Uitgeleverd aan de eurozone

  8
  562

  Leestijd: 4 minuten.

  We weten weer even waar we staan. Bij Buitenhof geeft DNB-president Klaas Knot de Nederlandse economie een negen. Eindelijk zijn we geen provincie meer van Duitsland, we doen het beter. Halleluja. Maar een negen volhouden is wat anders, na het huidige herstel uit de recessie (kwam later maar dan ook goed) is het wachten tot de volgende recessie, want meneer Kondratieff heeft wel iets begrepen, na upturns komen downturns enzovoort.

  Nederland zat diep in de put, maar als het in de wereld beter gaat, profiteert onze open economie onmiddellijk. Maar de Brexit komt er aan, algemeen zorgen politieke spanningen voor reserves, de arbeidsmarkt in ons land is overspannen. Een werkloosheid van 3,2% is dan ook ongekend, zo staaft Knot zijn cijfer negen, maar de grenzen van de groei lijken bereikt.

  De ‘downturn’ loert dan ook om de hoek en om die te pareren zou een belastingverlaging welkom zijn, aldus Knot. En dan wel de directe inkomstenbelasting. De politiek weet dan ook wat er te doen is met de komende verkiezingen volgend jaar in aantocht. De inkomstenbelasting is al verlaagd, maar een extra cadeautje kan natuurlijk nog altijd om kiezers te binden.

  Tijdens het hoogtepunt van de crisis steeg de Nederlandse schuldquote naar bijna 75%, nu hebben de bezuinigingen en lastenverzwaringen zo veel opgeleverd dat we dankzij het herstel en navenante belastingafdrachten opeens vollopen met geld, de staatsschuldquote gaat richting 45%, koploper in de EU. 60% is de norm.

  Helaas zitten zuidelijke landen er financieel niet zo warmpjes bij, de Italianen zitten op een staatsschuld van 130% oftewel een bedrag van 2300 miljard. Griekenland en Spanje kunnen er ook wat van. Geen wonder dat afgezwaaide ECB-president Mario Draghi in zijn testament nog even alle seinen op nulrente heeft gezet. Je zou kunnen zeggen ‘eigen volk eerst’ maar het gaat natuurlijk ook om het bijeenhouden van de euro.

  Knot werd in Buitenhof dan ook bevraagd over de negatieve effecten van de nulrente voor de noordelijke eurolanden, bijvoorbeeld duidelijk door de dreigende kortingen op de pensioenen. Pensioenen zijn ook spaarvormen net als een spaarrekening en in beide gevallen is schraalhans keukenmeester.

  Knots antwoord was dan ook voorspelbaar, de nulrente komt niet alleen van de ECB, ook elders in de wereld hanteren de centrale banken eenzelfde lijn, de Amerikaanse Federal Reserve pompte 4000 miljard dollar in de economie, de ECB tot op heden 2600 miljard euro. En beide centrale banken moeten een beetje bij elkaar in de buurt blijven om geen massale kapitaalstromen op gang te brengen.

  Klopt allemaal. Die duizenden miljarden hebben in elk geval gezorgd dat we geen crash à la 1929 hebben gehad, vrijwel gratis lenen heeft de economie uiteindelijk weer aan de praat gekregen. Maar meer medicijn is niet nodig. De consument is argwanend geworden, zijn pensioen staat op de helling, mogelijk ploft de huizenbubbel, vaste banen zijn ingeruild voor dagkoersen, jonge mensen kiezen voor kwaliteit van leven in plaats van werken voor de oude adagio’s van mooie huizen (kunnen ze toch niet betalen) en auto’s. En ook het milieu is gaan meespelen, er is een grens gekomen aan economische groei tegen elke prijs al heeft de huidige generatie die het voor het zeggen heeft dat nog niet helemaal door.

  Knots opdracht is in de eerste plaats om te zorgen voor het welzijn van de euro, daar moet alle beleid van de ECB op zijn gericht, zo verklaarde hij plechtig. De noordelijke eurolanden hebben hun staathuishoudboekjes op orde, de zuidelijke niet. Vandaar dat de nulrente nog wel een poosje nodig is, bij een snel stijgende rente zouden de zuidelijke eurolanden immers meteen hun faillissement kunnen aanvragen. O ja, een land kan niet failliet gaan. Dus worden de schuldeisers afgestempeld en dat zou een totale implosie in Europa veroorzaken. We zitten in de eurozone dus aan elkaar vast. De euro-eieren zijn een omelet geworden en terug naar de eieren wordt lastig.

  De boodschap van Knot was dan ook duidelijk, de lage rente blijft nog jaren, tot wanhoop van spaarders, gepensioneerden en pensioenopbouwers. Maar natuurlijk moeten we oppassen om de huidige groei te verjubelen, er komen slechtere tijden en een buffer is dan welkom. En in de toekomst dreigt een crash op de huizenmarkt als de rente echt gaat stijgen en dus de hypotheeklasten. Dat is nog erg ver weg.

  Dankzij het verhelderende exposé van Knot weten we dus nu waar we staan. De komst van de euro heeft ons uitgeleverd aan het grotere geheel van de euro, een nulrente komt de zuidelijke landen goed uit en zolang wereldwijd de rente niet stijgt blijft dat zo. De negatieve effecten voor de landen die wel sparen voor de toekomst en pensioenen worden dan op de koop toegenomen.

