‘U draait en u bent niet eerlijk’

3
963

Leestijd: 3 minuten.

De afgelopen jaren kwam hij weinig in de publiciteit, maar in het eerste decennium van deze eeuw gold Jack de Vries als een van de beeldbepalers in de landelijke politiek. Hij was de eerste spindoctor die het tot bekende Nederlander schopte. Zijn baas, Jan Peter Balkenende, had heel veel aan hem te danken.

De Haagse carrière van De Vries eindigde als een mislukking. Binnenkort maakt hij echter na lange tijd van afwezigheid een comeback op het Binnenhof. Voorlopig in een bijrolletje, als medewerker aan de CDA-verkiezingscampagne. Maar wie weet.

Jack de Vries (1968) begon in 1997 als voorlichter van de christendemocratische fractie in de Tweede Kamer. Dat was geen prettige tijd voor de confessionelen, die na een monsternederlaag in 1994 voor het eerst sinds decennia in de oppositie waren beland. Aanvankelijk wist ook De Vries het tij niet te keren. Bij Kamerverkiezingen in 1998 kreeg de partij opnieuw klappen, waardoor fractieleider Jaap de Hoop Scheffer eveneens moest opstappen. Teleurgesteld legde De Vries zijn functie neer.

Maar toen Balkenende in 2001 lijsttrekker werd kwam hij terug. En dit keer had hij wel overduidelijk succes, wat alles te maken had met de opkomst van Pim Fortuyn. Balkenende was (geïnstrueerd door De Vries?) zo verstandig Fortuyn niet aan te vallen, maar mee te liften op de sfeer van onvrede die de LPF-leider creëerde. Het gevolg was dat veel kiezers die Fortuyn een tikkeltje te wild vonden, uitweken naar het oude vertrouwde CDA. Nadat Fortuyn in mei 2002 werd doodgeschoten, wonnen de christendemocraten met ruime voorsprong de verkiezingen. Balkenende mocht als premier in het Torentje plaatsnemen. En De Vries ging als zijn politiek assistent met hem mee.

Het was vooral in deze periode dat ‘Jack the Lek’ (zoals zijn voor de hand liggende bijnaam luidde) triomfen vierde op het Binnenhof. Zijn invloed was zo groot dat hij wel ironisch de ‘vicepremier’  werd genoemd. De Vries hield zijn (communicatief weinig vaardige) premier uit de wind, legde plannetjes in de week bij de media en voorzag zijn partij voortdurend van gunstige publiciteit.

Het hoogtepunt was wel het radiodebat in de verkiezingscampagne van 2006 tussen Balkenende en PvdA-leider Wouter Bos. De Vries liet zijn baas zeggen: ‘U draait en u bent niet eerlijk,’ waarmee hij Bos neerzette als een onverbeterlijke draaitol. Bij de verkiezingen verloor het CDA wel wat zetels, maar de PvdA nog veel meer. Waardoor de christendemocraten opnieuw de premier mochten leveren.

Als beloning trad De Vries in oktober 2007 aan als  staatssecretaris van Defensie. Maar dat bleek achteraf geen gelukkige greep. De gehuwde De Vries kreeg namelijk een relatie met een medewerkster. Dat kwam in de publiciteit en hij moest aftreden. De Vries vertrok uit politiek Den Haag en ging werken bij een communicatiebureau.

In 2012 was hij nog even terug als campagnemedewerker van Henk Bleker. Deze voormalige staatssecretaris van Landbouw deed mee aan de interne lijsttrekkersverkiezing bij het CDA. De Vries bedacht de prima klinkende leus ‘Eerlijk, helder, Henk’, maar het mocht niet baten. Sybrand Buma won de strijd en Bleker moest af via een zijdeur.

In 2017 overkwam De Vries nóg een tragische gebeurtenis: de vrouw om wie hij als staatssecretaris was afgetreden, overleed plotseling. Niemand verwachtte toen dat de gewezen spindoctor nogmaals een poging zou doen een plek in te nemen in de landspolitiek.

