Vechtscheiding met een ‘silver lining’

  2
  244

  Leestijd: 1 minuten.

  Eindelijk is het dan formeel begonnen, het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn begonnen met de onderhandelingen over de boedelscheiding. In maart 2019 moeten de besprekingen zijn afgerond, precies twee jaar nadat de Britse premier het officiële verzoek voor een ‘ Brexit’ indiende.

  Inmiddels hebben de Britten al een voorproefje gekregen, bedrijven verlaten het VK of vestigen zich er niet, voor de zekerheid worden er ook ‘footholds’ op het vasteland geopend om in elk geval een operationeel adres binnen de EU te hebben. Het Britse bedrijfsleven, waaronder de belangrijke banken, hebben door in wat voor wespennest ze terecht dreigen te komen. De gewone Brit op het platteland, precies degenen die vóór de Brexit hebben gestemd, krijgen de rekening in de vorm van een hogere supermarktrekening, door het gedaalde pond zijn alle importproducten veel duurder geworden.

  Het is al bijna een jaar geleden dat de Britten vóór de Brexit stemden, je mag dus rustig concluderen dat er veel kostbare tijd verloren is gegaan. Hierdoor is het ook veel moeilijker geworden de deadline van maart 2019 te halen. Wat de Britten moeten betalen blijft onduidelijk, er circuleren bedragen tussen de 60 en 100 miljard euro als ‘afkoopsom’.  Duidelijk is dat de Britten dergelijke bedragen never nooit gaan betalen.

  Ook is er grote onenigheid over de status van EU-burgers straks in het VK en Britten in de EU. Die laatste soep wordt minder heet gegeten, maar wat bijvoorbeeld als een EU-burger die nog geen vijf jaar in het VK verblijft zijn familie niet kan laten overkomen?

  Als er in 2019 geen akkoord ligt dreigt er een ‘harde Brexit’, de Britten nemen de benen uit de EU zonder deugdelijke nieuwe handelsakkoorden. Dat is economische zelfmoord. Het meest waarschijnlijke is dan ook dat er een soort overgangsperiode komt, een status quo waarbij grote delen van de huidige overeenkomsten overeind blijven. Dit om een soepele aftocht, een ‘soft Brexit’ te garanderen.

  De onderhandelaars hebben er dan ook baat bij meteen die richting te kiezen. Als duidelijk wordt dat de koppen tegen elkaar gaan, zal dat alleen maar meer bedrijven doen besluiten het VK links te laten liggen. En de EU heeft uiteindelijk ook niets te winnen met een keiharde confrontatie. Het VK blijft een belangrijke markt en is strategisch gezien van groot belang voor Europa.

  2 REACTIES

  1. Natuurlijk heeft de EU niets te winnen met het straffen van de vertrekkende Britten. Want de boemerang zal altijd terug komen. De Duitsers exporteren hun dure auto’s, hun machines enz.
   italie en Frankrijk , alle landen exporteren naar alle landen in de EU dus ook naar Groot Brittanie.
   En die afzetmarkt willen ze natuurlijk behouden.
   Maar er is meer, het gaat ook om de beeldvorming andere landen zouden zomaar ook op het idee komen en dat zou het eind van de EU betekenen.
   En de ego’s van de EU bestuurders spelen ook een rol, hun wil is wet en wie daaraan tornt zullen ze ‘ pakken’. Het zou zomaar kunnen dat de Britten er zonder akkoord uitstappen. Economische zelfmoord ? Tijdelijke recessie ? Het is een sterke natie en ze hebben wel vaker voor hete vuren gestaan.

  2. Beste, lieve Britten,
   Ik wens jullie veel sterkte met de ongelooflijk
   discriminatoire behandeling die jullie land op
   dit moment ondergaat vanuit de Europese Unie.
   Toch ben ik er van overtuigd dat jullie op de
   termijn blij zullen zijn met de Brexit. Net zoals
   vele Nederlanders blij zullen zijn op termijn met
   een Nexit. Geen eurofielen meer, en geen Brussel
   meer! Wat moet dat een heerlijk gevoel zijn.
   Bert.

  Comments are closed.