Voor een fusie op links is de tijd niet rijp

  4
  658

  Leestijd: 2 minuten.

  Op een partijcongres van de PvdA op 7 maart wordt een motie ingediend om bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 een gezamenlijke lijst met GroenLinks te vormen. Ook Peter Kanne, onderzoeker bij I&O Research, vindt dat de twee partijen zo snel mogelijk moeten samengaan. In een opiniebijdrage in de Volkskrant wees hij dit weekend op Italië. Daar slaagde de linkse Sardientjesbeweging erin eendrachtig over de onderlinge meningsverschillen heen te stappen en het rechts-extremisme een klap toe te brengen.

  Er zijn heel wat argumenten te verzinnen waarom GroenLinks en PvdA zouden moeten fuseren, of op zijn minst samen optrekken. De partij die zij dan zouden vormen, haalt – als je althans uitgaat van de meest rooskleurige peilingen – meer dan 30 Kamerzetels. Ze zou daarmee wellicht de grootste worden en het voortouw krijgen bij de kabinetsformatie.

  Volgens Kanne zou een combinatie van GroenLinks en PvdA het zelfs aanzienlijk beter doen dan de twee partijen afzonderlijk. Hij heeft het over een zeteltje of 40. Dan ben je in deze versplinterde tijden zeker de nummer 1 en kun je de premier leveren. Tel uit je winst!

  Kanne geeft in zijn artikel toe dat er wel sprake is van cultuurverschillen tussen PvdA en GroenLinks. Maar wat dan nog, redeneert hij. Waren er dan geen cultuurverschillen tussen PPR, CPN, PSP en EVP, de partijen die in 1990 opgingen in GroenLinks? Of tussen KVP, ARP en CHU, de fusiepartners van het CDA tien jaar eerder? Waarom zouden die verschillen onoverkomelijk zijn bij PvdA en GroenLinks?

  Allemaal weinig tegenin te brengen. En toch: het zou mij verbazen als PvdA en GroenLinks bij de komende Kamerverkiezingen één lijst vormen. Zo’n fusie zal alleen tot stand komen als het met beide partijen heel slecht gaat. Wat op dit moment absoluut niet het geval is.

  De fusiepartners van GroenLinks stonden – toen tot een samengaan werd besloten – allemaal op zwaar verlies. Een aantal dreigde zelfs te verdwijnen als er niets zou gebeuren. Zo erg was het niet bij de vorming van het CDA tien jaar eerder, maar het zag er wel behoorlijk somber uit voor KVP, ARP en CHU.

  Bij PvdA en GroenLinks valt dat reuze mee. GroenLinks wacht volgens de polls een redelijke winst tot een klein verlies, maar een volledige instorting voorziet geen enkele koffiedikkijker. En de PvdA gaat volgens alle peilingen winnen bij de volgende verkiezingen, volgens sommige zelfs zeer fors.

  In de aanloop naar de vorige stembusgang had een flink deel van de PvdA waarschijnlijk wel ‘ja’ gezegd tegen een fusiepoging. Die partij bevond zich immers aan de vooravond van het grootste verlies ooit, en iedereen voelde dat het mis zou gaan. Maar GroenLinks zou destijds alle verzoeken om de krachten te bundelen hebben afgewezen, want dat zat enorm in de lift. Het boekte uiteindelijk een megawinst van 10 zetels (van 4 naar 14).

  Overigens: er is nog een hinderpaal bij een fusie, en geen kleintje. Stel dat GroenLinks en de PvdA één lijst zouden vormen, wie moet die dan aanvoeren: Jesse Klaver of Lodewijk Asscher? Of misschien een nader te bepalen derde? Daar komen ze nooit uit.

  4 REACTIES

  1. De stemgerechtigde kiezers in Nederland zijn zelf te veel verdeeld. Een groot deel stemt helemaal niet. Het deel dat wel stemt en op de PvdA zal het niet eens zijn met degenen die op GL stemmen. Dus een fusie tussen deze partijen is vrijwel voorlopig uitgesloten.

  2. Vanuit hun optiek bekeken moeten PvdA en GL inderdaad snel fuseren. Dat zou de uitvoering van hun pro-islamitische en rechtse ideeën absoluut zeer bevorderen.

  3. Als ik het goed begrijp zijn de tijden verandert. In 1990 konden partijleiders, partij voorzitters, over hun schaduwen heen springen; konden partijbelangen ‘geofferd’ worden voor een hoger doel. Kennelijk was in 1990 de nood zo hoog dat men wel gedwongen werd om over eigen schaduwen heen te springen en ‘offers’ te brengen. Het is moeilijk zelfs de drie partijen die alleen Gods wil nastreven kunnen niet een partij vormen omdat God kennelijk toch vaag en onduidelijk is. GroteSterkeLeider zal nooit buigen voor vrind Thierry en Thierry zal nooit buigen voor GroteSterkeLeider. En zal Lodewijk ooit voor Jesse kunnen buigen, of Jesse voor Lodewijk? We mogen nooit en never vergeten dat alle politieke partijen het beste voor hebben met Volk en Vaderland. Of door samen te werken, of elkaar de tent proberen uit te werken het gaat altijd om het welzijn van mens, dier en milieu, een eeuwenoude traditie, dus wat maakt het uit, wel of geen fusie op links. Het gaat om optimaal welzijn te bevorderen voor mens, dier en milieu en we moeten eindelijk eens meer vertrouwen krijgen in onze dames en heren politici; hetzij van rechterzijde, hetzij van linkerzijde. LEVE DE POLITIEK!!!! LEVE JESSE; LEVE THIERRY!!!!

  4. De PvdA zal bij de volgende verkiezingen waarschijnlijk winst behalen, maar het aantal zetels wat ze dan behaalt zal dan waarschijnlijk alsnog het op een na slechtste resultaat uit haar geschiedenis zijn. Links heeft sinds de invoering van het algemeen kiesrecht nog nooit zo’n marginale vertegenwoordiging in de Tweede Kamer gehad, dus je zou hopen dat dit het juiste moment zou zijn voor partijen met een bijna identiek programma om de krachten te bundelen, maar als de ego’s van de partijkopstukken zelfs nu nog niet kunnen wijken zal dit wel nooit gebeuren.

  Comments are closed.