Van ruilen komt geen huilen

  0
  91

  Leestijd: 1 minuten.

  Ontspannen kuierden de bewindslieden van het kabinet VVD-PvdA door Delft, een nieuw politiek jaar tegemoet. Of het kabinet de eindstreep helemaal haalt, is de vraag. Maar nu staat al vast dat VVD en PvdA het langer hebben volgehouden dan menigeen vermoedde.

  Kort na de verkiezingsuitslag in 2012 lieten de twee politieke tegenpolen weten samen in het huwelijksbootje te stappen, zelfs zonder een meerderheid in de Eerste Kamer. Niet door samen een politieke visie te formuleren, maar simpelweg door beleid uit te ruilen.

  Critici wierpen destijds de vraag op of een kabinet wel vruchtbaar kan regeren na een uitruil. Zouden partijen niet beter compromisteksten kunnen uitwerken? Deze oordelen zijn door VVD en PvdA kundig gelogenstraft. De oppositie heeft óf meegewerkt (in de Senaat) óf geen deuk kunnen schoppen in het kabinet van de tegenpolen.

  En de nobele kunst van het uitruilen lijkt de norm te worden in politiek Den Haag. Niemand wil regeren met de PVV, die electoraal een flinke hap uit de taart heeft genomen. Dat betekent al snel een minderheidskabinet in Tweede en/of Eerste Kamer.

  Als de PvdA zich in de peilingen nog uit het dal weet te werken in de aanloop naar de verkiezingen, dan geldt voor beide partijen: van ruilen komt geen huilen.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook