Definitieve prognose: VVD 41, PvdA 40 zetels

  0
  76

  Leestijd: 1 minuten.

  In de definitieve prognose in opdracht van NOS en RTL komt de VVD als grootste partij uit de Tweede Kamerverkiezingen met 41 zetels. De PvdA scoort daar nipt onder: 40 zetels. Het is een definitieve prognose, later op de avond volgt een nieuwe uitslag op basis van de werkelijke stemresultaten.

  In elk geval is duidelijk dat de twee partijen een ongekende winst neerzetten. De VVD heeft nu 31 zetels in de Kamer, de PvdA 30. Momenteel gaan de partijen nek-aan-nek: er zit een verschil van 0,7 procent tussen beide. 26,7 procent stemde op de VVD, 26 procent op de PvdA.

  De derde partij in de prognose is de SP, met 15 zetels. Die uitslag zou betekenen dat de partij, die eerst huizenhoog stond in de peilingen, gelijk blijft ten opzichte van het huidige zetelaantal in de Kamer. De PVV krijgt 13 zetels, een daling van liefst 11 zetels ten opzichte van de 24 die Geert Wilders in 2010 haalde.

  Het CDA krijgt ook 13 zetels, 8 minder dan de 21 die de christendemocraten nu hebben. D66 haalt 12 zetels, een winst van 2 ten opzichte van het huidige aantal. GroenLinks krijgt er 4, een daling van 6 zetels. De ChristenUnie komt eveneens op 4, een daling van 1 zetel. De SGP zou 1 zetel stijgen naar 3 en de Partij voor de Dieren houdt 2 zetels.

  50PLUS komt met 3 zetels nieuw in de Kamer, als de prognose klopt.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook