Verdomd, Forum doet ook aan democratie

  15
  1088

  Leestijd: 0 minuten.

  Een partijleider publiekelijk tot de orde roepen doe je niet gauw. Dus toen Henk Otten in de NRC Thierry Baudet onder uit de zak gaf, hoopte menig anti-Forumist op heibel in deze nieuwe loot aan de populistische stam.

  Want Otten is niet zomaar iemand. Hij is met de Borealist mede-oprichter van Forum. Hij geldt als het organisatorische brein. En is de beoogd fractievoorzitter van de partij in de Eerste Kamer. Man met gezag dus.

  Otten deed wat hij moest doen. Hij riep een leider tot de orde die in de roes van succes op hol is geslagen. Wetend dat Forum geen one-man-show moet worden. Geen exclusief podium voor prima donna’s zoals de LPF voor Fortuyn en de PVV voor Wilders. Zonder intern debat en met kritiek hooguit gesmiespeld achter de hand. Dat moet je niet hebben.

  Je mag aannemen dat hij het Baudet eerst onder vier ogen heeft verteld. En dat Baudet niet heeft geluisterd. Toch tweespalt in de top?

  15 REACTIES

  1. Onze “onafhankelijke media” zijn er als de kippen bij om dit om dit op te blazen en uit te vergroten om FvD te beschadigen. Stel je voor dat ze op het verkeerde paard ( het politiek kartel) gewed hebben; dat mag natuurlijk niet. Daarom moet je media niet zomaar vertrouwen; “het staat in de krant” of “het was op TV op internet” is geen enkele garantie voor de waarheid!
   Een ander voorbeeld: het FNV wil een “hard gesprek voeren” met mensen die FvD stemmen.
   Hoe komen ze dat aan de weet? Verkiezingen zijn immers geheim? Of wordt je soms uit de vakbond gegooid als je niet wil zeggen op wie je stemt? Dit riekt naar de voormalige USSR; niets is te gek om FvD kapot te maken.
   Goh wat hebben we in ons land toch een vrijheid van meningsuiting en vereniging!

   • Natuurlijk willen we dat FvD snel ten onder gaat. Deze club is een smet voor Nederland.

    • Het staat je vrij om dat te vinden maar of het waar is? Iedereen heeft recht op zijn mening; ik dus ook!

    • Ludovica, je doet precies waar @Joop het over heeft…..
     *** Daarom moet je media niet zomaar vertrouwen; “het staat in de krant” of “het was op TV op internet” is geen enkele garantie voor de waarheid!***
     Ik zie nog steeds het jaar 2000 voor me dat de gevestigde politiek en media Pim Fortuyn demoniseerden, op 06-05-2002 lag de man op straat met kogels in het hoofd.
     Als we dit nog eens willen moeten vooral zo doorgaan.

     • Wat erg allemaal :-O
      Alles wat kritisch is jegens FvD is al direct fake news. Alles wat Baudet uitkraamt is direct waar. Zegt alles over de domheid van zijn stemvee.

     • De media doen erg hun best om FvD en PVV in een kwaad daglicht te stellen. Nu weer de Volkskrant met de woon-werk vergoedingen van The Hiddema en Dion Gauss.
      De regel is dat ze een vergoeding krijgen naar de plaats waar ze staan ingeschreven en dat is voor Hiddema Maastricht en voor Gauss Heerlen. Dat je daar niet altijd bent doet niet ter zake, behalve voor de Volks(verlakkers)krant.

      Trap er niet in en laat je niet beïnvloeden door onze “(nep)onafhankelijke” media.

    • @Ludovica,
     Da’s nu precies de linkse ‘SP’ houding die ik vaak bij dit soort stemmers tegenkom die veroorzaakt heeft dat ik de SP ‘links’ heb laten liggen in het stemhokje. Dat deed Roemer ook naar de PVV.
     Uitsluiten die hap. Oogkleppen op en knop op dom mentaliteit – want ‘het is rechts’ dus: moet met ‘alle’ middelen bestreden worden.
     Dit getuigd van m.i. van politiek onbenul. Werkelijk ‘linkse’ flauwekul. Zo jammer ook, want het verpest elke vorm van realisme. Haat overheerst en maakt stekeblind. Maatschappelijke polarisatie wint.
     Het is een dooddoener. Soms letterlijk ook (Pim Fortuyn) en dan is het onvergeeflijk! ☠️ Het is m.i. cultureel een extreme psychische tik. Gevaarlijk ook.
     Dat deel van links daar kan ik politiek gezien helemaal niets mee. ?
     Ben economisch links gestemd, maar dit is een (s)linkse houding die nooit went – en slechts een diepe aversie opwekt.
     Overigens: daarom ook ben ik zo ontzettend voor het referendum. Dan stem je links en/of rechts per keer naar gelang de inhoud van het onderwerp zonder al die psychologische balast die je altijd meekrijgt als je op een partij moet stemmen. ?

   • Ik kan mij de reactie van Henk Otten goed voorstellen.Het verbaast mij eigenlijk niet. Want laten we eerlijk zijn, de overwinningstoepraak van Baudet toont niet alleen zijn ultra-rechtse denkbeelden aan , maar is natuurlijk ook behoorlijk van lotjegetikt met zijn uilen van Minerva, zijn mamoetvloeders en zijn brokstukken van de beschaving. Wat moet je daar als politieke partij eigenlijk mee?
    Otten ziet de rechterflank van d VVD openliggen en maakt daar dankbaar gebruik van. Ondernemers en het MKB kunnen daar in ieder geval iets mee.