Maar nu gaat dat dan toch gebeuren. Welke van de CDA-kandidaten De Vries de helpende hand zal toesteken is nog niet helemaal duidelijk. Maar naar verluidt zal vooral de gedoodverfde nieuwe lijsttrekker Wopke Hoekstra van zijn talenten gaan profiteren. Hoekstra moet het – als hij wint – opnemen tegen premier en VVD-leider Mark Rutte. Misschien dat de kreet ‘U draait en u bent niet eerlijk’ dan opnieuw van pas kan komen.

3 REACTIES

 1. ‘U draait en u bent niet eerlijk’ dat is het CDA ten voete uit. Het CDA kan anderen dat verwijten, daar zij vermomd als ene Pilatus doorlopend loopt te zingen: Ik vind geen schuld in mij zelf. En welke partij kan dat van zichzelf beweren? Als er een partij is in ons land die doorlopend de blijde boodschap verkondigd, dat wil zeggen het hele en eerlijke verhaal, dan is dat het CDA wel. Ik droom nog steeds van mijn echte vrind, Dries: wij buigen niet naar rechts en niet naar links, want wij van het CDA zijn niet zoals die anderen die wat draaien en niet eerlijk zijn. LEVE HET CDA!!! LEVE ONZE JACK!!! HULDE AAN ONZE DRIES!!!

 2. U draait en… mijnheer Rutte,
  PARTICIPEREN: wat houd dat nu eigenlijk in Voor de burgers? Is dat enkel:
  * de behandeling die oppasouders krijgen van de belastingdienst?
  * de valse en stelselmatige loze beloften van onze premier?
  * het jarenlange niet indexeren van onze pensioenuitkeringen?
  * het overmatig belasten en wegroven van onze spaargeldrenten?
  * dat de werkenden zich kapot mogen werken en de rijke aandeelhouders er lekker van kunnen profiteren?
  * het wegsaneren van onze bejaardenhuizen in tijde van vergrijzing?
  * het hele dagen rondlopen met 19 kg. poep in je luier, omdat het bij 20kg. (economisch verantwoord!?) pas ververst mag worden?
  * geen woning voor geboren Nederlanders? Wel voor inkomende mensen?
  * voortdurende uitblijvende onzekerheid omtrent: Energietransitie maatregelen en ‘n menselijk vriendelijkere Groningse Gas Schade-afwikkeling.
  Of zijn er ook aanwijsbare voordelen?

  U mag het zeggen mijnheer Rutte,
  leg het maar eens één keertje duidelijk uit aan het Nederlandse volk, als uw geheugen het u toelaat natuurlijk, ja dat is wel ‘n dingetje he’, voorlopig groeien er steeds meer Participerende nadelen voor Uw kiezers! en valt het dubbeltje steeds naar de zijde van de overheid?

 3. U draait en…
  Nu , als we er eentje kunnen missen in deze tijd van ‘Fake news’ en door het kabinet zelfaangerichte panieksituaties en crisissen, Hij zal de politieke verwarring enkel maar groter gaan maken! Is hij het wel.
  Maar, kennelijk word dergelijk gedrag bij het degelijke CDA wel hogelijk gewaardeerd? Nu, dat is dan maar weer duidelijk voor het rechtschapen christelijke deelt van de kiezers, alle gedrag is kennelijk toegelaten voor heilige zetelwinst (dan doen we de bijbel toch gewoon eventjes: Dicht!)
  In ons land met zijn geleide economie en participerende? burgerij, waarin alles tot in het kleinste detail is vastgelegd in velerlei wetten en regeltjes ligt ‘n financiële ontsporing al snel op de loer!
  Om die reden zijn wij aangewezen op Transparante en Eerlijke werkwijze van de verantwoordelijke Bestuurders en ambtenaren. En van een GOED WERKEND sociaal en financieel vangnet voor deze slachtoffers van onze PARTICIPERENDE maatschappij.
  Of moeten de burgers het maar zelf uitzoeken? En is het enkel hun probleem?
  PARTICIPEREN: wat houd dat nu eigenlijk in Voor de burgers?

Comments are closed.