Verspilde zoute tranen

  7
  446

  Leestijd: 2 minuten.

  Het lijkt zo aardig aan de Haagse tekentafel, we verhuizen wat overheidsdiensten naar uithoeken van het land waar de economie aan het doodbloeden is en zo creëren we nog wat werkgelegenheid in kansarme regio’s. Zo zit het ABP in Heerlen, de RDW en delen van EZ en destijds de PTT in het hoge noorden.

  En dan is de marinierskazerne in Doorn verouderd, geen ruimte voor uitbreiding, dus hup naar Zeeland. Mariniers moeten blij zijn als ze de zee ruiken, op hun lijf geschreven. Dus saneer je een stuk industrieterrein aan de haven van Vlissingen, verplaats je een camping en klaar. Kosten 40 miljoen, maar dan heb je ook een mooi huppelveldje aan de Oosterschelde.

  De mariniers zelf waren minder enthousiast en hun vrouwen al helemaal niet. Ze wonen lekker centraal in Nederland, hebben hun kinderen daar op school, zijn geworteld en de vrouwen hebben vaak een baan in de regio. En dan moet je dat opeens allemaal opgeven en naar Zeeland. Geen wonder dat sinds 2012 de protesten groot waren, er kwam een uitstroom van marinepersoneel op gang, banen genoeg in het bedrijfsleven. En dat proces zette door. Het begon er op te lijken dat er straks een mooie marinierskazerne in Vlissingen zou staan zonder mariniers.

  Een marinier is geen standaard-werknemer, die bij elk uitzendbureau is te vinden. De opleidingskosten voor commando-eenheden zijn hoog, lang niet iedereen is geschikt en heeft de wil zich desnoods tot dood in te zetten voor volk en vaderland. Kortom, de uitstroom vang je niet zo maar op.

  En dan is er nog wat, mariniers moeten oefenen en dat kan het best op de terreinen van defensie op de Veluwe waar schietbanen zijn, ruimte om helikopters in te zetten, gijzelingen na te bootsen en af en toe een uitstapje naar Den Helder en landingsoefeningen aan het strand. Vanaf de nieuwe locatie Nieuw-Milligen kan dat prima, anders had de hele ploeg steeds van Zeeland naar de Veluwe moeten worden gebracht en terug.

  Allemaal niet zo moeilijk om te bedenken, maar hier is weer sprake van de klassieke botsing tussen de praktijk en Haagse ambtenaren met heel andere agenda’s. De prijs is nu dat er gesprekken met Zeeland gaan komen om te bekijken welke economische stimulansen dan wel in de aanbieding zijn, alles bij elkaar dus een heleboel miljoenen voor niks uitgegeven.

  Er wordt vaak geklaagd over de hoge kosten van externe adviesbureaus die de overheid inzet, maar het inhuren van een beetje gezond verstand was in dit geval heel wat goedkoper geweest dan het gestuntel van nu. Het zoveelste manco van bureau-ambtenaren in Den Haag, gelukkig vult de belastingbetaler alle zeperds moeiteloos aan.

  7 REACTIES

  1. Mariniers, Ze hebben getekend en worden heel goed betaald. Een goed marinier zou z’n familie niet voorop stellen. Man of Vrouw.

   • @Bert
    Ooit zong Rijk de Gooijer:
    “Beste ouders, lieve Ine
    Ik schrijf dit uit la Courtine
    Dat was lachen onder ‘t eten
    Onze generaal is door een slang gebeten…”
    We hadden toen nog dienstplicht en niemand vroeg of je zin had om in Frankrijk of Duitsland te dienen. Het leger is als een verzekeringspolis: je betaalt je leven lang voor niets, maar als je schade krijgt, blijk je onderverzekerd te zijn. Dat was zo in 1940 in Nederland en in 1942 in Indië. Als je bij Shell of bij het leger ging werken, tekende je dat je accepteerde dat je overal geplaatst kon worden. Vrouw en kinderen gingen gewoon mee. Maar defensie, tweede werkgever in Nederland, zit zo vast in Cao’s dat haar meest heldhaftige deel zijn neus kan optrekken voor een verhuizing van 200 km naar Vlissingen. Het is te hopen dat de defensietop deze mariniers op een schip krijgt op het moment dat deze mensen echt moeten gaan bewijzen wat ze waard zijn. De vrouwen zullen vast bezwaar maken als hun echtgenoten op een gevaarlijke missie worden gestuurd naar China, waar het Coronavirus heerst…

   • Mijn schoonzoon was ooit marinier en is daar vanwege mijn dochter mee gestopt na afloop van zijn contract. Mariniers zijn geen slaven van de overheid en kunnen stoppen als hun contract is afgelopen. In het bedrijfsleven worden ze zeer gewaardeerd.
    Mariniers stellen hun gezinnen in alles voorop, net als normale mensen! Mariniers zijn werknemers met dezelfde rechten en plichten als andere werknemers.

    • @Henk
     Je wordt militair uit vrije wil. Maar het zou wat moois zijn als je je hele leven een salaris hebt gebeurd, maar je ontslag kunt nemen wanneer je gevraagd wordt je land te verdedigen. Met zo’n leger gaan we de oorlog niet winnen. Dan kunnen we het leger net zo goed afschaffen en een leger inhuren in geval van nood. Dat is dan een stuk goedkoper.

     • Het staat je wettelijk vrij om ontslag te nemen; dat contract duurt niet je hele werkzaam leven als je dat niet wilt. Wen er maar aan; ook mariniers zijn gewone werknemers.

  2. Mariniers verhuizen is één ding; hun gezinnen verhuizen is heel iets anders.
   Mariniers zijn maanden per jaar weg en om dan hun gezinnen uit hun omgeving te halen is oerdom. Mariniers zijn gewone werknemers met een contract voor bepaalde tijd en als hun gezinnen dwars liggen is de keus niet moeilijk. Een klein kind had dit kunnen bedenken, zoniet onze overheid.
   Dit getuigt beslist niet van visie, toch? Maar Rutte zei al dat je voor visie niet bij hem moest zijn; nou dat blijkt.

  3. En zich maar verbazen dat steeds meer kiezers geen vertrouwen hebben in de dames en heren politici. Snappen ze niets van in Den Haag. Kan mij niet verbazen als je al dan niet God dankend, dankbaar bent dat je geroepen geroepen bent om het volk en vaderland te dienen tot in den dood, dan dient het volk gehoorzaam en dankbaar te zijn en te betalen. Dat FvD en de partij Wilders het zo goed doen snappen ze niets van in Den Haag, daar politici al decennia niets anders doen dan bruggen bouwen naar de burgers die kennelijk te stom zijn om dat te beseffen (al zeg je dat laatste natuurlijk niet hardop). Laten we hopen dat het stomme klootjesvolk eindelijk bij zinnen komt en weer door krijgt hoeveel dank zij verschuldigd zijn aan alle partijen buiten de Fvd en de partij Wilders.

  Comments are closed.