Uitstel GroenLinks-congres komt Klaver niet slecht uit

  7
  602

  Leestijd: 2 minuten.

  GroenLinks wilde zaterdag een ledenvergadering houden. Daar zou onder meer partijleider Jesse Klaver worden uitgeroepen tot lijsttrekker bij de komende Kamerverkiezingen.

  Maar op die gebeurtenis blijft het nog even wachten, want het GroenLinks-bestuur heeft het congres uitgesteld. Het zou namelijk plaatsvinden in Den Bosch, de hoofdstad van Noord-Brabant. En zoals we allemaal weten is dat de zwaarst getroffen coronaprovincie van Nederland. Tal van andere evenementen die dit weekend in Brabant op de agenda stonden gaan ook niet door, zoals wedstrijden in het betaald voetbal.

  Helemaal niet opmerkelijk dus dat GroenLinks zijn ledenraadpleging nog even voor zich uitschuift. Dat neemt niet weg dat de opschorting de partij niet slecht zal uitkomen. Want Klaver heeft vorige week een flinke politieke ommezwaai gemaakt. Zou het congres zijn doorgegaan, dan had hij daar vermoedelijk vervelende vragen over gekregen van zijn leden. Nu de bijeenkomst later plaatsvindt – het bestuur heeft het over ‘de komende drie maanden’ – valt dat misschien wel mee.

  Nog even recapituleren. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september betoogde de Jessias dat het afgelopen moest zijn met de ‘scorebordpolitiek’. Want: “Dan wordt het een strijd tussen coalitie en oppositie. Dan gaat er iemand winnen en iemand verliezen. Een zero sum game. Dat wil ik doorbreken.”

  Kort daarop maakte Klaver duidelijk wat dat in de praktijk betekent. GroenLinks zou vóór alle begrotingen van het kabinet stemmen, ook in de Eerste Kamer, zodat ze een meerderheid zouden halen. Weliswaar vond Klaver de kabinetsplannen op allerlei onderdelen niet deugen, maar ze waren beter dan niks. Liever een half ei dan een lege dop, kortom.

  Vorige week veranderde GroenLinks echter ingrijpend van standpunt. Het kabinet moet de 2,4 miljard euro die gereserveerd staat voor verlaging van de winstbelasting van bedrijven schrappen. In plaats daarvan moet het geld naar betaalbare huizen, onderwijs, zorg en klimaat, liet Klaver tijdens een gezamenlijk optreden met zijn collega’s van PvdA en SP weten. Mocht het kabinet niet op deze eis ingaan, dan zullen de linkse drie tegen het Belastingplan stemmen, ook in de senaat. Mogelijk valt dan het kabinet, dat immers in de Eerste Kamer van oppositiesteun afhankelijk is. Dat wordt dan per definitie een lege dop, want zonder kabinet komen de door links gewenste verbeteringen er ook niet.

  Wat je hier ook van mag denken, het was heel andere taal dan het betoog dat Klaver hield tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dit kon je rustig aanduiden als een radicale verandering van opstelling. Op het Binnenhof gebruikt men in dergelijke situaties graag omzwachtelde termen als ‘voortschrijdend inzicht’, maar je kunt ook spreken van een  draai van jewelste.

  GroenLinks ontkent uiteraard dat van dit laatste sprake is. Volgens zijn medestanders, aldus de Volkskrant, stemde Klaver vorig jaar voor alle begrotingen omdat die verbeteringen bevatten ten opzichte van de eerdere voorstellen. Bij de kabinetsplannen die nu klaarliggen voor 2021 is dat volgens hem niet het geval.

  Het vervelende is alleen dat Klaver er dat vorig jaar allemaal niet duidelijk bij heeft gezegd. Terwijl dat toch makkelijk had gekund. “Ik ben tegen scorebordpolitiek, behalve als…”

  Natuurlijk: over twee à drie maanden blijft er nog steeds sprake van een draai. Maar wellicht spelen tegen die tijd andere dingen die de aandacht opeisen. Ofwel: wie dan leeft, dan zorgt. En die benoeming tot lijsttrekker kan Klaver toch niet ontgaan, want hij is de enige kandidaat.