    • Dat jij niet snapt wat Baudet bedoelt zegt meer over jou dan over Baudet.
     Ik snap het namelijk wel; kwestie van opvoeding en opleiding?

     En als ik dan, volgens jou ultrarechts ben net als Baudet, dan lig ik daar niet wakker van, want dat is niet verboden, alleen niet geduld door links. Ik ga niet in het linkse koor meehuilen omdat ik anders niet geaccepteerd word..

     • Helaas snap ik heel goed wat Baudet bedoelt met zijn toespraak. Over mijn opleiding? Ik ben afgestudeerd historicus met bijvakken filosofie. Weet je waarom Baudet zo afgeeft op de universitaire wereld? Hij kon daar geen baan krijgen. Logisch voor iemand die grossiert in comlottheoriën en aanverwante onzin. De intellectuele wereld lacht zich te barsten over deze politieke clown. Waarom er dan toch zoveel mensen op FVD kiezen? Men maakt zich, terecht overigens, zorgen over een uit de hand gelopen immigratie. Een andere rede is de onzekerheid over de kosten van groene energie voor de gewone burger. Het overgrote deel van deze kiezers zijn niet ultra rechts of delen de visie van een beweging als Alt Right.

      • Grappig. Ik ben afgestudeerd chemicus en nu ook verbonden aan een historisch museum. Ik sta volledig achter wat Baudet vindt net als veel van mijn collega’s. Met het uitlachen van Baudet valt het nogal mee behalve door een stel linkse academici: die neem ik nou niet serieus.

  2. Waar twee Nederlanders een vereniging oprichten, is er altijd tweespalt. Denk maar aan Rutte en Verdonk(VVD), Lubbers en Brinkman (CDA), Heinsbroek en Bomhoff (LPF), Meyer en Gesthuizen (SP). Discussie is beter dan kadaverdiscipline, maar – gevoerd in de media – schaadt het het imago van een partij.

   Aan de andere kant kun je je afvragen of een partij zijn programma moet aanpassen om meer kiezers te behagen. Ik denk dat FvD niet van zijn partijprogramma moet gaan afwijken onder democratische druk van leden die willen meebeslissen. Als ze het niet eens zijn met het programma, zijn er nog 12 andere partijen, waar ze hun heil kunnen zoeken. Belangrijk is, dat FvD door de overwinning bij de Statenverkiezing salonfähig is geworden, zodat goede bestuurders minder schroom hebben om zich tot de ideeën van FvD te bekennen en bereid zijn zich in te zetten voor het partijprogramma.

   Dit gezegd hebbende, denk ik dat het goed is dat Otten Baudet tot de orde probeert te roepen. Baudet is goed om de partij te bezielen met boeiende lezingen, maar het politieke handwerk kan hij beter overlaten aan minder krampachtige politici.

   • @Holleman,
    Ik vraag mij af of deze actie niet ‘geregiseerd’ is. NRC – ik ben er op geabonneerd – is de verpersoonlijking van ‘de jacht’ op het FvD. Baudet wordt altijd zo slecht als het kan afgeschilderd. Otten begeeft zich ‘als het ware’ in het hol van de leeuw. Wellicht om de links ‘extreme’ hetze te neutraliseren? Kan mij namelijk niet voorstellen dat hij via het NRC het e.e.a. met Baudet zou willen ‘beslechten’. ‘T zal wellicht in overleg een tactisch besluit kunnen zijn een voortgaande hetze politiek (enigszins) te neutraliseren…
    Anderzijds: ik stemde op Baudet niet op Otten. De laatste mag dan wat meer de EU ambiëren, maar ik gruwel van het feit dat die alleen maar verder schrijdt richting federatie. Een transferunie wil ik beslist niet. Otten moet m.i. de FvD niet teveel VVD laten worden want dan hef ik per direct mijn lidmaatschap op. Want zowel van het een als het ander gruwel ik.
    Ik ben een fan van Baudet, niet van Otten! ?

    • “Ik ben een fan van Baudet, niet van Otten!”

     Ik ben een fan van Forum voor Democratie en dat hangt niet op de persoon maar op de standpunten; de inhoud dus.
     Een persoon is niet meer dan een uithangbord; ik koop bij een winkel om de producten van de winkel en niet om het uithangbord.

     • @Joop,
      Soms kies je voor een speciaal merk binnen de producten omdat je weet dat die de ‘inhoud’ juist vertaalt. Dat uithangbord is dan als merknaam met een ‘meerwaarde’ van ’t product waar je extra voor betaald. Iedere partijleider drukt zijn/haar stempel op de inhoud.
      Is Otten de baas, zal hij wellicht met een schuin oog naar de bedrijven kijken en de EU ‘her-ijken’ tot iets dat toch nuttig blijft, omdat de prijs der transitie-belastingen die wij straks moeten betalen toch bij de burger komt…
      Da’s een VVD-mentaliteit. Vooral sceptisch zijn voor de bühne m.b.t. tot de EU terwijl ondertussen NL op de ‘naar de federatie rijdende trein’ blijft zitten, want tja… de kosten… als je er uitstapt.
      Dat ‘pragmatische’ gezever voor de Bühne – net als de VVD en het CDA – daar heb ik niets aan, als het betekent dat je toch mee blijft rijden met de federale trein.
      Dan liever het sterke merk met een krachtige ‘academische’ vertaling van de inhoud. Uitstappen, geen federatie, de EU is niet hervormbaar. De enige hervorming die we zien is immers ALTIJD federatief! Otten moet m.i. (nog) kleur bekennen. Baudet doet het!

  Comments are closed.