Vertrouwen is het beste medicijn

  24
  1110

  Leestijd: 4 minuten.

  Experts staan tegenwoordig in een kwade reuk. Die anti-stemming wordt via vele kanalen gevoed. Voor een deel hebben de deskundigen, in de politiek, de financiële sector, dit aan zichzelf te wijten. Hun optreden tijdens bijvoorbeeld de kredietcrisis was, zacht gezegd, niet altijd optimaal. Maar het wantrouwen werd en wordt vooral aangewakkerd door het infame populistenduo Wilders&Baudet en hun schuimbekkende kornuiten in de sociale media.

  In een crisis zoals nu met het coronavirus is vertrouwen in virologen, artsen en andere epidemiedeskundigen de absolute voorwaarde om zo’n potentiële ramp het hoofd te bieden. Ik mis elke bevoegdheid om te kunnen beoordelen of de huidige aanpak te kort schiet. Of Jaap van Dissel van het RIVM te laks is zoals je vooral uit eveneens onbevoegde monden hoort, geen idee. Toch, voor wat het waard is, op mij maakt het een verstandige en redelijke indruk.

  De experts zullen ons door de crisis moeten slepen. Zij staan in de frontlijn, samen met iedereen in de ziekenhuizen, laboratoria en huisartspraktijken. In crises is men gauw geneigd de clichés uit het militaire arsenaal te voorschijn te halen, dus daar gaan we. Zij zijn inderdaad de eerste en belangrijkste verdedigingslinie.

  Ze moeten daarbij niet alleen kunnen rekenen op het vertrouwen van het publiek maar ook dat van de politiek. Over het publiek komen we later nog te spreken. Maar nu eerst de politiek.

  De politiek is in dit geval in de eerste plaats het bestuur en dan met name de regering. In een crisis kan het juiste beleid daadwerkelijk het verschil maken. Dat juiste beleid verschilt uiteraard per crisis en ook per fase van een crisis. Soms is direct ingrijpen noodzakelijk, op andere momenten is terughoudendheid geboden. Dat hangt ook af van de middelen die een regering tot haar beschikking heeft. In een financieel-economische crisis zijn andersoortige middelen nodig bij een epidemie.

  Maar grosso modo bestaat crisismanagement uit twee elementen. Een regering moet ten eerste bereid zijn af te gaan op de adviezen van de deskundigen. Mark Rutte moet niet op de stoel gaan zitten van Jaap van Dissel. Hij moet geen Trumpje doen. De Amerikaanse president meende dat hij het beter wist dan de experts. Omdat hij een oom had die wetenschapper was geweest.

  Minstens zo belangrijk is dat een regeringsleider paniek voorkomt. Geen ‘gaat u maar rustig slapen’, maar het publiek zakelijk en rustig informeren over de stand van zaken. Niet overhaast maatregelen afkondigen om daadkracht te tonen. Niet de ‘schipper naast God’ willen uithangen. Maar in overleg met de deskundigen en in samenspraak met de Tweede Kamer helderheid verschaffen. Dit en dat gaan we doen om die en die reden. En dan maar hopen dat de run op wc-papier (waarom juist dat product? Mooie kluif voor psychologen.) en andere elementaire levensmiddelen meevalt.

  De kampioene van het crisismanagement is en blijft Angela Merkel. Er was de afgelopen maanden veel kritiek op de Duitse Bondskanselier. Ze was wel erg aan het afbouwen. Aanvankelijk liet ze de aanpak van de epidemie over aan haar minister van gezondheid. Toen de besmettingen meer en ernstiger dreigden te worden dan bij een zware griepgolf greep ze zelf in. Zoals we haar kennen uit andere crises. Rustig, zelfverzekerd, bijna onderkoeld. De regering zou ‘alles wat noodzakelijk is’ doen om de crisis te bestrijden. Niet alleen aan het medische front maar ook met een noodpakket om de economische schade te beperken. Het contrast met de dwaas in het Witte Huis kan niet groter zijn.

  Rutte is misschien geen Merkel, maar net als de Bondskanselier doet hij wat hij moet doen. Dat is hoofdstuk twee uit het handboek ‘crisismanagement’. Hij geeft Van Dissel en co rugdekking. Hij straalt rust uit. Ook hij beseft dat hij land en economie draaiende moet zien te houden. Crisismanagement is in dit geval de zorgvuldige afweging van de onvermijdelijke maatregelen en hun negatieve invloed op het reilen en zeilen van de economie. Hoe het uiteindelijk uitpakt valt nog met geen mogelijkheid te zeggen, maar het zou wel eens mee kunnen vallen.

  Bovendien, crises brengen vaak het beste bij Rutte naar boven. Zijn optreden in de eurocrisis, samen met de PvdA-ministers, was overtuigend. En bij een andersoortige ramp, het neerschieten van de MH-17, bleek hij de staatsman die toen nodig was. Voor een eindoordeel is het nu nog te vroeg, maar tot dusver is er geen enkele reden om het vertrouwen in hem op te zeggen.

  Er is hier en daar gesuggereerd dat hij vaker, bijvoorbeeld dagelijks, een persconferentie zou kunnen geven. Ook als anti-dosis tegen het gif dat de samenzweringsfreaks op de sociale media verspreiden. Daar zit iets in. Alleen, je kan dat soort mafketelarij nooit bestrijden met evenwichtige informatie. Dat impliceert een redelijkheid die er bij de gebruikers van het internetriool niet is.

  Over de meeste kranten en nieuws- en informatieprogramma’s hoeven we ons niet te beklagen. De berichtgeving is uitputtend maar voor zover ik kan overzien meestal zakelijk en evenwichtig. Bij een crisis van deze omvang krijg je automatisch veel opwinding inclusief de verschijning van zelfbenoemde experts, ‘ervaringsdeskundigen’ en egotrippers die precies weten wat er gedaan moet worden en waarom Van Dissel en Rutte falen.

  Dat hoort het er nu eenmaal bij. Het beste is dit soort figuren niet teveel ruimte en aandacht te geven. Het gaat nu vooral om vertrouwen. Rutte en Van Dissel hebben dat vertrouwen (nog) niet beschaamd. En verder kunnen we alleen maar hopen dat het niet te lang duurt en de schade binnen de perken blijft.

  24 REACTIES

   • Zojuist door mijn dochter gebeld dat mijn kleinzoon van 8 van het ene op andere moment hoge koorts heeft. Vorige week gewoon naar school geweest want volgens Rutte konden kinderen toch geen corona krijgen?
    Hoezo moet ik vertrouwen hebben in de overheid?

    • @Henk
     sterkte gewenst met uw kleinzoon. Laten we hopen dat het een gewone griep betreft. Kinderen reageren heftiger dan ouderen. Helaas gaat de epidemie pas over als 60% van de mensen besmet is geweest. Deze sociale isolatie kan de besmetting alleen uitstellen, zodat we niet allemaal tegelijk aan de be-ademingsapparatuur moeten liggen. Ouderen kunnen alleen hopen dat ze vóór de piek of ná de piek aan de beurt zijn.

     • Dank je Eric.

      Overigens heb ik vanavond van Mark Rutte voor het eerst een steekhoudend verhaal gehoord over de gekozen aanpak van de corona crisis en de keuze voor het creëren van groepsimmuniteit.
      Jammer dat ons dit niet eerder is verteld.

      • @Henk,
       Ja, WIE het overleefd behoort tot de groep die overbleef… Dat is het ultieme resultaat van ‘groepsimmuniteit’… De vergrijzingsproblematiek is dan grotendeels vanzelf ook ‘opgeruimd’. 🤗
       Overigens: bij griep, eenmaal gehad – is dat nog geen garantie voor ‘immuniteit’ voor het volgende seizoen.

       Overigens politiek: hoe zou je als spindocter van het kabinet het beste naar voren kunnen brengen dat ‘het beleid faliekant’ is mislukt?
       Dat de preventie gewoon er beleidstechnisch NIET was? Dat je het maar aan de natuur overlaat en de groep dan maar massaal ziek wordt? En…
       DAT het jouw politiek DAN immuun maakt voor de ‘verantwoordelijkheid’ i.v.m. zwaar gefaald preventie-beleid? Zo dat u het zelfs accepteert en politiek een juist besluit vindt?
       Politieke ‘groepsimmumiteit’ is dan toch een mooi ‘preventief’ middel, vindt u ook niet? 😷
       Corona resistent ‘verantwoordelijkheidsbeleid’ noem ik zoiets. Gezien uw antwoord werkt het. 👏🏽
       M.a.w. kieper het overboord in de groep. Dan zijn zij er verantwoordelijk voor… Wat overblijft is dan resistent. Volksgezondheidsprobleem opgelost. Vergrijzing ook. 🤗

    • Ik ga vooral af op arts-viroloog van het UMC Marc Bonten, die in Utrecht direct betrokken is bij de inperking van de corona besmetting; dus geen ambtenaar van het RIVM.
     Deze echte expert is van mening dat de gekozen aanpak van Rutte in dit geval de juiste is.

