Uitzonderlijke tijden: PvdA’er volgt VVD’er op

  3
  546

  Leestijd: 1 minuten.

  In ijltempo (althans voor politieke begrippen) is er een opvolger gevonden voor de gisteren wegens oververmoeidheid afgetreden minister voor Medische Zorg, de VVD’er Bruno Bruins. Was die snelheid al heel opmerkelijk, de gemaakte keuze is nóg opvallender, om niet te zeggen uniek. De nieuwe bewindsman is namelijk Martin van Rijn, in het vorige kabinet staatssecretaris van Volksgezondheid voor de PvdA. Van Rijn is nog steeds lid van deze partij, die in de regeringscoalitie helemaal niet vertegenwoordigd is. Hij zal nu ‘op persoonlijke titel’ in het kabinet gaan zitten, maar hij blijft natuurlijk een PvdA’er.

  Een treffender manier om te onderstrepen dat dit heel bijzondere tijden zijn is nauwelijks denkbaar. Premier Mark Rutte kiest in de coronacrisis blijkbaar voor het landsbelang in plaats van voor het partijbelang. Hij neemt de beste man (volgens zijn eigen woorden) die op dit moment voorhanden is, en kijkt niet naar diens politieke kleur.

  De premier maakte het vrijdagmiddag allemaal bekend, nadat PvdA-leider Lodewijk Asscher het al op Twitter had verklapt. Rutte zei ‘heel blij’ te zijn dat Van Rijn beschikbaar is, want de vroegere staatssecretaris heeft maar heel weinig inwerktijd nodig en kan meteen full swing aan de slag. Over de kwaliteiten van zijn nieuwe minister kwam de premier nauwelijks uitgejubeld. Van Rijns kennis en ervaring zijn volgens hem onomstreden en hij was een van de beste bewindslieden van het vorige kabinet. Vervelende detailvragen ging Rutte dan ook uit de weg. “Dit is voor heel Nederland goed nieuws.”

  Overigens gaat het maar om een tijdelijke opvolging. De benoeming van Van Rijn geldt slechts voor drie maanden. Daarna wordt hij gewoon vervangen door een VVD’er. Rutte hoopt kennelijk dat tegen die tijd de ergste corona-ellende achter de rug is.

  Gisteren liet de premier weten dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de taken van Bruins permanent op zich neemt bij de bestrijding van het virus. Maar vandaag maakte Rutte duidelijk dat de CDA’er dat samen met Van Rijn gaat doen. Ook die zal ‘honderd procent van zijn tijd’ besteden aan het tegengaan van de ziekte.

  3 REACTIES

  1. @binjamin, Niet echt ‘n gelukkige voorstelling van zaken en/of goede keuze’s als het hoogstaande kwaliteit en samenwerking betreft als ik die Verhagen zie dan denk ik gelijk aan: Broedermoord en niet aan betrouwbaarheid bij samenwerking. Er zijn betere voorbeelden!

   • We zijn het wel eens, ik zeg het op een cynische manier. Maar ik vind ook dat de VVD totaal de fout in ging. Hoe kun je met een ondemoratische partij waar GroteSterkeLeider alleen verantwoording aflegt aan GroteSterkeLeider onder het mom: Ik, GroteSterkeLeider doe wat Henk en Ingrid willen, zoals minder Marokkanen in ons land, moslims dwingen kopvoddentax te laten betalen en hun korans tot Donaldduckdikte verscheuren. Zo’n partij wil je niet in een regeringscoalitie opnemen, ook niet als gedoogpartij, die geen enkele verantwoording draagt en je zo naar huis kan laten sturen..

  2. Hier wordt duidelijk dat het helemaal niet om landsbelang gaat: “Premier Mark Rutte kiest in de coronacrisis blijkbaar voor het landsbelang in plaats van voor het partijbelang. Hij neemt de beste man (volgens zijn eigen woorden) die op dit moment voorhanden is, en kijkt niet naar diens politieke kleur.” Over drie maanden, zo begrijp ik moet er wel weer een VVD’er zitten. Ook in de Nederlandse politiek geldt: eigen partijbelangen eerst. Wanneer het echt om landsbelang gaat zou men na elke verkiezingen die man, of vrouw benaderen die het beste is voor een bepaald ministerschap ongeacht welke partij, of hij moet wel erg vreemde opvattingen hebben, zoals bijvoorbeeld de heer Baudet en GroteSterkeLeider. Hoewel, dankzij GroteSterkeLeider hield Rutte Twee, dacht ik,wel enkele maanden stand, vooral het CDA, de partij die niet buigt naar rechts, of links, weet daar alles van. Het schijnt dat de heer Verhagen nog steeds nachtmerries krijgt en als hij GroteStwrkeLeider in beeld ziet, hij angstaanvallen krijgt en zijn vrouw hem onmiddellijk een kalmeringsmiddel toedient of in een dwangjack probeert te krijgen, met behulp van de mantelzorgende buren.

  Comments are closed.