Tweede Kamer is met reces

  0
  332

  Leestijd: 1 minuten.

  De Tweede Kamer heeft afgelopen nacht voorlopig voor het laatst vergaderd. Nu is het reces, een deftig woord voor vakantie. Dat reces duurt tot 3 september, een hele tijd dus. Maar het is niet de bedoeling dat de Kamerleden die lange periode luierend en zonnend doorbrengen. Ze worden geacht de komende twee maanden hun kennis bij te spijkeren en hun contacten met de samenleving te versterken. En dat doen de meeste Kamerleden dan ook. Ze gebruiken de recesweken om stukken te lezen, werkbezoeken af te leggen of stage te lopen bij een maatschappelijke instelling of bedrijf. Of om hun werkkamer ‘uit te mesten’, zoals Kamervoorzitter Khadija Arib hun vannacht adviseerde in haar traditionele slottoespraak voor het zomerreces.

  Het komt ook voor dat de Kamer een reces onderbreekt voor een debat over een dringende kwestie. Dat kan gebeuren op verzoek van het kabinet (wat hoogstzelden geschiedt) of van een of meer Kamerleden zelf. Minstens dertig Kamerleden moeten zo’n verzoek – dat op zichzelf altijd goed is voor flink wat publiciteit – dan steunen. Twee jaar terug kwam (een deel van) de Kamer bijvoorbeeld van reces terug vanwege het schandaal over met fipronil vergiftigde eieren.

  Het zomerreces is lang niet de enige vergaderloze periode van de Tweede Kamer. Zij kent ook een herfst-, kerst-, krokus- en meireces. Alles bijeen hoeft een Kamerlid zich zo’n 17 weken per jaar niet op het Binnenhof te vertonen. Partijen als de SP en de PVV hebben wel eens suggesties gedaan om die periode flink in te korten, maar kregen daar nooit de handen voor op elkaar. De meeste fracties vinden het juist goed dat Kamerleden niet steeds maar op het Binnenhof blijven hangen maar de tijd nemen om contact te zoeken met maatschappij en kiezer.

  Overigens heerst er op dit moment nog geen totale rust bij de Hofvijver. De ministerraad vergadert vandaag gewoon, en die komt ook volgende week vrijdag nog bijeen. De bewindslieden zien elkaar vervolgens medio augustus alweer voor het opstellen van de begroting voor volgend jaar.

  Ook de Eerste Kamer heeft aanstaande dinsdag nog een zitting. Daarna mogen de senatoren tot 9 september wegblijven. Op papier kan de Eerste Kamer ook worden teruggeroepen van reces, maar dat is al heel lang niet meer gebeurd.