     Je zou van FvD verwachten, gezien hun gemiddeld opleidingsniveau, dat ze een onderbouwd oordeel door Rutte kunnen begrijpen; helaas is dat niet zo en dat geeft te denken voor als ze ooit aan de macht komen. FvD is net zo star als het kartel dat ze zeggen te bestrijden. Daarom heb ik mijn lidmaatschap beëindigd.

  1. Waarom zou je in tijden van crisis ineens wel op een overheid vertrouwen die al jarenlang op meerdere fronten finaal faalt, het leven van de gewone burger bemoeilijkt, en zich continu schuldig maakt aan leugens en bedrog.

  2. Elise & Vertrouwen: Ik heb best vertrouwen in de Nederlandse Virologen. Maar bij de uitspraak van de premier tijdens het 2e kamer debat:” Deze Virologen zijn de beste van de Wereld,” fronste ik toch de wenkbrauwen!Waarom net als vorige uitspraken van hem: “Het beste onderwijs de beste Gezondheid;het beste pensioen;de beste defensie. Je doet hier o.a. ook zeer bekwame Virologen elders n.m.m.ernstig tekort en als wij met veel vorengenoemde zaken de beste zijn, waarom staat om de haverklap het Malieveld dan vol?Dit soort uitspraken v.d. premier hoort bij deze premier.Altijd overdreven ook v.w.b. de politiek, om altijd de beste te zijn, moet je vooral geen grote fouten maken, nu niet en in de toekomst.! Ik denk aan de ouderen: In het draaiboek nog niet uitgesproken, worden zij niet meer opgenomen in het ziekenhuis! Dit is schandalig!! Waarvoor hebben wij in het verleden
   hard gewerkt? Toch niet de dood in de ogen te zien op korte termijn!

  3. De aanpak is helemaal verkeerd!

   Als we Nederland echt goed willen beschermen dan moeten, volgens mij,
   Rutte en Bruins direct in (politieke) quarantiene.
   Zij vormen, volgens mij dmv hun geklungel,
   de echte en grootste gezondheidsbedreiging van Nederlandse burgers.

  4. Deze virus kwam de overheid en de EU mooi uit. Zo wordt er geen aandacht gevestigd op het asiel probleem bij de grens van Griekenland waar een grote puinhoop is en nu is heel Europa een grote puinhoop door het niet optreden van de EU en deze naïefe regering. FvD heeft 5 weken terug al gewaarschuwd en heeft 2 keer een debat aangevraagd over corona maar al die hielenlikkers en landverraders heeft dit in de 2e kamer 2 keer afgewezen. Ze zijn verantwoordelijk voor de doden. En de media geilt lekker op paniek zaaien. Tuig.

  5. Vertrouwen is het beste medicijn,

   Het is mij duidelijk dat bij Rutte de Economische belangen en zijn ego, voor! het welzijn van burgers gaat.
   En hij was toch al heel duidelijk gewaarschuwd door Wilders! Maar door de balk voor de eigen ogen ziet hij niet de realiteit.

   Als hij echt zo betrokken was met het welzijn van de burgers, dan zouden de Groningse gasschade gedupeerden, de oppas toeslag gedupeerden , de pensioen gedupeerden en alle zwakkeren in onze samenleving met meer medemenselijkheid zijn bedeeld dan met al zijn kabinetten de praktijk is.

   Het zijn die brave en hardwerkende burgers die onze Economie ooit sterk maakten en nu sterk houden en niet de halfslachtige maatregelen van de betweter Rutte en zijn ruggegraatloze kritiekloze besluiteloze en naieve volgers

   Nederland behoeft bekwaam doortastend,
   maar bovenal Betrouwaar! Leiderschap.

  6. @Ongehoord, en kabinet Rutte,
   Leest u aub mijn reactie
   (Als leek, met boerenverstand) van 13.52h.

  7. Domme Man,
   Ik moet minimaal 10 woorden gebruiken maar dan is alles wat ik nog zou zeggen te veel eer voor jouw waardeloze artikel.

