Van uitstel pensioenkortingen komt geen afstel

  5
  574

  Leestijd: 2 minuten.

  Verreweg de meeste pensioenfondsen hoeven volgend jaar hun oudedagsuitkeringen niet te verlagen. Als ze dan voor minstens 90 procent genoeg in kas hebben om op lange termijn aan hun verplichtingen te voldoen, kunnen kortingen achterwege blijven. Dat is de strekking van een brief die minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

  Koolmees moet wel, om nog enig politiek en maatschappelijk draagvlak overeind te houden. Zowel de Tweede Kamer als de vakbeweging eist dat ‘onnodige’ pensioenkortingen verijdeld worden. Dus volgend jaar komt er uitstel. Het is niet voor het eerst dat een kabinet voor deze oplossing kiest, en het zal ook wel niet voor het laatst zijn.

  Want in 2021 zijn er – als het kabinet niet eerder valt – verkiezingen. Je hoeft niet over paranormale talenten te beschikken om te voorspellen dat Rutte III zich dan opnieuw clement zal opstellen. Het verlagen van miljoenen pensioenen in een verkiezingsjaar zou politiek uitermate onverstandig zijn.

  Maar na 2021 komt 2022. Hoe ziet het er dan uit? Als het goed is beschikt Nederland tegen die tijd over een nieuw pensioenstelsel. Dat schrijft voor dat pensioenfondsen niet langer een ‘dekkingsgraad’ hoeven te hebben van 104 procent, maar dat 100 procent volstaat. Voor de pensioenfondsen betekent dat een verlichting, maar of die afdoende is? De reserves van de meeste pensioenfondsen zijn nu een stuk lager dan 100 procent en het is niet te verwachten dat ze hun financiële zaakjes al snel op orde zullen hebben. Dat betekent dat ze vanaf 2022 hun pensioenen wél zullen moeten korten. En dat komt heel slecht uit. Want volgens het Centraal Planbureau (CPB) staan ons magere jaren te wachten, waarin geld voor lastenverlichting alleen nog voorhanden is door elders flink te bezuinigen.

  Het CPB is er al van overtuigd dat de pensioenen in het nieuwe stelsel omlaag zullen gaan. “Uitstel is geen afstel,” verklaart directeur Laura van Geest vandaag in De Telegraaf. “Voor onze sommen maakt het niet heel veel uit.” Het planbureau gaat uit van een pensioenkorting van 2,5 procent per jaar in de nieuwe kabinetsperiode.

  Van Geest heeft ook goed nieuws, maar daarvoor is wel enig geduld vereist. Als de ‘onderdekking’ van de pensioenfondsen is opgelost ontstaat er weer ruimte voor ‘indexatie’.  Met andere woorden: als de pensioenfondsen er weer beter voorstaan, kunnen ze hun oudedagsuitkeringen eindelijk eens een keertje verhogen. Zoiets is al jaren niet meer gebeurd. In het nieuwe stelsel is dat indexeren zelfs een stukje makkelijker dan in het huidige. Daar staat tegenover dat er ook eerder gekort kan worden.

  Van Geest verwacht dat dat eerste straks vaker zal gebeuren dan het laatste. En mocht dat niet zo zijn, de CPB-directeur heeft tegen die tijd een andere baan. Per 1 februari is zij bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Zodat haar opvolger – naam nog niet bekend – het mag komen uitleggen als ze zich vergist heeft. Of wie weet diens opvolger.

  5 REACTIES

  1. Nu zelfs FvD en 50Plus gezamenlijk optrekken tegen dit kabinet (zie link) gaat dit kabinet ‘voorlopig’ niet zijn (kiezers) glazen ingooien.
   Voorlopig… Want onze regeringspropaganda machine het CPB komt nu ineens tot de verbijsterende conclusie: dankzij de vergrijzing groeit de koopkracht na (de verkiezingen) vanaf 2022 niet meer.
   Goh… hebben ze nu de vergrijzing ineens ontdekt? Of zoekt de regering alvast een zondebok om het publiek ‘pseudo wetenschappelijk’ van haar ‘onschuld’ te overtuigen.
   De ouderen die maar ouder blijven worden dat zijn straks DE schuldigen, zegt het (regerings) CPB en zo is het maar net. ?
   Dus na 2022 wordt het: korten, korten en kortwieken die ouwe hap. Want het IS niet de schuld van de regering dat de koopkracht niet kan stijgen hoor… Het is de vergrijzing. ?
   Tja, die hadden ‘ze’ zeker niet verwacht. ?
   https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/11/filmpje-thierry-baudet-en-henk-krol-willen-de-pensioenkorting-van-tafel-en-rekenrente-realistischer/
   https://nos.nl/artikel/2310961-cpb-koopkracht-groeit-na-2022-niet-meer-door-vergrijzing.html

  2. Wat een fraai verhaal meneer Kockelmans, citaat “Er moet worden uitgegaan van het rendement, immers de pensioenfondsen zijn geen spaarders, c.q. gelduitleners maar beleggers De invloed van rente op rendement moet duidelijk zijn, hoe lager de rente, des te lager de kosten van de bedrijven, des te hoger de winsten van de bedrijven, des te hoger de dividenden en des te hoger de aandelenkoersen, dus ook des te hoger het rendement en daardoor des te hoger de solvabiliteit van pensioenfondsen.” einde citaat.
   En mocht het u echt interesseren volg dan de link…..

   https://www.facebook.com/groups/pensioenacties/permalink/708901436265788/

  3. De enige echte oplossing is om te stoppen met het kunstmatig laag houden van de rente door de ECB. Maar omdat landen als Italië, Spanje, Frankrijk en oost Europese landen beschermd moeten worden om daar opstanden te voorkomen, zal dat niet gebeuren en daar betalen wij voor.
   De EU is een vorm van nivellering van onze (pensioen)vermogens ten gunste van slecht presterende EU-landen die weigeren orde op zaken te stellen. Heel fijn die Euro (maar niet heus)!

   • En dan te bedenken dat Macron heeft beloofd de pensioengerechtigde leeftijd van de Fransen op 62 jaar te houden. Polen verlaagt het naar 65 jaar en Italië naar 63. ?
    Hoe kan het zijn dat wij Nederlander steeds langer moeten doorwerken omdat ons pensioenstelsel anders onbetaalbaar zou zijn terwijl we als land veel rijker zijn???
    Zijn we niet het ‘gekke’ Henkie van de eurozone maar onderhand ‘de gestoordheid’ zelve geworden?
    Ondertussen profiteert onze regering volop van de lage-rente-situatie (link) Je zou toch denken dat een CDA’er uit barmhartigheid iets van deze winst aan Koolmees zou schenken. Gewoon uit coulance en solidariteit met ons Nederlandse pensioenstelsel. Of beter: net als eerder genoemde landen zou pleiten de pensioenleeftijd ook te verlagen. Want tja: CDA en VVD willen perse een eurozone die naar elkaar toegroeit. Waarom groeien we dan kwa pensioen juist verder uit elkaar?
    En… wat willen ze DAARAAN doen? ? Ons laten opdraaien voor het ‘betaalbaar’ houden van diezelfde eurozone? Terwijl de Polen, Fransen en Italianen met vroegpensioen gaan? ? Het is ergens toch ziekelijk gestoord hoor… ?
    https://www.telegraaf.nl/financieel/620025314/staat-wil-langer-profiteren-van-lage-rente

    • Overigens: Nederlandse mannen werken zo’n 8 a 9 jaar langer dan de Italiaanse, Griekse en ongetwijfeld de Fransen. (zie link)
     We werken het langst, hebben de laagste werkeloosheid en ook nog eens het meest zelf gespaard voor ons pensioen. We zijn de top in de eurozone en hebben zelfs het beste pensioenstelsel ter wereld. Maar schijnbaar mag dat allemaal niet baten.
     Is het gerelateerd aan een gezamenlijke euro waardoor de ECB de Fransen, Italianen en Grieken zal beschermen met zeer lage rentes want anders: klappen hun begrotingen vanwege hun enorme pensioenuitgaven en rentebetalingen?
     Is het daarom dat een zogenaamde ‘rekenrente’ die gekoppeld aan een euro een rijk land als Nederland met enorme pensioenpotten ons arm rekenen en langer laten werken dan de Fransen en Italianen die feitelijk: bijna niets hebben?
     Het is toch van de zotte beste mensen.
     https://www.nu.nl/economie/6012826/van-alle-mensen-in-de-eu-werken-nederlandse-mannen-het-langst.html

  Comments are closed.