Vadertje Staat, grijp in

  5
  609

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor Nederlanders gaat er niets boven vrijheid. Zo is de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst vastgelegd in de grondwet. Ook de persoonlijke vrijheid vinden de Nederlanders belangrijk. Vrij algemeen wordt de opvatting gehuldigd dat de vrijheid van om je heen slaan eindigt waar de neus van een ander begint.

  Nederlanders koesteren hun vrijheid zo zeer, dat ze zich al gauw beknot voelen door een overheid die hen betuttelt met allerlei regels. Maar soms, heel soms, komt het besef dat bij al die vrijheid verantwoordelijkheid hoort. En dat de Nederlanders moeten toegeven dat ze al die vrijheid niet aan kunnen. Gelukkig is er dan vadertje Staat die de burgers als kinderen bij de hand neemt om hen uit de penarie te helpen.

  Overdreven? Nou nee. Neem Wehkamp, voorheen een postorderbedrijf dat een glossy ter dikte van een telefoonboek op de deurmat liet ploffen om Nederlanders te verleiden tot het bestellen van de mooiste kleren, de beste spullen voor in de keuken, en een heleboel andere dingen die in het dagelijkse leven niet nodig zijn. Vaak was het huishoudbudget niet toereikend voor al dat moois, maar consumptief krediet bood uitkomst.

  Wehkamp heeft zijn glans verloren. Nou is het bedrijf mikpunt van kritiek. Vandaag de dag is Wehkamp een van de vele webwinkels die met een gelikte website uiteenlopende producten aanbiedt. Een journalist van de Volkskrant ging undercover en bracht aan het licht wat we eigenlijk al wisten. Wehkamp verleidt met al die producten de klanten tot het lenen van geld. En dat kunnen ze krijgen…., van Wehkamp. Vaak, misschien wel meestal, zonder te beseffen dat ze daarvoor 14 procent rente betalen, ofwel het maximum dat wettelijk is toegestaan.

  Het voormalige postorderbedrijf verdient niet alleen aan de handel in producten, maar ook aan woekerrente die gezinnen moeten ophoesten en hen maar al te vaak opzadelt met schulden die ze niet meer aan kunnen. En van al die schulden profiteert inmiddels een hele bedrijfstak van incassobureaus, die met hun honorarium de schuldenlast alleen maar vergroten.

  Redding is nabij. Jasper van Dijk, lid van de Tweede Kamer voor de Socialistische Partij, zei zondag in het tv-programma WNL op Zondag dat er in het parlement een meerderheid is om korte metten te maken met de woekeraars. De maximale rente moet fors omlaag van 14 procent naar bijvoorbeeld 4 procent. Daarmee wordt het “verdienmodel” van veel webwinkels onderuit gehaald en het geeft incassobureaus en schuldhulpverleners het nakijken.

  Het wordt allemaal vastgelegd in een motie, dus die nieuwe wet is er nog lang niet. Maar reken maar dat die er komt. Nederlanders vinden het bij al hun vrijheidsdrang maar wat goed dat er een overheid is om hen tegen zichzelf te beschermen. En dat gaat heel ver. De wetgever is er niet alleen om ons te beschermen tegen onbezonnen lenen van geld. In Nederland zijn we ook nog eens verplicht om te sparen voor de oude dag, in de wetenschap dat we daarvoor met al onze vrijheid van kopen niet de discipline hebben. Dat doen we massaal via pensioenfondsen en arbeidscontracten die kracht van wet hebben.

  Voor Nederlanders geldt: Leve de Vrijheid, en vooral, Leve de Betutteling.

   

   

  5 REACTIES

  1. Zou het misschien een idee zijn om op de middelbare scholen een verplicht vak te geven over huishoudkunde en dan bedoel ik niet leren koken, breien en soppen.
   Gewoon les geven in hoe verdien ik mijn geld later, hoe kan ik een huis runnen, hoe moet ik solliciteren, wat heb ik nodig om mijn partner en kinderen te onderhouden. Hoe moet ik omgaan met mijn geld en hoe moet ik handelen als ik iets wil hebben en het niet kan betalen en daarbij zeker ook welke risico’s er aan kleven.
   Daarmee creëer je mensen, die volwaardig in de samenleving kunnen staan

  2. De schriiver heeft helemaal gelijk! Iedereen zou moeten weten dat lenen voor “konsumptie artikelen” DOM is. Zelfs met 0% rente!
   Lenen met rente voor investering is een ander verhaal.

  3. Het probleem van lenen met (Woeker)rente, en sparen zonder rente, kan alleen opgelost worden door de hypothecaire rente omhoog te doen. Hierdoor zal ook de oververhitte woningmarkt afkoelen, en dan kunnen banken weer rente vergoeden, zodat men zelf ook beter aan het pensioen kan werken. En dan kunnen de (ABP) pensioenen ook weer gewoon uitgekeerd worden. De komende dertig jaar zal de vergrijzing in ons land nog flink toenemen. Aangezien bedrijven absoluut geen oudere mensen in dienst willen nemen, blijven wij en dus de regering verplicht om voor een goed pensioen te zorgen voor onze ouders en grootouders. Tenzij we bedrijven gaan verplichten ze in dienst te nemen, op straffe van fikse sancties, als ze de ouderen blijven discrimineren. Het alternatief is ze te laten omkomen. Dat willen we toch niet, het zijn onze ouders en grootouders!

  4. Het dak repareren?
   De milliarden due derefering nu op overschit heeft liggen zijn afkomstig van de groteske en overmatige panuekerige bezuinigingen van de diverse kabinetten van Rutte.
   Dankzij ‘de sloper’ Wiebes en de armzalige maatregelen van Rutte’s coalitie’s, moet de Nederlandse burger opdraaien voor de kosten om geheel het ‘Nederlandse huis’ vanaf de fundering te gaan herbouwen!
   Regeren is vooruitzien! dus dient eigenlijk enkel voorbehouden te zijn voor mensen met realistisch Sociaal economisch inzicht die beschikken over: Eerlijk Moraal.
   En niet elke keer ‘n mooi verpakt angstverhaal.

  5. Leg eens uit waarom de incasso markt zou instorten door alleen maar de rente te verlagen?
   Mensen blijven lenen, je betaalt wel minder rente maar voor velen betekent dat ze meer kunnen aanschaffen want je geeft eigenlijk alleen maar korting.

  Comments are closed.