Vissen

  0
  113

  Leestijd: 2 minuten.

  ‘Waar is de premier?’, schreeuwt iedereen, nu links en rechts Nederland elkaar de tent uitvechten over de vluchtelingen. De Hofnar ziet steeds vaker politici ‘even niet thuis zijn’, als dat ze beter uitkomt.

  Wilders gaat vol op het orgel nu Nederland volgens hem ten onder dreigt te gaan aan een ‘tsunami’ aan vluchtelingen. Aan de ene kant is deze toestroom Geerts’ natte droom: hiervoor heeft hij altijd gewaarschuwd. Wat hem kopzorgen geeft: als hij straks bij verkiezingen de grootste wordt, hoe komt hij  dan aan minister-materiaal?

  Die zorgen zijn voor later. Nu mag hij zijn zegetocht in de peilingen vieren. Volgens Maurice de Hond is de maximaal haalbare score van de PVV op dit moment 45 zetels. Onontkoombaar voor andere partijen is dat Wilders massaal virtuele zetels weghaalt bij deze concurrenten.

  De SP is zo’n partij. Uit onderzoek blijkt dat stemmers uit lagere sociale klassen in economisch slechte tijden links stemmen, maar als immigratie en veiligheid het debat bepalen uitwijken naar uiterst rechts. Moet SP-leider Emile Roemer, om een verdere val in de peilingen te voorkomen, een hardere lijn kiezen in het asieldebat? Of juist vluchtelingen omarmen om andere groepen kiezers aan te spreken?

  Of moet Roemer even ‘niet thuis’ zijn, en de boel laten overwaaien?

  Het probleem dat Roemer heeft op links, daarmee kampt de VVD op rechts. Want uit onderzoek van De Hond blijkt dat  liefst vier op de tien VVD-stemmers uit 2012 nu zeker of waarschijnlijk op de PVV zouden stemmen. Van de 18 zetels die Wilders nu meer scoort dan in 2012 komt de helft bij de VVD vandaan.

  Net als Roemer, staat Rutte voor een dilemma. Waar regeringspartij PvdA haar sociale en barmhartige gezicht kan laten zien (je ziet Asscher en Samsom opeens veelvuldig op tv), is dit een regelrecht hoofdpijndossier voor de VVD en Rutte. Wat valt hier te winnen?

  Daar waar VVD-staatssecretaris Dijkhoff een montere start leek te maken met de opvang van de vluchtelingen, zie je zijn mondhoeken nu toch nog verder afzakken dan dat zij van nature al doen. Welke eer valt hier te behalen voor de ‘hardliners’ van de VVD?

  Goed, de tactiek van Rutte tot nu toe was dus dat hij ‘even niet thuis was’, maar daar komt hij als ‘vader des vaderlands’ niet mee weg. Duiken is hem trouwens niet vreemd. In 2011, toen de eurocrisis hevig woedde, werd hem ook al diezelfde onzichtbaarheid verweten door de oppositie. En teruggefloten.

  Electoraal duiken begint trouwens goed gebruik te worden. Een paar maanden geleden kwam VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra niet opdagen in een voor de VVD gevoelig debat over nieuwe miljardensteun aan Griekenland. Ook Zijlstra, waarvan gezegd wordt dat hij aan de stoelpoten zaagt van Rutte, was ‘even niet thuis’. (mes, rug)

  Of politici tijdens grote debatten wel of niet de aanval kiezen en zo ja op wie zij dan wel of niet hun pijlen richten, dat is vooraf allemaal uitgedacht. Gebaseerd op: hoe staan de peilingen ervoor? In welke vijver kan ik nog vissen?

  Alles voor het marktaandeel en eigen imago. Als ze me missen, ben ik vissen.

  De Hofnar zet graag zijn tanden in actuele politieke zaken. Zijn mening is niet per se de mening van de redactie van Frontbencher.nl 

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook