Verwende apen

  7
  936

  Leestijd: 4 minuten.

  In de politiek lopen net als in de echte wereld vogels van diverse pluimage rond. Je hebt de sterke man, de bedachtzame bruggenbouwer, de crisismanager, de prediker voor eigen parochie, de grijze partijmuis en wat er verder in verschillende graden van (in)competentie rondscharrelt. En er is de verwende aap.

  De verwende aap treedt op in allerlei gedaantes. Hij kan een praatjesmaker zijn, een narcistische egotripper, een rücksichtlose streber, een gokker en een ongeleid projectiel. Soms ook nog in een en dezelfde persoon. Vaak is hij, het is zelden of nooit een zij, afkomstige uit de betere milieus. En er is altijd een constante: politiek is voor de verwende aap vooral een spel. Wat er op dat spel staat, banen, de toekomst van zijn kiezers, is vaak bijzaak. Het gaat nooit in de eerste plaats om de inhoud. Als je politiek definieert als het oplossen van problemen en het creëren van draagvlak voor die oplossingen, geven zij meestal niet thuis.

  Bij ons in de polder zou je Thierry Baudet een verwende aap kunnen noemen. Hij voldoet aan in elk geval aan een aantal voorwaarden. Hij is een egotripper, afkomstig uit een goed, academisch milieu, en is overduidelijk geen dossiertijger. Voor dat laatste heeft hij voornamelijk minachting. Je zaakjes kennen is iets voor de mindere goden. Zodra de politiek Baudet niet brengt wat hij ervan had gehoopt, permanent gloriëren in de schijnwerpers, is de kans groot dat hij vertrekt.

  De Amerikaanse president Donald J. Trump is ook een verwende aap. Hij presenteert zich graag als een selfmade man die het dankzij zijn eigen ongekende talenten tot het Witte Huis heeft geschopt. Dat zijn vader hem een kontje van ruim 140 miljoen dollar heeft gegeven past niet in dit verhaal en heeft hij altijd verzwegen.

  Voor verwende apen is politiek vooral campagne voeren. In het centrum van de belangstelling staan, tegenstanders onderuit schoffelen, dingen beloven waarvan ze weten dat ze die niet waar zullen maken, dan zijn ze in hun element. Besturen daarentegen is niet zeg maar, zo hun ding. Dat vereist eigenschappen die niet in hun bagage zitten: samenwerken, dossiers kennen, compromissen sluiten. Met een verwende aap op het pluche wordt het vrijwel altijd een teringzooi.

  Trump is natuurlijk een sprekend voorbeeld. Maar het prototype van de verwende aap kom je vooral in het Verenigd Koninkrijk tegen.

  De chaos die daar heerst is voornamelijk hun werk. Ze zijn daarbij wel geholpen door de slechtste minister-president sinds de Tweede Wereldoorlog maar dat de Brexit zo ‘n onvoorstelbare puinhoop is geworden mogen ze vooral op hun conto schrijven.

  De hard core Berxiteers zijn op een enkele uitzondering na verwende apen. Hun profiel laat zich met een paar steekwoorden samenvatten: (upper) middle class, dure kostschool, topuniversiteit. Daarna vaak actief in de journalistiek, bankwezen of van huis uit zo rijk dat ze meteen in de politiek gingen. Om wat te doen bleef meestal vaag, zolang het maar ‘jolly good fun’ was.

  En Brexit was jolly good fun. Ten minste, de campagne, de leugens, de kansen voor de eigen ambities (niet in de laatste plaats, natuurlijk). Bevrijd van de ketenen van de EU zou het VK weer net als vroeger de wereldzeeën beheersen. Dat een goudvissenkom al te groot voor ze was, werd al binnen een paar maanden na het referendum van juni 2016 duidelijk.

  Zelden zijn de peren zo doorbakken op het bord van de kiezers beland. Je zou zeggen dat ze voor de meest ingrijpende operatie in de recente Britse geschiedenis, een strategie, een plan of op zijn minst een visie hadden. Hadden ze niet. Brussel zou akkoord gaan met alles wat Londen in de zin kwam. En de andere landen zouden staan te trappelen om handelsverdragen af te sluiten die allemaal in het voordeel van het VK zouden uitvallen.

  Twee verwende apen zijn het gezicht van de Brexit geworden. Boris Johnson werd zelfs minister van buitenlandse zaken en mislukte daar jammerlijk. Jacob Rees-Mogg, vaak aangeduid als de geachte afgevaardigde uit de 18e eeuw, werd de leider van de meest actieve pressiegroep.

  Alsof zijn incompetentie nog niet afdoende is bewezen, wil Johnson nu Theresa May vervangen als minister-president. (Johnson schijnt in de waan te verkeren dat hij de nieuwe Churchill, zijn held, is). En Rees-Mogg heeft inmiddels een coup tegen May in gang gezet.

  Die coup kan natuurlijk slagen al ziet het daar nu niet naar uit. Maar dan? Wat gaat er dan gebeuren? Voor zover nu uit de Britse pers kan worden opgemaakt, hebben de Brexiteers geen flauw benul. Ze hebben (weer) geen plan, ondanks de pretenties en ambities van Johnson geen leider (zelfs zijn medestanders schijnen een premier Johnson geen goed idee te vinden). Willen ze een harde Brexit of ‘verbeteringen’ aan het akkoord dat May vorige week sloot? Dat die verbeteringen er niet gaan komen, omdat de EU daar niets voor voelt, schijnt niet door de mist door te dringen.

  Een harde Brexit dan maar? Daar is het land te enen male niet op voorbereid. Er dreigen in dat geval meteen acute voedsel- en medicijnentekorten om nog maar te zwijgen van de rampzalige economische gevolgen op de langere termijn. Behalve de verzekering dat alles goed komt, hoor je de verwende apen daar niet over.

  Hoe het daar op die krijtrotsen gaat aflopen valt natuurlijk niet te voorspellen. Maar voor wie graag een les uit de geschiedenis wil leren, is deze wel heel duidelijk. Laat verwende apen nooit zelfs maar in de buurt van de macht komen.

   

  7 REACTIES

  1. Peter, Peter, Peter, wat word ik moedeloos van zo’n zielig links vehaal. Een beetje frAmen en op de man spelen, dat is typerend voor de linkse kerk. Om het dan nog maar niet te hebben over dat totaal ongenuanceerde praatje over D. Trump. Ik denk dat je bijdrage volkomen averechts werkt, want je bevestigt gewoon wat veel mensen al lang dachten: de objectieve pers is morsdood, zelfs op internet !Kun je nu niet een beetje onpartijdig blijven ? Baudet legt zeer vaak de vinger op de zere plek en zal door zijn inzet en dankzij zijn verfrissende ideeën zéker mijn stem krijgen. Alles wegzetten als ‘populisme’ is de kortste weg naar …populisme!

  2. Beste Peter van Nuijsenburg,

   Ik hoop dat het u heeft opgelucht, het schrijven van deze bijdrage met zoveel (ape)stront?
   Want meer heeft het niet om het lijf.

  3. Het is wel aardig, maar hoe komt het dat er zoveel kiezers zijn die dan op een verwende aap stemmen? Hoe komt het dat verwende apen binnen de politieke partijen welkom zijn, of is volgens de auteur, Baudet de enige verwende aap in de Haagse politiek? Volgens mij zijn er meer verwende apen en het bewijs is gewoon het feit dat meerderheid van de volksvertegenwoordigers van mening is dat klokkenluiders kapot gemaakt mogen worden wanneer zij verwende apen met macht ‘aanvallen’ vanwege hun immoreel handelen. Is mijn stelling juist, beste auteur, dat de meeste volksvertegenwoordigers die macht hebben binnen hun partij, verwende apen zijn?

  4. Zie hier een prachtig voorbeeld van een ‘broodje aap’ verhaal speciaal voor de linkse bühne.
   O, wat zullen ze er van smullen!
   Ach ja, ook dat publiek moet gevoed worden, zal de auteur gedacht hebben. Iewat gefrustreerd wellicht? Omdat de grootste populist, als een ware King Kong boven op de politieke apenrots, boven alle gorilla’s uittoornt? Want een ding is zeker, als ze de macht krijgen die populisten – verwend als ze volgens deze (linkse?) auteur zijn – gaan zeker hun stempel op de wereld drukken.
   Ik denk aan Trump. Die gorilla’s als Merkel en Macron laten beven…
   Ik zeg het maar even.
   Niet alle populisten hebben een lui leven…
   Zelfs Baudet – het meest ‘verwenste’ aapje op de apenrots – doet zijn best. Probeert toch echt een debat aan te vragen. Waar ‘onze’ gorilla’s meesters hebben besloten, liever toch niet over te praten. ‘T gaat over het continent der wilde apen. De enige echte apenrots…
   Maar… ‘t is politiek niet correct daar over te praten.
   Kent u de drie aapjes? Van horen, zien en zwijgen nog? Da’s nu onze apenrots.
   https://forumvoordemocratie.nl/actueel/fvd-stelt-100-kamervragen-aan-mark-harbers-vvd-over-omstreden-marrakesh-immigratiepact

   • Waar natuurlijk ook over gezwegen wordt…
    Is de echte oorzaak van de klimaatverandering. Zij is zelfs meer dan dat. Het is een bedreiging voor de hele apenrots en alle soorten die er op leven!
    Onze Aarde.
    Je zou toch zeggen tegen de wijze gorila’s leiders – waar de auteur op doelt – doe daar wat aan…
    Maar nee, het is horen, zien en zwijgen…
    Verkassen al die mensen?
    Zoals het verdrag van Marrakesh graag wil? Maar voor hoelang nog en waar naar toe?
    https://m.youtube.com/watch?v=f4d0uey1328

  5. Beste Peter, u durft. Ik ben al om minder kwalificerende uitlatingen neergemaaid door enkele deelnemers hier. Niet dat ik dat erg vind. Het bewijst immers dat mijn bijdragen worden gelezen en raak zijn. Maar dit had ik ook willen durven schrijven. Over wie? Dat hou ik liever voor me, maar uw tekst spreekt me in ieder geval aan.

   Ik kan me niet voorstellen, dat het bij deze ene reactie van mij blijft, maar dit zal waarschijnlijk wel de enige positieve zijn. Ik ben benieuwd. Tegen de laatste zin kan echter niemand bezwaar hebben; die verwende aap heeft u immers niet benoemd en dat maakt het voor iedereen mogelijk er een gezicht bij te vormen.

  Comments are closed.