Tussen hamer en aambeeld

  12
  344

  Leestijd: 3 minuten.

  Met de Turkse inval in Syrië is Europa tussen twee vuren gekomen. Enerzijds was de rotsvaste noordelijke alliantie met de VS al te grabbel gegooid sinds de Amerikaanse president Trump Europa duidelijk heeft gemaakt dat het oude continent niet altijd meer hoeft te rekenen op de beschermende Amerikaanse arm. Anderzijds wordt zo langzamerhand aan de oostflank de Turkse president Erdogan een even onberekenbare factor. En aan de oostkant had Europa al genoeg aan de moeizaam geworden relatie met Moskou.

  Een telefoontje tussen Trump en Erdogan het afgelopen weekeinde heeft veel over hoop gehaald. Met nog tien Amerikaanse militairen in Noord-Syrië had Erdogan nooit kunnen proberen een gebied in Noord-Syrië te annexeren. Eén dode Amerikaan door Turks vuur was genoeg geweest. Wat er precies besproken is in dat telefoontje en of Trump verder is gegaan dan het mandaat van zijn adviseurs is onduidelijk, maar Erdogan kreeg gedaan dat alle Amerikanen zouden vertrekken. De kust was voor hem vrij om de Koerden uit de grensstreek te verdrijven.

  Koerden die hebben geholpen IS te neutraliseren en die nog steeds duizenden IS’ers bewaken in gevangenissen. De wereld sprak schande, maar het was al te laat. En als Europa een te grote mond opzet, stuurt Erdogan gewoon 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen naar Europa, vluchtelingen die hij eigenlijk in die bufferzone wil onderbrengen. Is meer retoriek dan werkelijkheid, maar alleen die woorden zijn al genoeg om Syrische vluchtelingen in Turkije het hazenpad te laten kiezen richting Europa. De Grieken kunnen hun borst natmaken, nu al zitten de opvangkampen op de eilanden barstens vol. Europa zal de patrouilles op de zeestraat tussen Turkije en Griekenland weer moeten opvoeren.

  Het blijft gissen wat Trump heeft bewogen tot zoveel toegeeflijkheid. Thuis ligt hij zwaar onder vuur, impeachment dreigt en naarmate hij wilder om zich heen gaat slaan kan hij ook de Republikeinse steun verliezen en dan is de ‘backstop’ voor die impeachment, de republikeinse meerderheid in de Senaat, opeens minder zeker. En je maakt je natuurlijk altijd populair op het thuisfront als je de troepen in verre vreemde landen thuis haalt. Maar een kat in nood maakt rare sprongen.

  En dan is er nog het feit dat Europa nul op het rekest gaf toen Trump vroeg om militaire steun in Syrië. Zo lang daar een machtsevenwicht was gebleven, hoefde er niet gevochten te worden. Nu wordt er wel gevochten en dreigen IS’ers (ook Europese) uit gevangenissen te ontsnappen met alle terreurdreiging van dien. Verkeerde taxatie en verkeerde zuinigheid van Europa.

  Nu dreigen er een hoop nieuwe onzekerheden die wel eens veel meer kunnen gaan kosten dan het sturen van wat militairen die in feite alleen maar als politieagent hoefden op te treden en door hun lijfelijke aanwezigheid alleen al een garantie waren voor de Koerden.

  Een volgend punt is dat Turkije een NAVO-land is met een strategisch belangrijke ligging. Dat lidmaatschap wordt steeds meer een probleem als Erdogan op de huidige weg doorgaat. En Erdogan verbaasde de NAVO toch al door te kiezen voor een Russisch luchtafweersysteem wat Amerika er toe bracht de levering van F-35 jachtvliegtuigen te staken. Een EU-lidmaatschap kan hij ook al helemaal vergeten, maar dat is blijkbaar al lang ingecalculeerd.

  Een NAVO-land (Turkije) doet nu iets wat alle andere NAVO-partners niet willen met gedogen van de grootste en belangrijkste NAVO-partner, de VS. Een ongeziene situatie. Voor Europa is de boodschap duidelijk, de NAVO-paraplu is niet meer wat die is geweest, de aloude zekerheden aan de westvleugel brokkelen weg en aan de oostkant dreigt nu een kille relatie met Moskou dat bekijkt hoe het voordeel kan putten uit het Europese koplampen-staren in het Midden-Oosten en een Erdogan die duidelijk de confrontatie zoekt.

  Europa kan zich niet langer meer permitteren de kop in het zand te steken. Onze defensiekracht zal snel moeten worden opgehoogd zodat we ons aandeel kunnen nemen op het wereldtoneel waar politieke en militaire beslissingen over onze hoofden heen worden genomen die vergaande consequenties voor ons kunnen hebben. Met het vermanende vingertje komen we er niet meer.

