Voorlopig geen vertrekregeling voor Wiebes

  0
  115

  Leestijd: 2 minuten.

  Objectief gezien heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën alle redenen om af te treden. De reorganisatie van de Belastingdienst, waarvoor hij politiek verantwoordelijk is, blijkt een aaneenschakeling van blunders te zijn geweest.

  De vrijwillige vertrekregeling bij de fiscus was zo riant dat te veel ambtenaren met een veel te gouden handdruk de deur uitliepen. Daardoor is de schatkist klauwen met geld kwijt. Bovendien moet de fiscus zichzelf een boete opleggen omdat de regeling in strijd is met het beleid om de VUT tegen te gaan. Dat loopt dus nog meer in de papieren.

  En de staatssecretaris? Die stond erbij en keek ernaar. Pas toen het veel te laat was greep hij in. Er hebben wel eens bewindslieden voor minder het veld moeten ruimen.

  In de Tweede Kamer ging Wiebes donderdag diep door het stof. Heel nederig gaf de VVD’er toe dat hij bij de totstandkoming van de vertrekregeling niet voldoende “gestuurd” heeft. Dat hij niet altijd “in control” was. Dat het “anders had gemoeten”. En dat de zaak “als een steen op zijn maag ligt”.

  De oppositie toonde zich allerminst onder de indruk van deze verdediging. Vooral CDA-pitbull Pieter Omtzigt stelde zich meedogenloos op. Maar ook Steven van Weyenberg (D66), Teun van Dijck (PVV) en anderen gingen er met gestrekt been in. Het lijkt er allemaal heel somber uit te zien voor Wiebes.

  Maar bij de vraag of een bewindspersoon zal aftreden spelen niet alleen inhoudelijke, maar vooral ook politieke factoren een rol. En die zijn voor Wiebes niet ongunstig.

  De regeringspartijen VVD en PvdA hebben er zo kort voor de verkiezingen geen zin in om op de valreep nog een bewindspersoon de laan uit te sturen. Zoiets kan op de kiezer immers alleen maar een verkeerde indruk maken. Maar ook bij CDA en D66 kunnen politieke overwegingen de doorslag geven. Beide partijen willen graag deel uitmaken van de volgende regeringscoalitie. Daarin zal  hoogstwaarschijnlijk ook de VVD (de partij van Wiebes dus) vertegenwoordigd zijn. Het is dan ook niet in het belang van CDA en D66 om de liberalen tegen zich in het harnas te jagen.

  Bovendien speelt ook de tijd in het voordeel van Wiebes. Het debat werd donderdag afgebroken en volgende week is de Kamer met reces. Het kan dus pas over een week of twee worden voortgezet. Waarschijnlijk is de woede van de oppositie dan wat gezakt, al was het maar omdat er op dat moment weer andere actuele kwesties spelen. Al blijft het nog even spannend voor de bewindsman, die voor de zekerheid ook een onafhankelijk Rekenkameronderzoek aankondigde naar de omstreden vertrekregeling.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook