Voor welk probleem is het boerkaverbod een oplossing?

  14
  540

  Leestijd: 1 minuten.

  De Eerste Kamer stemt vandaag over een boerkaverbod. De uitkomst staat al vast: net als in de Tweede Kamer zal een meerderheid zich uitspreken voor het wetsvoorstel om het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, het openbaar vervoer, in ziekenhuizen en overheidsgebouwen niet langer toe te staan. Die meerderheid wordt gevormd door VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP. De linkse partijen D66, SP, GroenLinks en PvdA zijn tegen.

  Je kunt je afvragen aan welk probleem het wetsvoorstel een einde moet maken. Volgens verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren  van Binnenlandse Zaken (die als D66’er dus eigenlijk tegen is, maar als lid van het kabinet voor) kunnen mensen een gevoel van onveiligheid ervaren als ze iemands gezicht niet kunnen zien. Best mogelijk, maar in welk overheidsgebouw of ziekenhuis bestaat het risico zo iemand tegen te komen? In heel Nederland schijnen maar een paar honderd boerkadraagsters rond te lopen. Het aantal van hen dat aldus gekleed een ziekenhuis of school betreedt zal nog veel kleiner zijn.

  Wie het boerkaverbod steunt, steunt dus een puur symbolische maatregel. Wie zich tegen deze maatregel verzet, is vooral bezig met het bestrijden van symboliek.

  PVV en VVD vinden het boerkaverbod waarover vandaag is senaat wordt besloten lang niet ver genoeg gaan. Ze willen dat het dragen van dit kledingstuk nergens meer is toegestaan. Volgens Ollongren is dat echter ‘niet verdedigbaar’: mensen hebben het recht zich te kleden zoals ze willen.

  Daar lijkt mij geen speld tussen te krijgen. De overheid moet geen algemene kledingvoorschriften gaan uitvaardigen, anders is al snel het einde zoek. Dat je in overheidsgebouwen of (deels) met overheidsgeld gefinancierde ruimtes regels stelt, is een andere zaak.

  Hoe het boerkaverbod (dat dus ook geldt voor het dragen van bijvoorbeeld integraalhelmen, carnavalsmaskers en dergelijke) gehandhaafd moet worden, is nog een beetje onduidelijk. Ollongren verwacht dat mensen die op plaatsen waar dat niet meer mag hun gezicht bedekken eerst een waarschuwing krijgen. Haalt die niets uit, dan volgt het verzoek het gebouw te verlaten. Bij weigering kan de politie worden ingeschakeld. Mij lijkt dat het achter de hand houden van extra agenten hiervoor niet nodig zal blijken.

  14 REACTIES

  1. De wet ziet op gezichtsbedekkende kleding.
   Bij gebruik van een boerka kan ik niet zien of daaronder niet een man zit. Lijkt me dan ook een geweldige vermommingsmogelijkheid voor terroristen.
   Hetzelfde geldt voor bivakmutsen, al kan je uit de lichaamsbouw misschien afleiden, of je met een man of vrouw te maken hebt.
   Bij een integraal helm is dit laatste ook het geval, toch heb ik persoonlijk het gevoel dat die net iets minder verhullend is.

   • Maar er worden toch ook al aanslagen door vrouwen gepleegd? En zelfs door kinderen? Daar is blijkbaar helemaal geen boerka voor nodig. En een beetje grimeur kan iedereen een andere sexe geven. Het boerkaverbod is een schijnoplossing en alleen voor bühne.

  2. Fons …. ik gebruik uw voornaam, doe ik nooit maar al eens ingesloten geweest door gillende
   ???????.
   Zo ingesloten dat ik mijn wapen niet kon draaien
   zo in gesloten dat ik nog steeds de blik van mijn collega’s voor ogen heb
   ik was voor even dood en de wereld ging door, voor mensen als u. waarom?

  3. Sorry maar de klederdracht kan net als gang-kleding gezien worden, want als je ziet wat er in de koran staat is het gewoon een gang met een moordlustige en gewelddadige ideologie. Bepaalde Molukse gangs in Australië mogen hun kleding niet dragen, waarom zouden de moslims dat dan wel mogen? Of kunnen die Australische motor gangs zich nu ook uitroepen tot godsdienst en dan weer hun kleding dragen? Waar gaat het allemaal over, iedereen weet het: de islam is vandaag de dag de meest haatdragende, gewelddadige en moordlustige cult-gang van de wereld. En Nederland begint nu eindelijk wakker te worden. Zoek online maar filmpjes van ex-moslims op, zij zelf willen meer dan de helft van de tijd niet eens meedoen aan het geloof, maar ze zijn gevangen in hun geloof omdat ze kans maken om vermoord te worden als ze eruit stappen. Is dat geen gewelddadige gang?

  4. Wat acceptabele kleding is, verandert met de tijd. Mijn vader werd in 1932 geverbaliseerd omdat hij zwom in een zwembroek met korte pijpen! Maar mensen die in boerka of nikab lopen stralen uit dat ze lak hebben aan Nederlandse mores en niet willen integreren in deze maatschappij.
   In Saoedie-Arabië ga je toch ook niet in bikini over straat lopen? Waarom moeten wij zo tolerant zijn? Of voelen wij ons superieur aan Saoedi’s en zijn we dus cryptoracisten?

   Ik geef toe dat de politie belangrijker zaken aan zijn hoofd heeft, maar mag ik die kleding irritant en provocerend vinden? Net zoals ik half-blote hossende mensen op een grachtenboot aanstootgevend vind?

   • Je slaat de spijker op de kop. De multikul-elite wil iedereen voorschrijven wat ze moeten vinden en doen. Een afwijkende mening is onacceptabel.
    Hoe noemt men zoiets ook al weer? O ja, dictatuur.
    Nou, tegen dictatuur moet je je verzetten; en dat gaan we dus doen ook.

  5. Willen wij nu een liberaal en democratisch land?
   Of willen we grote aantallen islamieten importeren?
   Beide gaat volgens mij niet.

  6. De auteur is gezegend. Woont waarschijnlijk niet in een wijk als ik. Ik kom ze namelijk dagelijks tegen. Zelfs als ik voor het raam zit, terwijl ik dit schrijf, schuivelen elke dag wel een paar van deze ‘wezens’ met kinderwagens langs.
   600 wordt gezien het aantal wagentjes straks 2000. Die 2000 zullen 6000, 18.000, 54.000, 162.000, 486.000, 1,5 miljoen worden… Die 600 zullen versterkt door immigratie uit landen die zulks een geloof en ‘cultuur’ aanhangen snel een grotere massa krijgen.
   Deze medelanders zullen vanuit hun ideologie politieke partijen maken…
   En voor je het weet zitten er 6 in de Tweede Kamer.
   En ziet u ze dagelijks op uw tv.
   En gaan ze wetten maken…
   Waar uw kleinkinderen zich aan zullen moeten houden, op straffe van…

  7. Je kan je afvragen aan welk probleem het boerkaverbod een oplossing is….
   Tja… Het straatbeeld wordt gebruikt voor propagandadoeleinden van een extreem religieuze stroming om haar maatschappelijk beeldvorming op te dringen aan mensen die haar niet aanhangen en… Een propaganda vertegenwoordigt van… een extremisme die de westerse waarden en vrijheden in haar wezen verwerpt en de broedkamer is van… bewegingen zoals IS?
   Mag religie zo zwaar het straatbeeld gaan bepalen?
   Hoe storend wordt zo iets ervaren?
   Als naaktlopen aanstootgevend is en daarmee verboden. Is dit een exacte tegenstelling daarvan en komt het gevoelsmatig ook op mij zo over…. Het is zwaar storend.
   Waar ligt de grens? Wanneer het de openbaarheid betreft en… het gemeenschappelijke straatbeeld? Een nudist mag zijn/haar ideologie en levensbeschouwing alleen privé of op speciale daartoe aangewezen plaatsen tonen en uitoefenen. Waarom? Omdat er rekening gehouden wordt met de gevoelens die het opwekt van anderen in de openbare gelegenheid. Een bepaalde mate van ‘neutraliteit’ is gewenst i.v.m. gevoelens van ‘aanstootgevendheid’ van anderen.
   Idem geldt m.i. voor ideologische en levensbeschouwelijke uitingen d.m.v. Boerka. Totaal naakt of totaal verborgen. Het zijn de uitersten van ideologische (geloofs)uitingen die op gespannen voet staan met de ideologische neutraliteit van een gemeenschappelijk gedeelde ruimte!
   Zulks doet men maar privé of in speciaal daartoe aangewezen gebieden.

   • @Haasnoot
    uw inbreng maakt de overige overbodig. U maakt een treffende vergelijking: als we weten waarom we nudisten niet op straat dulden, dan weten we ook waarom we burka’s en nikabs niet willen. Er is geen rationele reden voor aan te voeren, maar het is gewoon aanstootgevend voor veel mensen en dan doe je dat dus niet.

    • Iets te simpel lijkt me. Tatoeages overal tot over het hele gezicht, ijzer op allerlei plekken in je lichaam, voor sommigen ook keppeltjes en kruisjes, op een warme zomerdag een capuchon dragen, het is voor een groep mensen allemaal aanstootgevend. Maar toch wordt het niet verboden, gelukkig niet.

     • Zoals gewoonlijk mist u de kern van het betoog. U bagatelliseert natuurlijk datgene wat u niet zint. Hoe bent u nog serieus te nemen?

      • Maar goed, vooruit dan maar weer. Kijk over smaak valt niet te twisten. Zie de zomerse link…
       Maar in communicatie is het zo dat behalve woorden de gelaatsuitdrukking overheersend is. Het thema ging natuurlijk over uitersten, de meest extreme van de bandbreedte en… een manier van kleden, of niet, die gekoppeld is aan een zichtbare propaganda van een mentaal geestelijk idee. Da’s wat anders dan mode… of smaak.
       Volledige gezichtsbedekking creeert daarbij een handicap. Het verstoort de communicatie. En als je daarmee naar het ziekenhuis of gemeente gaat – stoor je mensen -ongevraagd en ongewild – die daar beroepsmatig werken. Da’s een vorm van tot last tegen anderen in je omgeving. Dus, zoals ieder normaal mens, pas je dan aan… anders dwing je je omgeving aan jouw aan te passen en met welk Recht!
       Stel je voor dat ik als modegril met bivakmuts en spiegelende zonnebril bij Albert Hein of – nog leuker – de ING, binnen loop. Wat zal er dan gebeuren?
       In principe kan (mag?) je natuurlijk ook in je bikini zo binnen lopen… ‘T mag ook in de Schilderswijk…
       Maar ja, de gewoonten der goede zeden en betamelijkheid is een vorm van Recht! Gewoonterecht is zelf juridisch één van de 4 rechtsgronden. Daar heb je – minimaal fatsoenshalve – toch rekening mee te houden.
       Maar in een aangewezen gebied als het strand, is het – als je een mooi figuur – hebt en een wonder voor ‘t mannelijk publiek zonder enig gedonder. ? Ten minste, zo hoort het!
       Gewoon om dat het daar cultureel mag en hoort…
       https://www.telegraaf.nl/nieuws/2242214/nieuwste-zomertrend-bikini-ondersteboven-dragen

  Comments are closed.