtekening van de VVD onder.

  Schippers staat niet op de kandidatenlijst van de VVD, dus voelde ze zich misschien nog even meer minister dan Kamerkandidaat, maar middenin de verkiezingscampagne moest Rutte wel even razendsnel een flinke plooi glad strijken:  de twee wisten niet hoe snel ze moesten verklaren toch wel gewoon op een lijn te zitten met de bezweringsformule dat Rutte die stervenshulp niet wil traineren, maar wel zorgvuldig wil invoeren.

  Schippers zou goed in haar oren hebben geknoopt dat ze eigenlijk is uitgeregeerd en dat standpunten van het kabinet waar ze nog steeds deel van uitmaakt er even veel minder toe doen dan standpunten van de eigen partij. In verkiezingstijd moet VVD-leider Rutte af en toe even vergeten wat hij als premier allemaal in de steigers hebt gezet. De laatste ministerraad is achter de rug, het kabinet regeert als het ware even niet meer tot het na 15 maart demissionair wordt: in het niemandsland van de verkiezingscampagne hebben bewindslieden vrij spel. Neem nou Jeroen Dijsselbloem, die als minister van Financiën in Europa helemaal geen haast wilde maken met het beteugelen van belastingontwijking door grote bedrijven, maar als PvdA-kandidaat beweert daar vooral door coalitiepartner VVD toe gedwongen te zijn.

  Dit weekeinde bleek het kabinet na die laatste ministerraad ineens nog heel daadkrachtig kon zijn. Een Turkse minister die de Nederlandse Turken hier wilde komen vertellen vooral “ja” te stemmen bij een referendum over de bevoegdheden van de president werd subiet de toegang tot het land ontzegd. Turkse dreiging met sancties zouden diplomatieke onderhandelingen op slot hebben gegooid, dus dwarsboomde het kabinet zijn komst met een landingsverbod.

  Had deze affaire zich twee jaar geleden afgespeeld, toen het kabinet nog echt aan het regeren was, dan had het zich nog weleens achter de oren gekrabd en zo mogelijk met Turkije in gesprek zijn gebleven –  tenslotte is Europa nog steeds afhankelijk van Turkije om de vluchtelingenstroom in toom te houden.

  Maar Mark Rutte kon het zich niet permitteren de kans te laten lopen om zich strenger dan Geert Wilders te tonen: geen Turkse minister komt erin. Met maar een greintje toegeeflijkheid of aarzeling zou hij vlak voor de verkiezingen de volle laag van de PVV-leider over zich heen hebben gekregen, dus moest hij hem wel de wind uit de zeilen nemen. Tot chagrijn van Wilders natuurlijk, die zijn rivaal alleen maar kon bijvallen in zijn harde opstelling, maar natuurlijk wel opmerkte dat het zijn PVV was die Rutte tot deze harde opstelling had gedwongen. Dat klinkt een beetje kinderachtig, maar Wilders heeft wel een punt: tenslotte heeft hij zonder ooit echt te hebben geregeerd de afgelopen jaren de agenda bepaald en veel partijen naar zijn kant doen opschuiven als het gaat om integratie, immigratie en kritiek op de islam. “Oppakken en uitzetten”, twitterde Wilders over de Turkse minister die zich naar Nederland liet rijden om het vuurtje op te stoken, en dat is wat er uiteindelijk ook gebeurde.

  Invloed zonder te regeren, net zoals Turkije door deze hele affaire meer aandacht krijgt voor het referendum – en sympathie voor de “ja”-stem – zonder in Nederland campagne te hebben gevoerd. En Rutte wordt bijna uit het niets de kans geboden de zo vurig gewenste tweestrijd met Wilders – die al doofde voordat-ie kon ontbranden – alsnog te doen oplaaien, en in een moeite door in zijn voordeel te beslissen.

  Wilders mocht dan dit weekeind vol op het orgel gaan met stevige tweets over Turkije: van hem kennen we dat wel. Dat Rutte de diplomatie snel liet voor wat die is, zijn we niet gewend, en gezien de brede steun die hij zelfs van bijna alle andere partijen kreeg, heeft hij daarmee op het juiste paard gewed. De Turken stonden niet voor Wenen, maar drongen zelfs door tot Rotterdam, met Rutte als verdediger van het vaderland in antwoord op Turkse provocaties. Zelfs in campagnetijd wist hij de rijen in Den Haag te sluiten: de VVD is de winnaar van het weekeinde en misschien ook wel van de verkiezingen.

  Zo zie  je maar: in verkiezingstijd mag Rutte zich dan vooral een VVD’er wanen die zijn kabinet met al die vervelende PvdA’ers – en een eigen minister met een voorstel over stervenhulp –  al bijna weer vergeten was, maar dan is het toch handig dat je tegelijkertijd nog altijd wel degelijk minister-president bent. Daar bleek dit weekeinde dan toch die spreekwoordelijke premiersbonus aan te hangen. Woensdag kan Rutte die echt verzilveren.

   

   

   

   

  1 REACTIE

  1. Vers 4441 Op 15 maart in Nederland velen bewegen
   Nederland gaan velen mensen tranen laten bewegen
   Donald Trump gezondheid 70 puntenplan gaat lezen
   Mensen die plan lezen geen tranen verdriet bewegen

   Velen mensen die geluk bericht uit kosmos gekregen
   Bericht uit de kosmos was laten licht verder bewegen
   Zoveel mensen die verdwalen in leven en niet slagen
   Mensen die niet slagen in het leven die duister leven

   Duister leven zoveel mensen die geen licht bewegen
   Het licht voor het leven kan kaars kleine vlam geven
   Een kaars klein vlam geven en teken naar je engelen
   Voor velen mensen die gaan lezen is dat grote zever

   Wie het gaat lezen gaat het licht van leven bewegen
   Mensen verstand laat goed door denken gaat weten
   Prachtig licht bewegen en wonderbaar natuur leven
   Ook velen mensen op aarde die denken goed weten
   maart 2017 gvr

  Comments are closed.