  7 REACTIES

  1. Even een zijsprong over de EU die met links en dus ook met GL te maken heeft:

   “In een toespraak tot het EU Fundamental Right Collogium in mei 2016 riep eurocommissaris Frans Timmermans op dat Brussel er alles aan moet doen om monoculturele staten uit te roeien en de multiculturele diversiteit in iedere afzonderlijk land te bespoedigen. De massa-immigratie naar Europa zou een middel tot dit doel zijn. Geen land mag ontkomen aan de onvermijdelijke vermenging en immigranten dienen ertoe worden aangespoord ook de ‘verst verwijderde plekken van de planeet te bereiken om te garanderen dat er nergens meer homogene samenlevingen blijven bestaan’. Mensen die vast willen houden aan hun identiteit als volk of land hebben volgens Timmermans geen enkele plaats in de toekomst.”

   Jesse en ook Asscher logen in de 2e Kamer toen ze Baudet aanvielen op zijn kritiek op het immigratiebeleid van de EU.

   • Kijk dit: https://www.youtube.com/watch?v=q94syUDDhxA

    Timmermans beweert dat er oorlog komt als we geen immigranten toelaten; hij misbruikt dit als argument voor ongebreidelde en ongecontroleerde immigratie naar de EU.
    Dit is uitlokking van een oorlog en wel tussen linkse mensen die immigratie willen promoten en mensen die dat niet willen.

   • Je citeert een complotdenker-website die geen bron geeft bij de bewering. Op je filmpje legt Frans alleen uit dat diversiteit nu eenmaal niet te voorkomen valt, dus dat we beter kunnen kijken naar hoe we er mee omgaan, hij zegt helemaal niet dat er oorlog komt als het niet divers is. Is het zo moeilijk om een bron op te zoeken, of een filmpje van anderhalve minuut helemaal af te kijken (ipv alleen de titel)?

    Arme Henk, ga nu maar weer je FvD-hol in, janken over hoe Europa niet meer dominant blank gaat zijn.

    • Kun je mij dan aantonen waarom de Washington Times een complotdenker website zou zijn? Of hoor jij bij de mensen die alles wat ze niet bevalt tot complot bombarderen?

     En ja, net als bij het coronavirus blijven veel aanhangers van FvD onder de radar vanwege agressieve reacties; dat zal je bij de verkiezingen wel merken.
     Ik voel me thuis bij mensen die veelal academisch gevormd zijn, net als ik. Wij denken zelf na en laten niet onze oren hangen naar allerlei linkse kul.

   • Ik heb een ding geleerd in mijn leven: vertrouw geen enkele politicus!

    En al helemaal geen Groen Links, de opvolger van de CPN de communistische partij Nederland, met een veroordeeld inbreker bij een ministerie en sympathisant van toenmalig terreurgroep Rara als adviseur. Ik heb die tijd van aanslagen op o.a. de Makro in Duiven en het huis van Aad Kosto nog mee gemaakt.

  2. Politiek is een boeiend vak en alleen geschikt voor mensen met velen capaciteiten zoals: draaikonten terwijl je niet draaikont. Of anders gezegd als je draaikont dat anderen beweren dat je niet draaikont. Het schijnt ook de enige mogelijkheid te zijn om een belangrijke positie binnen te kunnen slepen, of het nu binnen, of buiten de politiek is. Een ander belangrijke eigenschap behoort te zijn: naar boven likken en naar beneden trappen. Ook heel belangrijk kunnen liegen dat het gedrukt staat zodat het volk helemaal gek en wild van je wordt, want een goede politicus/politica weet dat het volk dol is op positief nieuws, leuke verhalen en sprookjes. Wanneer je het volk het hele en eerlijke verhaal vertelt ben je als politicus/politica totaal verloren.

  Comments are closed.