Tussenpaus Heerma houdt de kerk in het midden

  1
  445

  Leestijd: 1 minuten.

  Het CDA heeft een nieuwe fractievoorzitter en zijn naam is Pieter Heerma. Hij volgt de tot burgemeester van Leeuwarden benoemde Sybrand Buma op.

  Een grote verrassing is deze keus niet. Al in de periode-Buma gold Heerma als het op een na belangrijkste Kamerlid van de christendemocraten. Hij fungeerde als Buma’s mede-onderhandelaar tijdens de schier eindeloze kabinetsformatie van 2017. Heerma’s vader was bovendien een paar jaar partijleider in de jaren negentig, dus de functie ‘zit in de familie’.

  Pieter Heerma (1977) maakt sinds 2012 deel uit van de Tweede Kamer, maar daarvoor was hij lange tijd perswoordvoerder van de fractie. Hij loopt dus inmiddels een behoorlijke poos mee. Heel erg opvallen deed hij in die tijd niet, want Heerma is – in tegenstelling tot veel politici – niet zo happig op stuntwerk en publiciteit. Kort na zijn benoeming liet hij weten ‘geen ambitie’ te hebben om CDA-lijsttrekker te worden bij de volgende Kamerverkiezingen. Daarvoor komen de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, tevens vicepremier) meer in aanmerking. Ook staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) acht zichzelf niet kansloos, al staat ze in die opvatting waarschijnlijk tamelijk alleen.

  Anders gezegd: Heerma wordt niet meer dan een tussenpaus. Maar uiteindelijk is natuurlijk elke paus een tussenpaus, want aan ieders carrière komt ooit een einde.

  Het aantreden van de nieuwe fractieleider zal geen ruk naar rechts betekenen. Heerma geldt eerder als een ietsjepietsje links, voor CDA-begrippen althans. Tot wilde avonturen zal hij zich niet snel laten verleiden. Premier Mark Rutte en de fractieleiders van VVD, D66 en ChristenUnie hoeven zich geen zorgen te maken. Heerma zal de kerk in het midden houden.

  1 REACTIE

  1. Ik verlang zo naar mijn Dries. Een echt en waar christen die niet boog voor links en niet voor rechts. Hij wenste alleen te buigen voor Gods Woord. Waar is toch die tijd gebleven toen deze zich noemende christelijke partij nog echt christelijk was. En wat te denken van mijn Jan Peter die de niet christelijke politici opriep om fatsoen te doen. Wat een tijden.

  Comments are closed.