Volgend jaar opnieuw soebatten met GroenLinks?

  1
  522

  Leestijd: 2 minuten.

  Lokale verkiezingen hebben altijd een landelijke impact, maar de uitslag van afgelopen woensdag hoeft geen dramatische gevolgen te hebben voor de coalitieverhoudingen. Drie van de vier regeringspartijen brachten het er bij de gemeenteraadsverkiezingen zonder veel kleerscheuren van af; alleen D66 verloor fors. Dat verlies was echter niet zo dramatisch dat de democraten meteen tot wanhoopsacties zullen overgaan. Ze krijgen in vrijwel alle gemeenten minder zetels dan ze hadden, maar echt weggevaagd zijn ze niet. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag blijven ze de tweede of derde partij. Het is trouwens electoraal onverstandig om na een verkiezingsdebacle meteen de coalitie op te blazen, want zoiets leidt maar al te vaak tot een nieuwe nederlaag. Als kiezers zich teleurgesteld van een partij hebben afgewend, kost het doorgaans flink wat tijd om het vertrouwen te herstellen.

  Maar goed, Rutte III kan dus voorlopig min of meer ongehinderd doorregeren. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet meer het geval zijn na het aantreden van een nieuwe Eerste Kamer halverwege volgend jaar. In de senaat heeft het kabinet slechts een meerderheid van 1 zetel. Met de kennis van nu lijkt het ondenkbaar dat die behouden blijft.

  Nu wordt de Eerste Kamer niet rechtstreeks door de bevolking gekozen. Dat gebeurt door de leden van Provinciale Staten, die op 20 maart 2019 wél direct gekozen worden. De Statenverkiezingen zullen dus vermoedelijk een heel wat grotere invloed hebben op het voortbestaan van Rutte III dan de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag.

  Tussen Statenverkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen bestaan echter belangrijke verschillen: de opkomst is nóg lager en lokale partijen spelen geen rol. Bovendien zullen niet alle landelijke partijen erin slagen in elke provincie mee te doen. Het vinden van geschikte kandidaten, die bereid zijn zich vier jaar lang te buigen over de veelal technische provinciale dossiers, valt niet mee, zo is in het verleden steeds gebleken.

  Al deze factoren kunnen gunstig uitpakken voor de regeringspartijen, maar de kans dat ze een meerderheid in de Eerste Kamer behouden blijft klein. Ze zullen dus op zoek moeten naar steun in de oppositie.

  Bij welke partijen zullen ze aankloppen?

  Om te beginnen bij de orthodox-christelijke SGP. Die zal een kabinet met daarin de geestverwante ChristenUnie niet snel naar huis sturen. Maar de SGP heeft slechts 2 zetels in de Eerste Kamer, en dat zal wel zo blijven. Rutte III zal moeten zoeken naar meer draagvlak. Waar gaat het dat vinden?

  Niet bij FVD, dat zulke radicale politieke koerswijzigingen voorstaat dat gesprekken bij voorbaat weinig zin hebben. Ook niet bij de SP, de Partij voor de Dieren of 50PLUS, waarvoor in iets mindere mate hetzelfde geldt. En zeker niet bij de PVV, dat eerder door alle regeringspartijen is uitgesloten. Blijven over de PvdA en GroenLinks.

  Die eerste partij heeft nu nog 8 zetels in de senaat, maar als de trend van de laatste verkiezingen doorzet zijn dat er straks een stuk minder. Alle kleine beetjes helpen natuurlijk, maar waarschijnlijk zal Rutte III na mei volgend jaar vooral aangewezen zijn op gedoogsteun van GroenLinks, de grote winnaar van woensdag en naar verwachting ook van de Statenverkiezingen.

  Uiteraard zal die gedoogsteun niet gratis worden geleverd, dus het beleid van het kabinet zal naar links moeten opschuiven. D66 vindt dat vast niet erg, maar hoe zit dat met VVD en CDA? De formatiebesprekingen met Jesse Klaver en de zijnen zijn vorig jaar niet voor niets stukgelopen. Krijgen we in de tweede helft van volgend jaar een reprise van dat maandenlange soebatten? Of gaat de stekker er bij Rutte III dan alsnog uit?

  1 REACTIE

  1. Ik hoop dat GroenLinks in ieder geval er voor gaat zorgen dat de transitiekosten naar hernieuwbare energie eerlijk verdeeld gaan worden. Dankzij de VVD betaalt de burger het gelag, voor zich zelf en zo’n beetje ook nog grotendeels voor het bedrijfsleven…. Dat kan echt niet.
   Ik denk ook dat ze – als ze voet bij stuk houdt – daarmee ook nog heel wat stemmen kan ‘verdienen’ want hoe onrechtvaardig is het? De burger grotendeels voor de kosten van bedrijven op te laten draaien? Straks kunnen de armere mensen niet eens meer de energie-rekening betalen!
   Het is gewoonweg vorm van roofkapitalisme.
   Hier kan en moet GroenLinks m.i. echt wat aan doen!
   https://www.volkskrant.nl/buitenland/rapport-laagste-inkomens-betalen-het-meest-aan-klimaatbeleid-rutte-iii-versterkt-die-ongelijkheid~a4566780/

  Comments are closed.