Volksverlakkerij

  3
  483

  Leestijd: 0 minuten.

  Heeft u het ook gemerkt? Versplintering bestaat niet meer! Opeens verdwenen. In plaats daarvan hebben we nu ‘diversificatie’. Al die kleine partijen in de gemeenteraad, de 13 in de Tweede Kamer zijn geen probleem meer. Sterker nog, het is een verrijking.Dit heet framen en is een oude truc en afkomstig uit de reclamewereld. Je geeft iets een andere naam en daardoor wordt het ook iets anders en, hé, meestal ook nog iets beters. Dat er in werkelijkheid niets verandert, tja…

  Amateurisme, belangenverstrengeling, corruptie. De zaken waarover we ons druk maakten toen het nog ‘versnippering’ heette, zouden die nu opeens verdwijnen?

  Voor bestuurders verandert er niks, dat wilden de geleerden zondag in Buitenhof wel toegeven. Maar bestuur, dat zijn technocraten, experts, elite. Die staan toch al in een kwade reuk. En politiek gaat om de stem van het volk, toch?

  Zeker. Maar dan zonder framen, graag. Dat is namelijk volksverlakkerij.

  3 REACTIES

  1. Volksverlakkerij! Datzelfde kun je zeggen van rapporten van het SCP en andere instanties; propaganda om het regeringsbeleid of maatregelen door onze strot te wurgen en goed te praten.
   Het verstandigst is om alles met wantrouwen te benaderen; geloof niet zomaar wat overheden ons willen wijs maken.
   Maak je eigen keuzes, handel daarnaar en trap niet in overheidspropaganda.

  2. 13 partijen in de TK lijkt me inderdaad geen probleem, we hebben gemiddeld 10 a 11 partijen in de TK de afgelopen 60 jaar, in de jaren ’70 zelfs regelmatig 14 partijen. Het enige verschil is dat je nu meer middelgrote partijen hebt, waar je vroeger twee grote partijen, een handje middelgrote partijen en veel kleine splinters had. Maar het lijkt me winst dat de burger de afgelopen 50 jaar geëmancipeerd is en zelf een keuze maakt, en niet meer blind binnen zijn/haar zuil stemt.

   En tja, Amateurisme, belangenverstrengeling, corruptie…. Volgens mij zijn dat zaken die je ook juist bij de grote partijen ziet, neem de VVD bijvoorbeeld.

  3. Het is allemaal democratie. Het volk vindt het heerlijk om voor de gek gehouden te worden en politici vinden het heerlijk om het volk voor de gek te houden. Hoe democratisch wil je het hebben. Dus iedereen begrijpt dat de kloof tussen kiezer en gekozene gewoonweg niet bestaat.

  Comments are closed.