Met twee senaatszetels wordt regeren moeilijk voor 50PLUS

  0
  89

  Leestijd: 2 minuten.

  Het gaat goed met 50PLUS.  De partij waarin het de afgelopen jaren flink rommelde heeft de gelederen gesloten en de omstreden partijleider Henk Krol opnieuw in het zadel gehesen. In de peilingen staat ze inmiddels op zo’n negen zetels, een enorme winst vergeleken bij de twee die ze er in  2012 haalde (en waarvan er één door een afsplitsing verloren is gegaan). Met virtueel negen zetels kan 50PLUS zelfs voorzichtig aan regeringsdeelname gaan denken. Dat vindt ze in elk geval zelf.

  Grote man achter de partij is niet Krol maar Jan Nagel. Deze 77-jarige routinier heeft de politiek de afgelopen decennia in vele hoeken en gaten verkend. Eerst was hij lid van de PvdA. Hij maakte deel uit van de vernieuwingsbeweging Nieuw Links en zat zes jaar in de Eerste Kamer voor de sociaaldemocraten. Als journalist was hij de grote man achter het populaire programma In de Rooie Haan op de VARA-radio, dat in linkse kringen veel invloed had.

  In de jaren negentig verliet Nagel de PvdA en richtte Leefbaar Hilversum en later Leefbaar Nederland op. Met Pim Fortuyn als lijsttrekker maakte die laatste partij korte tijd furore, maar na het vertrek van Fortuyn zakte ze snel weg.

  Onvermoeibaar kwam Nagel met een nieuw politiek initiatief rond misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook dat mislukte, maar Nagel ging niet bij de pakken neerzitten. Want sinds enkele jaren zet hij zich in voor 50PLUS. Hij is medeoprichter, voorzitter en senator van deze partij.

  Nagel weet dus hoe de hazen lopen op het Binnenhof. Hij beseft heel goed dat als je succes wilt hebben als politieke partij je bereid moet zijn compromissen te sluiten. Een regering van één partij is door het Nederlandse kiesstelsel vrijwel uitgesloten, dus zijn er altijd coalities nodig. En coalities sluiten betekent water bij de wijn doen.

  Dat houdt in dat je niet al bij voorbaat te hoog van de toren moet blazen en dat je je bescheiden moet opstellen. Dus zegt Nagel (geciteerd door De Telegraaf): “Op voorhand breekpunten neerleggen… nee. Daarmee lopen we het risico dat mensen die op ons willen stemmen denken: dat lukt ze toch niet.”

  Heel verstandig van Nagel om niet met breekpunten te komen. Maar betekent dat nu dat 50PLUS grote kans maakt tot het volgende kabinet toe te treden?

  Als Nagel om zich heen kijkt in de vergaderzaal waar hij als senator wekelijks verblijft zal hij beseffen dat die kans helemaal niet zo groot is. Want daar heeft zijn partij maar twee zetels en speelt ze dus nauwelijks een rol. In de Tweede Kamer wordt 50PLUS na 15 maart misschien een factor van belang, in de Eerste Kamer is dat tot 2019 uitgesloten.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook