Van Gent (GroenLinks) stelt Kamervragen over 100 kilometer

  0
  49

  Leestijd: 1 minuten.

  GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent gaat Kamervragen stellen aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over de verhoging van de snelheid van 80 naar 100 kilometer per uur op drie trajecten. Uit een onderzoek van GroenLinks blijkt dat de norm voor luchtkwaliteit langs de A13 bij Rotterdam al wordt overschreden bij een snelheid van 80 kilometer per uur.

  Van Gent zegt dat maandag tegen Frontbencher.nl.

  ,,Het gaat hier om concrete metingen langs de weg. In het onderzoek zit geen woord Spaans. Ik wil hierover opheldering van de minister”, aldus Van Gent, die mondelinge vragen heeft aangemeld voor het vragenuurtje van dinsdag.

  Sinds vandaag mag op drie trajecten weer 100 kilometer worden gereden in plaats van 80; op delen van de A12 bij Voorburg, A10 Amsterdam-West en A13.

  Volgens Schultz zijn de effecten voor luchtvervuiling en geluidsoverlast te verwaarlozen. Zij realiseerde eerder al dat op veel snelwegen in Nederland de maximumsnelheid verhoogd is van 120 naar 130 kilometer.

  Bij de drie trajecten waarop weer 100 gereden mag worden, maakt Van Gent maakt zich grote zorgen over de luchtkwaliteit. ,,Dit is een slecht plan. Hier moet goed naar gekeken worden”, zegt ze.

  Van Gent hoopt dat de hogere snelheden weer teruggedraaid worden als er na september een nieuwe Kamer en daarna een nieuw kabinet zit. Met name het CDA verwijt ze dat deze partij niets gedaan heeft tegen ,,het doordrukken” van de hogere snelheden.

  ,,Zij hebben zich blind en doof getoond voor een reeks cijfers.”

  Lees ook:

  Van Gent: misschien hotelletje in hoge Noorden http: https://frontbencher.nl//?p=670

  Frontbencher.nl heeft ook:

  Alle peilingen (De Hond, Synovate, TNS Nipo): https://frontbencher.nl//peilingen/

  Volg Frontbencher.nl op Twitter: https://frontbencher.nl//