Henk Kamp en Wouter Bos informateurs, onderzoeken kabinet VVD/PvdA

  0
  53

  Leestijd: 1 minuten.

  VVD’er Henk Kamp en PvdA’er Wouter Bos gaan als informateur onderzoeken of een kabinet mogelijk is van VVD en PvdA. Dat heeft Kamp, die verkenner was voorafgaande aan de formatie, geschreven in zijn verslag. Hij bood het verslag vanmiddag aan aan Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer.

  De bedoeling van het te vormen kabinet is dat het ,,voor wetsvoorstellen steeds opnieuw een meerderheid in de Eerste Kamer moet zien te verwerven”, schrijft Kamp. Want VVD en PvdA hebben in de Tweede Kamer wel een meerderheid (79 zetels), maar in de Eerste Kamer (30) niet. De Senaat telt 75 zetels.

  Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de aanbevelingen van Kamp en daarbij zal hij zelf ook aanwezig zijn. Dan wordt ook de benoeming van hemzelf en Wouter Bos besproken tot informateur. Hun voordracht is gekomen op respectievelijk verzoek van de leiders van VVD en PvdA, Mark Rutte en Diederik Samsom.

  Kamp sprak vanmorgen met Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer. Gisteren sprak hij met de winnaars van de verkiezingen, Samsom en Rutte.

  De Graaf zei dat het niet per se een probleem hoeft te zijn dat de beoogde coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. De verwachting is dat veel partijen in de Senaat, zoals D66 en het CDA, het kabinet steunen. Dat kan via een gedoogconstructie maar ook door wisselende meerderheden te halen per onderwerp.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook