Verborgen belastingpraktijken

  1
  232

  Leestijd: 2 minuten.

  Het leest als een schriftelijke cursus belasting ontwijken, maar als gewone man heb je er niks aan. Het nieuwste rapport van de SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) gaat over het grote geld. Bedrijven uit de hele wereld weten de brievenbussen in Amsterdam te vinden. Nederland is een belastingparadijs. Niet doordat hier de tarieven laag zijn, maar doordat ons land een tussenschakel is bij het sturen van geldstromen. Bedrijven kunnen dan hun winst boeken in een land waar nauwelijks belasting hoeft te worden betaald. In het rapport wordt niet uit de doeken gedaan hoe buitenlandse bedrijven via ons land te werk gaan, maar hoe Nederlandse ondernemingen dat doen en daarmee dus onze eigen schatkist ontlopen.

  Om hoeveel geld het gaat is niet duidelijk. Niet voor niets heeft het rapport als titel Verborgen belastingpraktijken van Nederlandse bedrijven. De zogeheten rulings met de belastingdienst, ofwel afspraken over belastingheffing in de toekomst, zijn geheim. Bovendien hoeven grote ondernemingen lang niet alles te publiceren over hun dochterondernemingen, waardoor zicht op de geldstromen ontbreekt. Wel is duidelijk dat de effectief te betalen belasting ver achterblijft bij de officiële tarieven.

  Het rapport biedt geen volledig overzicht van de mogelijkheden om belasting te ontwijken. Wel wordt een beeld geschetst hoe vier uiteenlopende ondernemingen te werk gaan:  de reisgigant BCD Groep (Cheaptickets.nl, Vliegwinkel.nl), het modebedrijf G-Star, de supermarktketen Ahold Delhaize en financiële dienstverlener Aegon. De belangrijkste manier om belasting te ontwijken is waarschijnlijk het gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling. Winsten die in het buitenland nauwelijks of niet worden belast, worden daardoor ook in ons land niet belast.

  Dat Nederland het ontwijken van belasting toelaat heeft alles te maken met internationale concurrentie. Landen gunnen bedrijven het belastingvoordeel, en accepteren daarmee het nadeel voor de schatkist, om te voorkomen dat ze zich elders vestigen. De onderzoekers pleiten dan ook voor internationale afspraken. Dat neemt niet weg dat Nederland ook eenzijdig stappen kan zetten.

  Zo maakt de BCD Groep gebruik van leningen vanaf Curaçao om dochterondernemingen te financieren en zo minder vennootschapsbelasting te betalen. Door ook dividend te betalen vanaf  Curaçao wordt ook nog eens dividendbelasting ontweken. Een nieuwe regeling tussen Nederland en Curaçao heeft vorig jaar de belastingontwijking via het eiland nog aantrekkelijker gemaakt. Het rapport pleit niet alleen voor herziening van de regeling met Curaçao, maar ook voor het heffen van bronbelasting bij betaling van rente naar belastingparadijzen.

  De Tweede Kamer begint woensdag aan een mini-enquête over het ontwijken van de belasting door ondernemingen. Net als bij een gewone parlementaire enquête worden dan getuigen, onder andere van brievenbusfirma’s, gehoord. De politieke partijen denken heel verschillend over de belastingpraktijken. PvdA en GroenLinks namen het initiatief voor deze eerste mini-enquête. VVD en PVV hadden er geen behoefte aan.

  1 REACTIE

  1. Merkwaardig dat de SP niet wordt genoemd – toch al sinds jaar en dag de drijvende kracht achter de wens deze vorm van belastingontwijking aan te pakken. Denk bijv. aan de Tax Free tour die de SP jaren geleden al organiseerde om op ludieke wijze dit probleem onder de aandacht van het grote publiek te brengen.
   De SP wilde dat tegelijkertijd gekeken zou worden naar de werkwijze van multinationals maar door tegenstemmen van D66 ging dit niet door. D66 is dan ook sinds de komst van Pechtold een rechtse partij en geen middenpartij, laat staan een linkse partij! (Helaas zijn er zelfs nog studenten die in de waan verkeren dat D66 een onderwijspartij is en weten ze veelal niet dat juist D66 ook stemde voor het afschaffen van de studiebeurs).
   Hoe dan ook: heel goed dat er aandacht komt voor de belastingontwijking en -ontduiking want de gewone mensen en het MKB moeten het gebrek aan inkomsten uit belasting bijpassen terwijl de multinationals en rijken net zo goed profiteren van de goede infrastructuur, politie en brandweer, ziekenhuizen, onderwijs enz. zonder dat zij bijdragen aan de kosten.

  Comments are closed.