Tweet vanuit de heup

  3
  441

  Leestijd: 2 minuten.

  Nauwelijks is op de veiligheidsconferentie in München duidelijk dat de VS en Europa steeds verder uit elkaar drijven, of de Amerikaanse president Trump doet er in een tweet vanuit Washington nog een schepje bovenop. Europa moet ook maar 800 door de Amerikanen gevangen genomen IS-strijders overnemen, anders laat Trump ze vrij.

  Waar ze dan heen gaan is volgens Trump zonneklaar, terug naar Europa natuurlijk om aanslagen te plegen. Volgens hem hebben de Amerikanen nu genoeg gedaan, zodra de laatste IS-strijder gevangen genomen of is gedood, vertrekken de Amerikanen uit Syrië. En dat zal niet lang meer duren. De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) nemen vermoedelijk volgende week het laatste stukje IS-gebied in.

  Volgens de Amerikaanse vice-president Pence zullen de VS wel invloed blijven uitoefenen in de regio, zo zei hij tijdens de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München. “Wij blijven op terroristen jagen, maar wel met onze bondgenoten”. Pence deed een beroep op de andere NAVO-landen om troepen naar het Midden-Oosten te sturen om het gat op te vullen dat de Amerikanen achter laten. Die staan echter niet te dringen om zich in een groot wespennest te begeven en hebben bovendien een mandaat van de VN nodig. En een wespennest zal het zeker blijven. IS zal ondergronds gaan en de Turkse president Erdogan ziet de Koerden die mee hebben gevochten met het SDF als terroristen en wil hen het liefst een kopje kleiner maken.

  En dan hebben we nog Iran, de volgende splijtzwam tussen de VS en Europa. Europa voelt er niets voor het nucleaire verdrag met Teheran op te zeggen wat Trump wel doet, want hij vertrouwt de ayatollahs voor geen cent. En dan is er nog de kwestie van Nord Stream 2, bondskanselier Merkels verzekering om voldoende Russisch gas binnen te krijgen zodat de Duitse economie kan blijven draaien. De Amerikanen vrezen dat Europa zich zo te afhankelijk maakt van de grillen van Poetin en verkopen Europa ook liever hun eigen vloeibare aardgas (LNG), dat per tanker aangevoerd kan worden.

  De meeste gevangen IS-strijders uit Europese landen worden momenteel bewaakt door Koerden in kampen in Noord-Syrië. Zoals gezegd, als Erdogan op de Koerden gaat jagen, zullen die snel geneigd zijn hun gevangenen te laten gaan. Europa is dan alle controle kwijt.

  En daarom zit er voor Europa weinig anders op dan de tweet van Trump serieus te nemen en met elkaar te bezien wat er mogelijk is om deze strijders over te nemen en te berechten. Alles beter dan het deksel weer van de doos te laten.

  3 REACTIES

  1. Donald Trump laat Europa voelen dat het zonder de bescherming van Amerika weerloos is. Hij dreigt met Amerikaanse sancties als het zijn sanctiebeleid niet volgt m.b.t. Iran en gas blijft betrekken van Rusland. Formeel omdat het zo Rusland versterkt en Europa afhankelijk maakt van Rusland. Maar het komt goed uit dat Amerika veel schaliegas in de aanbieding heeft. Europa zal buigen voor de dreigementen van Amerika, want het is een militaire dwerg en zijn bedrijven hebben veel in Amerika geïnvesteerd.

   Hetzelfde overkwam in de oudheid Korinthe, dat een bloeiende stadstaat was die rekende op de steun van de Romeinen bij hun handel op de Middellandse Zee. Toen die teveel concurrentie van de Korinthiërs kregen, besloten ze in 146 v Korinthe te verwoesten.

   Si vis pacem, para bellum. Als je vrede wilt, moet je je bewapenen. Het is goed dat Trump ons aan die wijsheid herinnert.

  2. Met al hun militaire interventies in het Midden-Oosten en Afrika hebben Amerika en Europa het monster van IS gebaard. Nu laten we de Koerden met de brokken zitten. Een verachtelijk staaltje realpolitik. Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn eigen Jihadstrijders opsporen en in een heropvoedingskamp zetten. Het zijn onze pubers die dachten ten strijde te trekken tegen misdadige regimes die door het Westen worden gesteund, maar belandden in een nog moorddadiger tegenbeweging. De houding van minister Blok is een staatsman onwaardig. Trump heeft helemaal gelijk dat wij nu niet kunnen doen of we er niets mee te maken hebben, nadat we het Midden-Oosten met F16’s de middeleeuwen in hebben gebombardeerd omdat wij zo nodig onze oliebelangen (en mooie posten bij Internationale organisaties) wildden veiligstellen. Wie de geschiedenis kent, begrijpt ook waarom Iran zo vijandig staat tegenover Amerika en Engeland. Blok gedraagt zich als Pontius Pilatus die zijn handen in onschuld wast.

  3. Zo zie je maar weer dat America first en elke lidstaat van de EU eveneens uitgaat van: My country first, we echt vrede krijgen tot voorbeeld voor alle naties en volkeren.

  Comments are closed.