Tweede Kamer op reces

  7
  448

  Leestijd: 1 minuten.

  De Tweede Kamer komt vandaag voorlopig voor het laatst bijeen. Daarna is het reces, een deftig woord voor vakantie. Dat reces duurt tot 3 september, een hele tijd dus. Maar het is niet de bedoeling dat de Kamerleden die lange periode luierend en zonnend doorbrengen. Ze worden geacht de komende twee maanden hun kennis bij te spijkeren en hun contacten met de samenleving te versterken. En dat doen de meeste Kamerleden dan ook. Ze gebruiken de recesweken om stukken te lezen, werkbezoeken af te leggen of stage te lopen bij een maatschappelijke instelling of bedrijf.

  Het komt ook voor dat een reces van de Kamer wordt onderbroken voor een debat over een dringende kwestie. Dat kan gebeuren op verzoek van het kabinet (wat hoogstzelden geschiedt) of van een of meer Kamerleden zelf. Minstens dertig Kamerleden moeten zo’n verzoek – dat op zichzelf altijd goed is voor flink wat publiciteit en daarom graag gedaan wordt – dan steunen. Vorig jaar werd (een deel van) de Kamer bijvoorbeeld van reces teruggeroepen vanwege het schandaal over met fipronil vergiftigde eieren.

  Het zomerreces is lang niet de enige vergaderloze periode van de Tweede Kamer. Zij kent ook een herfst-, kerst-, krokus- en meireces. Alles bijeen hoeft een Kamerlid zich zo’n 17 weken per jaar niet op het Binnenhof te vertonen. Partijen als de SP en de PVV hebben wel eens suggesties gedaan om die periode flink in te korten, maar kregen daar nooit de handen voor op elkaar. De meeste fracties vinden het juist goed dat Kamerleden niet steeds maar op het Binnenhof blijven hangen maar de tijd nemen om contact te zoeken met maatschappij en kiezer.

  Overigens heerst er na vandaag nog geen totale rust bij de Hofvijver. De ministerraad vergadert morgen gewoon, en die komt ook volgende week vrijdag nog bijeen. De bewindslieden zien elkaar vervolgens medio augustus alweer voor het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Ook de Eerste Kamer heeft aanstaande dinsdag nog een zitting. Ze zal dan onder meer stemmen over de intrekkingswet voor het raadgevend referendum. Daarna mogen de senatoren tot 11 september wegblijven. Op papier kan de Eerste Kamer ook worden teruggeroepen van reces, maar dat is al heel lang niet meer gebeurd.

  7 REACTIES

  1. dit land gaat de afgrond in, ik hoop dat de nieuwe lichting jeugd dit weer opbouwt.
   gezien mijn leeftijd maak ik dit niet meer mee, doch stemt mij wel met droefheid hoe nederland ten gronde is gegaan

   • Mijn ouders, waarschijnlijk van uw generatie, denken heel anders over het Nederland van vandaag. Ze zien alleen maar vooruitgang vergeleken met tientallen jaren geleden. Voorbeelden: de verzorgingsstaat, AOW, bijstand, de economie in het algemeen, verdwijnen van de verzuiling, vakanties, werkgelegenheid, soort beschikbaar werk, ontplooiingsmogelijkheden. Ze vinden, dat het allemaal wel wat minder is geworden, maar het was dan ook wel heel luxe. En mijn ouders hebben doe mening opgebouwd, terwijl ze midden in de samenleving staan.
    Let wel, ik citeer alleen mijn ouders!!!

  2. Misschien is het communistische systeem van de Sovjets, ooit onze vrienden, en van de Chinezen zo slecht nog niet. Met de absoluut kapitalistische dictatuur van Europa en dus ook van Nederland heb ik het ook helemaal gehad.
   Helaas stemmen Nederlanders niet op communistische en socialistische partijen. Tja ons land moet toch geregeerd worden.
   Echt vrij ben je nooit. Zelfs niet in onze zogenaamde democratie.

  3. Hoe we het wenden of keren politiek is een vak apart en kent zeker immorele kanten waar een gewone burger niet mee weg komt. Er gebeuren dingen waar een burger voor de bak in draait en een politicus niet alleen mee weg komt, maar alle eer en hulde krijgt die hem/haar volgens zijn/haar collegae toekomt. Hoe immoreel gezagdragers bij de dienaresse Gods (gewoon de overheid dus) bewijst het feit hoe militairen gewoon puur voor de lol door een ondeugdelijke AP23 als vuurwerk werden afgeschoten. Dat was gewoon moord met voorbedachte rade. Je zou denken dat de daders voor het gerecht dienden te komen. Natuurlijk niet. Politici dekten elkaar en de klokkenluider werd genadeloos aangepakt en wel met onwettige middelen. Nee zichzelf betrouwbare en integere noemende politici moeten niets hebben van in hun ogen onbetrouwbare en niet integere klokkenluiders. Het is jammer dat de media immoreel politiek handelen geen immoreel handelen durven te noemen. Op deze wijze maken ook de media impliciet duidelijk dat politici een hogere soort mensen zijn dan gewone mensen en voor hen andere regels gelden dan voor niet hun soort mensen. ..

   • Ik kwam vanmorgen tijdens een wandeling 3 Indische mannen tegen. We hebben wat gepraat en kwamen er achter dat we alle 4 zonen van beroepsmilitairen waren. Hun vaders waren KNIL-ers en de mijne gewoon een Nederlands officier in krijgsgevangenschap; Wilhelmina bestond het overigens om krijgsgevangen lafaards te noemen. Vraag maar na bij het NIMH.

    Hun vaders werden na WOII uit de KNIL gezet ondanks de belofte dat ze in het Nederlandse leger zouden worden opgenomen omdat ze in Indonesië geen toekomst meer hadden; mijn vader omdat hij na een jaar krijgsgevangenschap zelf moest procederen voor zijn salaris gedurende zijn krijgsgevangenschap.

    Die onbetrouwbare geldwolven mentaliteit van toen is er nog steeds in het huidig Nederlands bestuur; je hoeft er alleen maar te wijzen op de behandeling van de Molukkers in ons land, waar alle belofte aan de laars gelapt werden. Of kijk even naar de Groningers waar Wiebes eerst afspraken mee maakte en die toen deels terug trok.

    Wat we alle 4 gemeen hadden was een gevoel van diepe minachting voor de Nederlandse bestuur in al haar vormen. En dat gevoel heb ik overgebracht op mijn kinderen en die nu weer op mijn kleinkinderen: wie je het minst moet vertrouwen is de eigen overheid; als het geld kost mag de burger barsten.

    Dus inderdaad Hendrie, laat ze voorgoed wegblijven.

    • Ik heb iets wat ongelukkig opgeschreven; daarom een correctie.
     Mijn vader moest inderdaad procederen voor zijn salaris gedurende krijgsgevangenschap, net als veel andere krijgsgevangenen. Daarbij werd een bijna halfjaar durend onderzoek ingesteld om na te gaan of ze geheuld hadden met de moffen. Hoe beledigend! Alsof je je voor de lol liet oppakken bij een razzia.

     In 1943 lieten de moffen weten dat alle officieren (in opleiding) zich moesten melden om in krijgsgevangenschap te gaan. Dat vertikte mijn vader en hij dook onder. In 1944 werd hij alsnog gepakt.

  Comments are closed.