Voortbestaan DPK op losse schroeven, leden Trots beslissen

  0
  78

  Leestijd: 1 minuten.

  Trots op Nederland, de partij die in juni samenging met de OBP van Hero Brinkman, is zich rot geschrokken van de slechte verkiezingsuitslag van de partij. ,,Die is ingeslagen als een bom”, zegt voorzitter Theo Reijnen tegen Frontbencher.nl. Het is niet zeker dat de fusiepartij blijft bestaan. Leden van Trots op Nederland gaan hierover beslissen, aldus Reijnen.

  Volgens Reijnen moet bekeken worden hoe het kan dat er zo’n nederlaag is geleden. DPK behaalde slechts 7560 stemmen, terwijl er 62.829 nodig waren voor 1 zetel.

  Reijnen: ,,Ik ga eerst een bestuursvergadering formeren en dan komt er een evaluatiecommissie. Die moet kijken wat er precies is gebeurd. Een algemene ledenvergadering beslist vervolgens over de toekomst van de partij. Dan zitten we ergens eind oktober begin november.”

  Daarmee weerspreekt Reijnen uitlatingen van lijsttrekker Hero Brinkman. De ex-PVV’er zei vorige week dat hij met Reijnen heeft gesproken en dat is besloten dat ze verder gaan. ,,Die woorden laat ik aan hem. Het is nu aan de leden te bepalen wat we gaan doen, en dat moeten we uitvoeren.” Zelf wil hij niet zeggen of hij door wil gaan met DPK, of verder wil gaan als Trots op Nederland.

  Trots op Nederland, opgericht door Rita Verdonk, telt ongeveer 600 leden en de partij bezette na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 in 39 gemeenten 60 raadszetels. Verdonk zelf heeft niets van zich laten horen na de dreun op 12 september, zegt Reijnen. ,,Nee, ik heb haar nog niet gebeld. Het is allemaal nog een beetje vers en we moeten het laten bezinken.”

  De nummer 2 op de DPK-lijst, Carlo Strijk, nam vorige week afstand van Hero Brinkman en stapte uit de partij. Volgens hem heeft Brinkman aan anderen censuur opgelegd en was hij slechts voor zichzelf op zoek naar een plekje in de Kamer.

  Reijnen is het niet eens met die lezing, zegt hij. ,,Nee. Iedereen heeft fouten gemaakt. Strijk, Brinkman en ik ook. We hadden ons op een betere manier moeten profileren. Maar in de eerste plaats zijn we het slachtoffer geworden van de tweestrijd tussen VVD en PvdA.”

  Brinkman verliet de PVV in maart, naar eigen zeggen wegens onvrede met het gebrek aan democratie binnen die partij. Vervolgens gingen zijn Onafhankelijke Burger Partij (OBP) en Trots op Nederland samen. Verdonk was een voorstander van die fusie.

  Lees ook: Raadslid Trots op Nederland: partij is ten dode opgeschreven

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook