Tweede nederlaag voor uiterst rechts

  0
  84

  Leestijd: 3 minuten.

  In Oostenrijk is het duidelijk, de ‘Groene professor’ Alexander van der Bellen heeft ten tweede male het pleit gewonnen en is de nieuwe president. Daarmee delft de extreem-rechtse uitdager Norbert Hofer (FPÖ) het onderspit. Van der Bellen won in mei de verkiezingen al nipt, maar wegens onregelmatigheden bij de tellingen moesten die over. Nu is het verschil veel groter, er is geen twijfel meer.

  henk van lierop/vanderbellen/frontbencher
  Alexander van der Bellen

  Na de overwinning van Francois Fillon in Frankrijk, waardoor Marine Le Pen van het Front National de wind uit de zeilen werd genomen, is dit een tweede nederlaag voor extreem- rechts in Europa. En ook nu weer wezen de peilingen voor de verkiezingen in het Alpenland in een andere richting.

  Nu is de Oostenrijkse president niet zo erg machtig, maar toch. En Oostenrijk is ook economisch niet zo belangrijk voor Europa en de eurozone zoals Italië dat is, maar toch.

  Dit weekeinde hielden de financiële markten dan ook de adem in, wat gebeurt er in Oostenrijk en wat in Italië. Oostenrijk kan zich weer gewoon opmaken voor het wintersportseizoen, in Italië weten we pas rond middernacht of de peilingen daar wel kloppen met de eerste echte uitslagen. Die wijzen namelijk uit dat de zittende premier Matteo Renzi op zijn donder krijgt. Nu zijn we wel gewend aan het feit dat in Italië de regeringen wisselen met de boomblaadjes, maar met een stagnerende economie en een staatsschuld van meer dan 2000 miljard is de derde economie van de eurozone een veel grotere bedreiging voor de gemeenschappelijke munt dan Griekenland.

  Renzi wil met het referendum bereiken dat de Senaat, de Italiaanse Eerste Kamer, verdwijnt. Dit college van conservatieve oude heren heeft naar zijn idee een remmende werking op de politieke besluitvorming. Ook voorziet zijn voorstel in een zetelbonus voor de grootste partij, zodat er makkelijker meerderheden zijn te bereiken en de Italiaanse politiek minder stroperig wordt.

  Maar hij heeft ook zijn politieke lot verbonden aan het referendum, dat opent de deur voor kiezers om gewoon ‘tegen’ te zijn en van Renzi af te komen die veel kiezers zat zijn omdat hij economisch niet waar heeft gemaakt wat hij heeft beloofd. Waar kennen we dit fenomeen ook weer van? Dezelfde geest waart in heel Europa.

  Het gaat in feite dus niet om Renzi of zijn politieke voorstellen, maar of de Italianen door willen met Europa of ze juist de anti-partijen zoals de 5 Sterrenbeweging van Beppe Grillo de ruimte willen geven. Italianen lezen kranten en weten hoe Engeland zucht onder de Brexit. Italië buiten de eurozone zou de eurozone vermoedelijk opblazen, met alleen zes noordelijke landen die een ‘neuro’ kunnen vormen. Een boterzachte lire zou de kosten van levensonderhoud voor de Italianen laten exploderen, dat weten ze ook.

  In de peilingen staat Renzi er slecht voor, maar ook nu moeten we weer zien of die peilingen kloppen. De uitslag zal pas in de loop van de nacht duidelijk zijn. Als Renzi het veld ruimt komen er nieuwe verkiezingen en het is maar de vraag hoe hoog Beppe Grillo dan komt. Het belangrijkste is dat er dan een periode van grote onzekerheid opdoemt, stijgende rentes voor Italië en dat met toch al een staatsschuld van meer dan 130%. Een zwakke eurobroeder en gezien de omvang een gevaarlijke. De Griekse staatsschuld even opsplitsen over de rest en in feite over tijd uitgummen is één ding, met Italië kan dat niet en zeker niet omdat Duitsland het in een verkiezingsjaar zeker zal laten afweten om alle brokken op te ruimen.

  Maar ook als Renzi het redt is die staatsschuld niet uit de wereld en blijft Italië zitten met een stagnerende economie. Winst is dan wel een slagvaardiger regering waarbij besluiten van een meerderheid van het parlement niet steeds kunnen worden getorpedeerd door een andere meerderheid. En dan hebben we ook nog de wankele Italiaanse banken die het zonder Europese steun niet redden. Een beetje Italiaan kiest eieren voor zijn geld en slikt zijn boosheid over Renzi in, maar als de volkswoede eenmaal is ontketend is de wijsheid in de kan.

  Wordt vervolgd.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook