Voor wat hoort wat in de bijstand

  6
  643

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor wat hoort wat, vinden ze bij de VVD. De eerste grote toespraak van Klaas Dijkhoff tot een VVD-congres trok vorig jaar mei veel aandacht. Hij wilde de bijstand verhogen voor mensen die hun best doen om zich nuttig te maken voor de medemens. Veel mensen zagen er een proefballonnetje in.

  Maar nu, na anderhalf jaar, komt zijn partijgenote Tamara van Ark als staatssecretaris van Sociale Zaken met een voorstel, dat opnieuw veel stof doet opwaaien. Ze schreef deze week aan de Tweede Kamer dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie moeten leveren. Gemeenten moeten hen dan een passend aanbod geven voor een studie, stage of werk.

  Wie in de bijstand zit heeft sollicitatieplicht en is in feite ook nu al verplicht om er alles aan te doen om te streven naar betaald werk. Maar Tamara van Ark ziet het als een probleem dat gemeenten daar heel verschillend mee omgaan. Ze zijn vrij om te bepalen in hoeverre ze bijstandsgerechtigden achter de broek zitten. De staatssecretaris wil af van die vrijblijvendheid en vindt regeringspartner D66 aan haar zijde.

  Discussies over een tegenprestatie in de bijstand zijn er altijd geweest. De bijstandswet zou niet alleen een sociaal vangnet moeten zijn, maar ook een springplank naar betaald werk. Op 1 januari 2015 werd de participatiewet van kracht. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van de PvdA wilde ermee bereiken dat mensen met een uitkering, onder wie bijstandsgerechtigden, zouden doorstromen naar betaalde banen bij de overheid en bij bedrijven. Ingewikkelde subsidies moesten werkgevers prikkelen om wat genoemd wordt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen.

  Het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht wat daarvan terecht is gekomen. Niets dus. In een periode van economische groei en afnemende werkloosheid, is de kans op een baan voor mensen in de bijstand nauwelijks gestegen, Die ging van 7 naar 8 procent, waarbij wordt aangetekend dat het veelal niet ging om volle werkweken, maar om kleine baantjes en flexwerk. Gemeenten helpen vooral de kansrijke bijstandsgerechtigden, en mensen met een grote afstand naar de arbeidsmarkt hebben het nakijken.

  Staatssecretaris Van Ark wil met de gemeenten in gesprek over haar nieuwe aanpak, maar zegt nu al dat ze er geen extra geld voor wil uittrekken. Volgens vakbond FNV mislukte de participatiewet onder meer doordat de invoering gepaard ging met een bezuiniging van 1,7 miljard euro. En er zijn wethouders die klagen dat er te weinig geld is om mensen te begeleiden naar een betaalde baan.

  Uit de gesprekken zal moeten blijken of de VVD-bewindsvrouw er niet te gemakkelijk vanuit gaat dat mensen in de bijstand onvoldoende bereid zijn te werken. En of ze niet te licht denkt over de problemen waarmee veel mensen in de bijstand kampen, zoals verslaving of onvoldoende scholing. Voor de bijstandsgerechtigden verandert er voorlopig niets. Zij moeten solliciteren, of moeten dat niet, afhankelijk van de plaats waar ze wonen.

  6 REACTIES

  1. Schoonmaken is prachtig! “Oooo ik was manager en nou moet ik WCs schoonmaken, wat erg he..!!! ”
   Dus niet: Rommel opruimen, WCs schoonmaken, vakken vullen, allemaal respectvol werk. Voor iedereen, hoog- of laag opgeleid, van een rijke- of arme familie.
   Steun is voor gehandicapten.

  2. Niet zo lang geleden moest een mevrouw, die een een mooie baan had , ik geloof zelfs bij een gemeentelijke instantie, een paar dagen in de week papiertjes gaan prikken in een park in Rotterdam. Dat had de locale politiek aldaar besloten. Zij was door ziekte en André nare omstandigheden in de bijstand geraakt , al wat op leeftijd, dus een André baan was moeilijkst te krijgen. Ze kwam in de bijstand terecht. Papiertjes prikken dus. Passende arbeid……

   • Arbeid adelt; wie niet werkt zal niet eten en dat geldt vooral voor steuntrekkers, zwakzinnigen, werkschuw tuig, lammen en kreupelen. Iedereen met een beetje hersenen en geheugenverlies kan het ver schoppen en als het slim aanpakt met je ellebogen kun je met mooie praatjes en niets doen, goed geld verdienen. Wat belangrijk is dat als je het goed doet je in beeld bent en als je iets fout doet dat altijd naar anderen weet te delegeren. Ook belangrijk dat je tegenstanders genaaid worden en dat jij en je vriendjes gedekt worden. Wel goed oppassen dat niet je tegenstanders gedekt worden en jij en je vrienden genaaid. Daar staat tegenover mocht je die beoordelingsfout maken dat er elders best wel een goede baan op je ligt te wachten.

   • Ben bang dat het ze geen bal interesseert of het “passende” arbeid is. Het grootste probleem is begonnen toen ze de targets zijn gaan instellen. Zoals ook al in de krant is te lezen zijn het heel veel uitzendkrachten en ZZP’ers die bij de Gemeente werken. Zijn MOETEN een X-aantal mensen (op jaarbasis) uit hun potje kunnen duwen (of in ieder geval bezig kunnen laten zijn), om zelf hun baan te kunnen behouden. Dus of het dan passend is of niet, dat maakt niet uit. Ze kunnen een streepje zetten en daar gaat het ze om.

  3. Iedereen die in de bijstand zit zou verplicht moeten worden om politie agent assistent te worden, assistent zorgmedewerker, assistent leraar. Zij kunnen ook overspannen mantelzorgers en vrijwilligers vervangen (tijdelijk). Ook kunnen zij ingehuurd worden als ervaringsdeskundige en als ze niet hun uiterste best doen dan krijgen ze strafpunten en worden zij gekort dat zal ze leren. Wat is er op tegen om een rasphuis te openen voor mannen en een spinhuis voor vrouwen? Alle luie steuntrekkers moeten aan het werk en welke steuntrekker is niet te lui om uit zichzelf te werken?

  4. Ze vergeten alleen dat al die participanten op de arbeidsmarkt betaald werk verdringt. Veelal krijgen bedrijven subsidie als ze een participant in dienst nemen. En zolang ze dit krijgen voldoet de participant prima. Als de subsidie na verloop van tijd stopt kan de participant vaak ook zijn jas aantrekken. De werkgevers krijgen de participanten door hun strot geramd dus waarom iemand aannemen dan. Ben het met het idee wel eens, doe maar iets voor je uitkering, maar de uitvoering zal altijd een probleem blijven. Daarvoor hebben ze dit vangnet veel te lang als hangmat laten gebruiken.

  Comments are closed.