Voorkeur jongeren: paars kabinet, Samsom premier

  0
  66

  Leestijd: 1 minuten.

  Jongeren geven de voorkeur aan een coalitie van VVD, PvdA en D66 met Diederik Samsom als minister-president. Volgens de grootste groep (29 procent) zou zo’n paars kabinet de beste optie zijn. Gevraagd te kiezen tussen Mark Rutte en Diederik Samsom als premier, kiest een net grotere groep voor Samsom (48 procent tegen 43 procent voor Rutte).

  Dat meldt de website jongeren.blog.nl op basis van onderzoek van EenVandaag onder 1700 jongeren van 12 tot en met 24 jaar, van wie er 1200 hun stem uit brachten op 12 september.

  Strategisch

  De jongeren stemden vooral op de PvdA, D66 en de VVD. Een kwart twijfelde in het stemhokje nog over zijn of haar stem. Zeventien procent van de jongeren heeft uiteindelijk strategisch op de PvdA of VVD gestemd. Net voor de verkiezingen gaf zestien procent aan op de PvdA te gaan stemmen; uiteindelijk heeft 27 procent dit gedaan.

  Van de jongeren vindt ruim driekwart (78 procent) dat stemmen een plicht is tegenover de samenleving. Een even zo grote groep heeft het idee invloed te kunnen uitoefenen door te stemmen, 17 procent denkt van niet. Acht op de tien jongeren maakt er geen geheim van op welke partij ze gestemd hebben. Ze bespreken de uitslag vooral met hun ouders en vrienden. Bij ruim een derde van de middelbare scholieren (36%) uit het onderzoek is de uitslag ook tijdens de les behandeld.

  Stemrecht

  Van de ondervraagde jongeren stemden er 330 bij de verkiezingen voor het eerst. 41 procent van hen zegt de politiek beter te volgen nu ze stemrecht hebben. De jongeren volgden de uitslag vooral via tv (84 procent), maar voor een derde van de jongeren waren ook sociale media een bron van informatie.

  Tweederde van de jongeren vindt het geen probleem als politici op zichzelf stemmen, zoals onder anderen Diederik Samsom deed. Een derde vindt dit niet kunnen.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook