Minister Hillen: “Reders provoceren met privé beveiliging”

  0
  74

  Leestijd: 1 minuten.

  Minister Hillen van Defensie zegt vandaag in een interview met NRC Handelsblad dat de Nederlandse koopvaardij provoceert door voor schepen die voor de kust van Somalië varen illegaal private, gewapende beveiligers in te huren.

  Volgens de reders schiet de beveiliging van Defensie tekort; het ministerie zou te duur en te traag zijn. De reders betalen nu 5.000 per dag voor een eenheid mariniers. Bovendien, zo stellen zij, gedoogd de marine de gewapende privé-beveiligers.

  Hillen denkt echter dat het de reders om de kosten te doen is en niet, zoals zij zelf beweren, om hun veiligheid. De minister zegt in het interview: “Telkens als ik match wat zij vragen, komt er een hogere eis. Als Defensie bij wijze van spreken binnen 48 uur klaar kan staan, moet het opeens binnen 24 uur. Ik maak alle ruimte vrij om de belangen van Nederland als koopvaardijland te beschermen.”

  SP-Kamerlid Harry van Bommel liet eerder vandaag al weten opheldering te willen over de aanwezigheid van gewapende particuliere beveiligers aan boord van Nederlandse schepen. Gisteren werd bekend dat enkele Nederlandse reders hiervan gebruik maken, ondanks het verbod op de inhuur van privé-beveiligers.

  Op de site van de SP schrijft Van Bommel vandaag: “Defensie heeft genoeg mariniers om meer schepen te beveiligen dan nu gebeurt. Alleen omdat het goedkoper is maken reders illegaal gebruik van bewapende particuliere beveiligers. Deze eigenrichting mag niet worden toegestaan.”

  Van Bommel deelt het kabinetsstandpunt dat het gebruik van geweld in handen moet blijven van de overheid. Hij vreest wildwest-taferelen op zee als deze privatisering van oorlog wordt gedoogd. Van Bommel: ‘Conflicten op zee met particuliere beveiligers worden niet geregistreerd en de juistheid van het gebruik van geweld kan niet worden getoetst. Minister Opstelten heeft de reders vorig jaar al gewaarschuwd voor vervolging als ze toch gewapende beveiligers aan boord zouden nemen. Hij moet snel een einde maken aan deze praktijk.’

  “Er kan geen sprake zijn van het gedogen van illegale praktijken. Dit moet snel worden opgehelderd,” aldus het Kamerlid dat schriftelijke vragen heeft gesteld hierover aan de ministers Opstelten en Hillen.

  Naast de SP, willen ook het CDA, D66, PvdA en VVD opheldering van minister Hillenover de zaak.