  In feite financiert het noorden zo het zuiden van de eurozone. Knot heeft in het verleden wel eens gefulmineerd tegen deze situatie, maar na Buitenhof is duidelijk dat hij met Duitsland een roepende in de woestijn blijft. De nieuwe ECB-bazin Christine Lagarde (ex IMF-president en door de wol geverfd) zal zich ongetwijfeld aan haar opdracht houden de euro overeind te houden en met het failliet van Italië is die constructie voorbij. Kortom, zij zal de erfenis van Draghi koesteren.

  Alles bij elkaar was het interview met Knot in Buitenhof heel verhelderend, we zitten in het euroschuitje en moeten mee roeien, redding van de spaarders en pensioenopbouwers in de noordelijke landen komt pas bij een wereldwijde rente stijging. Jammer dat dit alleen tussen de regels duidelijk werd.

  8 REACTIES

  1. Het zou beter zijn dat Nederland net als de U.K. uit de E.G. stapt. Dan kunnen we verder met de U.K. in de Brittish Common Wealth, een betere en betrouwbaardere economische samen werking. Vroeger hebben de Britten ons daar al eens voor uitgenodigd. Maar daar hebben we niets mee gedaan. De B.C.W. zal een geduchte concurrent van de V.S. en China kunnen worden, vooral ook wanneer de Scandinavische landen en Duitsland zich hier ook bij aansluiten. Een wedergeboorte van de B.C.W. zal voor Noord Europa, waar de Britten ook bij horen een uitkomst zijn.

  2. Heb reeds 11 jaar pensioen van PME. In deze tijd ben circa 25 % (cumulatief) achteruit gegaan door het missen van prijscompensatie en kortingen. In deze 11 jaar steeg de eigen bijdrage in de zorgkosten van 155,- naar 385,- euro.!!! Onze regering plundert op haar manier onze pensioenkassen voor eigen gewin. Hoog tijd dat we Rutte afserveren en definitief.

   • Er zal eerdaags een moment komen waarin mensen het niet langer pikken om bestolen en voorgelogen te worden door de politieke en economische elite in de EU en ons eigen land maar, op welke manier dan ook, in opstand komen; het begin is er al. Daar heeft die elite het zelf naar gemaakt.

  3. Als een gezamenlijk Stabiliteitspact gewoon niet nagekomen wordt door economische grootmachten als Frankrijk en Italië. Als de convergentie van EU economieën is mislukt – in Frankrijk blijft de pensioenleeftijd 62 jaar en in Italië wordt het verlaagd naar 63 jaar – terwijl die in noordelijke lidstaten omhoog gaat richting 70 jaar…
   Als daarom de begrotings- en schuldenstabiliteit nog verder uit haar lood slaat. Wat heeft de Euro dan feitelijk nog voor zin? 🤔
   Want (EU) verdragen worden niet nageleefd en de toekomstzekerheid van Nederlanders wordt hier op het spel gezet. Moeten wij dat dan maar gewoon accepteren? Noorwegen en Zweden verhogen de rente wel. Zij zitten in het EU-handelsblok maar niet in de euro. Kijk, zo kan het ook met een Nederlandse gulden.
   VVD en CDA die zo graag bezuinigen voor ‘toekomstbestendigheid’ willen nu zelfs een bankenunie naast de euro waardoor wij arbeiders borg mag staan voor Franse en Italiaanse banken vol staatsschulden… Zijn Rutte en Hoekstra gek geworden? 😡 Gewoon stug doorgaan terwijl het al NIET werkt?
   Op kosten van… ons (toekomstige) geld? Dat daardoor juist niet meer toekomstbestendig is (pensioenen en spaargeld) en dat ook steeds minder zal zijn? Politieke waanzin.

  4. Knot weet het allemaal mooi te vertellen, maar wel met een grote EU-pet op. Onlangs hoorden we het in het journaal: we moeten de pensioenen hervormen, Zijn dat niet de wensen van Macron, dus ook al weer een EU-wens? In de EU lid-staten zijn de meeste pensioenen ondergebracht bij banken. En juist dáár is de rente, het toepassen van de rekenrente van afkomstig. Maar onze pensioenen zijn ondergebracht bij pensioenfondsen en niet bij banken, terwijl juist de banken, DNB, ECB zich bemoeien met ons “uitgesteld loon”. In de EU worden pensioenen beschouwd als verzekeringen, die een buffer nodig hebben, maar onze pensioenen zijn geen verzekeringen, dat is ons uitgestelde loon dat onder gebracht is bij pensioenfondsen. Als de rente zo laag is is er geen geld genoeg voor de huidige en toekomstige gepensioneerden. Dat is de grammofoonplaat die je steeds weer te horen krijgt.

   • Nog een toevoeging: Hoe is het mogelijk dat “de elite” beweert, dat pensioenen geïndexeerd kunnen als de rente een paar procent stijgt, terwijl dat niet mogelijk zou zijn als beleggingen al gedurende bijna 15 jaar zorgen voor een verdubbeling van het pensioenvermogen tot 1500, bijna 1600 miljard! We worden een rad voor ogen gedraaid door onze overheid en zij onderhandelt onder supervisie van EU-wetgeving. Wordt het geen tijd om die arrogante en dictatoriale club te verlaten en onze eigen bonen te doppen? Het VK, als één van onze grootste handelspartners, is vast bereid ons daarbij te helpen. Notabene heeft ons land het voortouw genomen om van het vertrouwde EEG naar het corrupte EU over te stappen. Als wij doorgaan waarmee we nu bezig zijn, dan zijn we over 10 jaar een een islamitische provincie binnen de EU en als het aan D66 ligt komt er snel een wetgeving waarmee we verplicht worden binnen de EU te blijven.

  Comments are closed.