  8. Kabinet verteld onzin kijk maar naar het advies van de Federatie medische specialisten. Zij geven aan dat per direct alle scholen moeten worden gesloten

   • @Henk,
    Bedankt voor de link. Ik vind de situatie doodeng worden. Vooral als ik lees hoe mensen aan ‘de beademingsapparatuur’ moeten… Hoezo, kan je dan zelf niet meer ademen? Wat is dit voor een kreng van een virus??
    Gisteren liep ik in een supermarkt. Het was druk, mijn vrouw en ik waren de enigen met mondkapjes op. PFF2 (94% virusbescherming). Natuurlijk ook: handschoentjes.
    Loop ik daar met mijn vrouw als een soort alians. 😷😷 Sommige mensen lachen je uit 🤣 (het is maar een griepje hoor) andere kijken angstig of verstoord 😳😳😳, ze doen immers ‘gewoon’ boodschappen. Ben ik nou gek? Of denkt het volk nog te gemakkelijk over de situatie?
    En druk dat het er was… 1 meter afstand houden; onmogelijk!
    Thuis in de hal op de trap kom ik mijn buurman van 86 tegen. Hij buigt zijn hoofd tot 30 cm naar mij toe. Ik kan hem op de trap niet ontwijken… “Ja zo’n mondkapje heb ik niet,” zegt hij in mijn gezicht. “Maar ik ga toch naar de visboer hoor!” ‘Gelukkig’ had ik een mondkapje op.😷😁 En thuis voor 6 weken vis in blik. Maar ja, als hij ziek wordt wie belt hij dan? Moi…

  9. Ach Peter, naïeve drol drie dat je bent. Een keer nadenken en je snapt het.
   De Italianen hadden ook vertrouwen. Nu niet meer. Dat je geen fan bent van Wilders of Baudet maakt niets uit voor de waarheid. Oogkleppen op en vertrouwen maar. Nee dank je ik denk wel zelf.

  10. Wat ik persoonlijk vind is dat we overvoerd worden. Vanmorgen de krant open geslagen en weer zoveel bladzijden over corona. Door overvoering worden mensen immuun dus ik snap niet waarom geen duidelijke korte beschrijving hoe we ons het beste kunnen wapenen. En een klein bericht hoeveel mensen er besmet zijn en hoeveel mensen er inmiddels zijn overleden. Maar wat er niet allemaal bij gehaald wordt en dan komen er vanzelf de nodige praatjes de wereld in. Met een hoop boerenverstand kom je al een heel eind.

  11. Wie is die Peter van Nuijsenburg dan wel?
   Staat hij misschien op de payroll van de publieks voorlichting van het kabinet?.
   De maatregelen in ogenschouw nemend zoals die in de landen om ons heen worden gedaan lijken mij van een gezond verstand getuigen.
   blijkbaar is deze scribent daar niet mee bekend of heeft hij een tijdje zitten slapen.
   wakker worden heer Nuijsenburg!

  12. Vertrouwen is het beste medicijn.
   Echter: Wie/wat kun je vertrouwen??
   Ons Rutte Kabinet??
   Met het achterhouden/onder de pet houden /zwartlakken van burger informatie /bewijsmateriaal, geheugenverlies simulerend, zwarte lijsten opstellend (wanneer gebeurde ‘dat’ eerder nog in Nederland!?) Gepensioneerden achterstellend en financieel uitpersend, er alles aan doet om het vertrouwen dat de de burgers ‘eens’ in onze overheid stelden te vernietigen??
   Zoals het stikstof zich over alle grensen zal/kan verspreiden, zal/kan ook het corona virus zich helaas, ook via kinderen verspreiden! Daar behoef je echt geen virologie voor gestudeerd te hebben! Dat kinderen ‘overdrager’ van virussen/vlooien/etc. kunnen zijn (zelfs de allerliefste en braafste kinderen!) Is ook bij iedereen? bekend. Dat ‘n virus aan ‘n lichaam kan blijven plakken en zo kan ‘meereizen’ dat is volgens Rutte kennelijk enkel maar mogelijk bij volwassen en oudere mensen met ‘n verlaagde weerstand.
   Ik vertrouw het niet en doe ook niet aan panniek, ik observeer enkel maar realistisch.
   Nederland behoeft bekwaam doortastend, maar bovenal Betrouwaar! Leiderschap.

  13. Ik trap niet in alle gezwam van Rutte & co over corona. Het virus bestaat en daar moet je je tegen wapenen maar ik bepaal zelf hoe ik dat doe.
   Ik vermijd plaatsen met veel mensen maar ik blijf niet thuis.
   Ik ga lekker wandelen en fietsen in de natuur; daar is het virus niet.
   Ik doe gewoon mijn boodschappen.
   En verder reageer ik ad hoc op de situatie.

  14. Wat een gelul. De overheid voert een volledig incapabel beleid. Het RIVM is niet meer dan een trekpop van de overheid die alles probeert te sussen. Kijk naar de adviezen van who. Die gaan veel verder en doortastend.

  Comments are closed.