  Ironisch genoeg was het wel de Amerikaanse president George W. Bush die in 2003 de chaos in het Midden-Oosten startte met de inval in Irak, waardoor IS boven kwam drijven, Syrië in een burgeroorlog belandde en de Koerden kans zagen een poging te wagen een eigen staat op te richten. Maar die Amerikaanse verantwoordelijkheid is Trump al lang vergeten. En dat blijft zo. Europa is alleen verantwoordelijk geworden voor zichzelf en haar eigen omgeving.

  12 REACTIES

  1. De chaos die is ontstaan is voor een groot deel te wijten aan Trump. Zonder overleg de andere lidstaten van de NAVO gaat hij gewon zijn gang: een telefoontje hier en een twitter daar. Zonder enige kennis van zaken trekt hij zich niets aan van zijn vooraanstaande adviseurs. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar zijn idiote optreden in Noord-Korea, wat niets heeft opgeleverd. Deze man is in staat om een brand te blussen door er een vat benzine op te smijten. Amerikanen hebben in het verleden besloten om de Amerikaanse president als opperbevelhebber van het leger te benoemen. Bizar natuurlijk. Zie hier het resultaat. Vooraanstaande Republikeinen zien het allemaal vol afgrijzen aan.

   • Trump is inderdaad niet de slimste maar Erdogan hoort thuis in het rijtje dictators als Hitler en Stalin. Deze “meneer” is wel slim en misbruikt de stommiteit van Trump ten eigen nutte; hij slaat 2 vliegen in één klap.
    1. Hij heeft zichzelf gelegitimeerd voor deze inval omdat hij alle Koerden terroristen vindt.
    2. Hij chanteert de EU met het op ons loslaten van 3.5 miljoen vluchtelingen waar hij overigens dik voor betaald wordt om die op te vangen. Dit is mede het gevolg van de enorme stommiteit van de EU om een verdrag met Turkije te sluiten over de opvang van die vluchtelingen; de EU heeft zichzelf daarmee de mond gesnoerd.
    Het enige dat zal helpen is een volstrekt isolement van Turkije met betrekking tot handel en verkeer met de EU en het afsluiten van alle grenzen met Turkije: handel en verkeer tussen de EU en Turkije 100% verbieden. En niet weer gaan zeuren, Mark Rutte, over het belang van onze bedrijven; hier staat een hoger belang op het spel. Nou eens zien of je visie hebt.

  2. Misschien moest er toch maar een Europees leger komen onder voorwaarde (met levenslange gevangenis als straf) dat het niet ‘binnenlands’ ingezet kan worden, alleen extern.
   Aangezien Turkije een echt groot leger heeft kan de EU nu niets. Wellicht zou ze er slimmer aan doen haar knopen te tellen en akkoord te gaan met de voorgestelde bufferzone want die 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen moeten toch ergens heen? 🤨
   Geef vooral geld voor de wederopbouw en Turkije is blij – ‘t geeft haar een economische boost. Die mensen moeten immers ook worden gehuisvest. Zet een EU-VN macht op de grens tussen de Syrisch-Turkse-Koerdische delen met wat Amerikaanse legereenheden. Betaal en beman het.
   Stuur onmiddellijk EU-personeel om de bewaking van IS-gevangen van de Koerden over te nemen en geef ze een zak met hulpgeld. Accepteer dat de Krim Russisch is en Poetin doet vast ook mee.
   Iedereen (behalve Assad en IS) blij.
   Sancties zullen m.i. weinig uithalen. Maakt de Turken hoogstens kwader. Het offensief dan wellicht verder uitgebreid worden. Beter houdt je die achter de hand als deze oplossing – die ook de Koerden ‘beschermd’ – niet door Turkije wordt geaccepteerd.

   • Je kan ook niets doen en/of de boel op de spits drijven met sancties. Accepteer dan een toevloed van IS-debielen in je achtertuin. Met als gevolg een hoop stress en kosten voor de (overbezette) inlichtingendiensten, islamitische terreur-aanslagen, burgerdoden met als gevolg maatschappelijke polarisatie, onvrede en een grote bloei/groei van populistische politieke partijen.

    • Oekraïne natuurlijk ook niet blij. Maar beloon het met een NAVO-lidmaatschap waarbij de Russisch sprekende delen van uitgezonderd zijn. Als Poetin daarmee kan leven is dat stukje ‘oorlog’ ook voorbij.
     Hij krijgt tenslotte erkenning van de Krim.
     Hef daarbij de Russische sancties op en de lieve vrede is voorlopig gered. Ga dan als een hazewind een gemeenschappelijk leger opzetten die deze situatie naar de toekomst toe militair daadwerkelijk kan handhaven.

