Twee halve staatssecretarissen voor D66

  3
  301

  Leestijd: 1 minuten.

  Er komen twee staatssecretarissen om de opgestapte Menno Snel (Financiën) op te volgen en ze zullen beiden afkomstig zijn van D66. De regeringspartijen hebben dat maandag besloten. Volgens premier Mark Rutte lag het voor de hand dat D66 de twee nieuwe bewindslieden mag voordragen, want ook Snel behoorde tot deze partij. ‘Diepere gedachten’ moeten we er verder niet achter zoeken.

  De logica van het besluit ontgaat mij inderdaad. Het zal waarschijnlijk voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zijn dat een partij die een bewindspersoon ziet aftreden daar twee nieuwe voor in de plaats krijgt. Maar goed, het gaat om een democratisch genomen beslissing, zullen we maar denken. Het betreft overigens een gehalveerde post. Misschien moeten we daarom spreken van twee halve D66-staatssecretarissen.

  Wie de nieuwe mannen (of vrouwen) zijn die D66 zal voorgedragen is onbekend. Fractievoorzitter Rob Jetten beloofde ‘snel aan de slag te gaan’ om gegadigden te zoeken. Welke partijgenoten hij op het oog heeft (en zelfs óf hij al iemand op het oog heeft) is nog onduidelijk. Snel nam op 18 december ontslag en op een naam van zijn opvolger blijft het voorlopig wachten. Laat staan op twee namen.

  CDA‘er Pieter Omtzigt, een hoofdrolspeler bij het vertrek van Snel, kan in elk geval gewoon Kamerlid blijven. Onder meer de PvdA had gesuggereerd dat deze fiscale expert dan maar de plaats moest innemen van de gesneuvelde bewindsman, zeker als het om twee opvolgers gaat. Maar Omtzigt is geen lid van D66, dus dat gaat niet door.

  Het is misschien ook maar beter dat hij niet voor de keuze komt te staan. De vele enthousiaste fans van Omtzigt zien vermoedelijk liever dat hun idool in de Tweede Kamer blijft. Dan heeft hij de handen vrij om aan de interruptiemicrofoon te roepen dat het allemaal niet deugt wat anderen ervan bakken.

  We zullen zien of de twee nieuwe D66’ers allebei de eindstreep zullen halen. Het kabinet moet tenslotte nog bijna vijftien maanden zien te overbruggen. Het kan zelfs nog zijn dat ze allebei weer voortijdig het veld moeten ruimen. De puinhoop bij de Belastingdienst is er groot genoeg voor. En die is met de nu aangekondigde reorganisatie echt niet verdwenen.

  3 REACTIES

  1. Ik wil er wel op wijzen dat de heer Omtzigt, als ik het wel heb, op eigen kracht tot volksvertegenwoordiger is gekozen terwijl hij op een niet verkiesbare plaats stond. Was het niet zo dat in 2009 de ombudsman al meldde dat het bij de belastingdienst niet pluis is. Maar gelukkig sliep de volksvertegenwoordiging en kon de belastingdienst dankzij een knipogende overheid, rustig door blijven rotzooien tot eigen eer en glorie. Diezelfde Kamer sturen wel staatssecretarissen naar huis en gedragen zich als ene Pontius Pilatus want de deskundige en zeer integere volksvertegenwoordiging vindt absoluut geen schuld in zichzelf. Het idee dat onze volksvertegenwoordigers fouten gemaakt zou hebben in het belastingdossier, laat staan vuile handen. Alleen het idee al!!! Welke man of vrouw zou op zulk een idee kunnen komen, dan spoor je echt niet.

  2. Iedereen staat vooraan om de staatssecretaris van Financiën, die de miskleunen van het verleden op moeten ruimen, af te branden.
   Zoals Hoekstra gisteren in Buitenhof zei, Menno Snel had zich er 100% voor ingezet en er hard aan getrokken en al veel verbeterd, maar nee; wegwezen was het enige wat het klootjesvolk over de lippen en uit zijn computer kreeg. (vergezeld met scheldende en beledigende teksten)
   Zie maar eens een even hardwerkende integere staatssecretaris terug te krijgen, die het meest ingewikkelde dossier wél in no time oplost.
   Waarom niet gewoon de goed ingewerkte Menno Snel terughalen en daar een goede 2e en event. 3e man/vrouw naast gezet. Niemand blijkt het in zijn eentje te kunnen, wordt nu schoorvoetend toegegeven, maar zijn er op die afdeling minstens 2 of 3 personen nodig die de boel weer op de rails krijgen.

   • Al zet je er tien neer ga je het nog niet redden, Elisabeth. Het gaat om competentie, dat is er steeds minder. Snel is misschien als ambtenaar van Financiën zeer competent maar om een ministerie om te vormen, dat systematisch en bestuurlijk al helemaal verziekt was o.a. door zijn voorgangers daar was hij duidelijk niet competent voor. Daar heb je een soort Lubbers of een Wiegel voor nodig en die hebben we niet meer, die worden niet meer gemaakt lijkt het wel……We moeten het doen met halfjes, die overal een schaduw bij zich moeten hebben. Dat ze ten allen tijde kunnen roepen CAROLIEN …help!

  Comments are closed.