     • @Haasnoot 11 okt 13:19
      Zou een sterk Europees leger de kans niet vergroten op mondiale conflicten? Wie bepaalt waar dat leger wordt ingezet? Mevrouw v.d. Leyen? Macron? Moet Nederland net zo buigen als met de ECB?

      U vestigt Syrische (en andere?) vluchtelingen liever in Noord-Syrië dan in Europa? Zouden de Koerden daar zo blij mee zijn, net nu ze na een eeuw wat onafhankelijkheid hebben gekregen?
      Ik denk wel dat wij Turkije net zo hard kunnen treffen als omgekeerd door handel en personenverkeer per direct te stoppen als Turkije een loopje met ons neemt. Europa kan met een gelegenheidsleger net als Amerika de Koerden beschermen tegen Turkse agressie en en passant terroristen van eigen bodem afvoeren naar Vught.
      We moeten beseffen dat ons aller veiligheid niet wordt vergroot als we al het besteedbare geld stoppen in onderwijs en zorg. Laten we ook serieus aan onze defensie werken. Maar geen Europees leger! Apropos, hoe gaat u misbruik van zo’n leger bestraffen?

      • Alsjeblieft geen EU-leger; dan moeten we meedoen aan het geweld van een corrupte EU en daar is geen enkele rechtvaardiging voor.
       Wat wij als EU-burgers kunnen doen is niet meer naar Turkije op vakantie gaan en geen zaken meer doen met Turkije.
       De achilleshiel van Erdogan is zijn economie; als zijn economie instort komt er een volksopstand tegen Erdogan. Zorg dat het Turkse volk economisch niets meer te verliezen heeft bij zo’n opstand en laat ze weten dat ze pas weer geholpen worden als ze Erdogan verdrijven.

  3. Het zoveelste bewijs hoe onbetrouwbaar politici zijn.
   Trump heeft misbruik gemaakt van de Koerden om van IS af te komen en laat ze nu na 11.000 Koerdische doden barsten. Erdogan mag nu gewoon zijn gang gaan en de Koerden etnisch wegzuiveren onder het mom van een veiligheidszone; de Turken hebben een naam op te houden wat etnische zuiveringen betreft.
   En als de EU voorzichtig zegt het hier niet mee eens te zijn worden ze door Erdogan gechanteerd met het mogelijk doorsturen van 3.5 miljoen Syrische vluchtelingen, waar hij jaarlijks wel vele miljarden voor krijgt om ze op te vangen. De EU stelt helemaal niets voor op het wereldtoneel; stoppen met geld aan Erdogan geven en met praten over de toetreding tot de EU!
   Ik roep u op om uit protest niet in Turkije op vakantie te gaan.

  4. @Martinet
   Een goede analyse van de situatie. De EU is een bureaucratisch reus op lemen voeten. Sinds de Romeinen is Europa nooit meer een eenheid geweest. Die zal het alleen worden als er een dictator opstaat die bereid is met geweld de eenheid te forceren. Napoleon is het niet gelukt en Hitler is het niet gelukt. Daarvoor zijn Europeanen te eigenzinnig. Die eigenzinnigheid heeft Europa technisch en cultureel veel gebracht, maar daardoor stelt Europa nu militair weinig voor. Het beste wat Europa kan doen is goede maatjes worden met de Russen, zodat van die kant de dreiging minder wordt. Bedenk dat Rusland onze bondgenoot was tegen de Djenghis Khan, de Ottomanen, Napoleon en Hitler. Laten we onze knopen tellen en accepteren dat we ons niet met Oekraïne moeten bemoeien. Dat lijkt me makkelijker dan omgaan met die onberekenbare Erdogan.

  5. Door de eigen volk eerst politiek van de 27 lidstaten van de EU heeft Europa geen macht, laat staan gezag. Erdogan speelt met zijn Navo vriendjes, Trump dolt een beetje met de EU. De EU lidstaten maken gezellig ruzie. Poetin hoopt dat hij de hond is die met het bot wegloopt, maar dat zal China zijn. Het komt allemaal goed, we moeten meer vertrouwen hebben in zowel de Nederlandse politieke leiders als de Europese. Laten we nu weer eens lachend en vrolijk ons voorbereiden op het nieuwe jaar dat China Griekenland en Italie op koopt. Zijn we daar ook van af. China wordt goede vriendjes met Turkije: Dag NAVO, dag EU. Maar nogmaals. wanhoop aub niet ga blij en vrolijk het nieuwe jaar tegemoet.

  Comments are closed.